Milionski biznis dug četiri decenije

#DISPATCHESH podkast istražuje svet biznisa kroz razgovore s uspešnim privrednicima i preduzetnicima a svaka epizoda donosi inspirativne priče, korisne savete i dublje uvide u svet poslovanja.

U podkastu istražujemo različite aspekte biznisa, od inovacija i preduzetničkih poduhvata do liderstva i strategija za uspeh i naš cilj je da vam pružimo ne samo motivaciju, već i praktične alate koje možete primeniti u svom poslovanju.

Pripremite se da čujete priče o usponima, padovima, izazovima i trijumfima uspešnih privrednika iz različitih industrija. Otkrićemo šta ih je inspirisalo, kako su prevazišli prepreke i kakvi su bili ključni faktori za njihov uspeh.

Ako ste preduzetnik, poslovni lider ili samo ljubitelj biznisa koji želi da sazna više o tome kako uspešni ljudi grade svoje poslove, onda je #DISPATCHESH podkast za vas.

Pridružite nam se dok istražujemo svet biznisa i otkrivamo tajne uspeha. Pretplatite se i ne propustite ni jednu epizodu #DISPATCHESH podkasta.

U novoj epizodi podkasta #DISPATCHESH gost je Miroslav Živanović, suvlasnik i direktor firme Uniplast i za čitaoce „Podrinskih“ prenosimo jedan mali deo intervjua.

Uniplast je porodična firma koja ima tradiciju preko 40 godina, i bavi se proizvodnjom i remontom priključnih vozila i nadogradnjom za motorna vozila.

– Dobro došli. Kako smo danas?

– Još jedan dan onako, još jedan neradni dan u životu.

– Neradni dan u životu? Znači biti suvlasnik i direktor firme je jednako…

– Neradni dan je kad radiš ono što voliš – ti ne radiš ništa ceo život, još jedan neradni dan je bio.

– Uh onda je stvarno dobro biti direktor i suvlasnik, znači kada radiš ono što voliš…

– Ma da, ti ne radiš.

– Kažu pronađi ono što voliš i nećeš raditi dana u životu.

– Tako je.

– A ako je to slučaj, koja je onda ljubav veća? Bas gitara i mikrofon ispred „Delirijum Maksimuma“ ili proizvodnja hladnjačarskih prikolica?

– Znate onu priču o deci ? To se ne može…

– Koje dete se više voli? Pa ne znam priču o deci, znam priču o ženi.

– Otprilike…

– Ok, sad, hoćete nas uvesti malo u celu tu priču? Šta je predhodilo uopšte nastanku Uniplasta i kako je tekao vaš put do tog momenta?

– Malo šale, malo zbilje. ’80. godina i neki domaći zadatak koji sam radio kod kuće, smrt druga Tita i ostale promene koje su se desile, jel tako, tog maja, i moj otac je napustio tu firmu u kojoj je ranije radio kao neko, u nekoj prodaji, i znali smo tada neke ljude, on ih je znao doduše, iz Slovenije. I gospodin Deonar Gorjup, firma je I-Polimer Izola je tražila svog servisera za, u to vreme hladnjače koje su kao i svašta nešto dolazile iz Slovenije, naše najzapadnije republike u to vreme. I počeli smo sa servisom hladnjača.

I mi smo kao mala deca, i brat i ja, praktično kao ova igračka (pokazujući na model kamiona na stolu), sad da je uzmemo pa da je rastavimo da vidimo šta je unutra… Tako smo mi učili, kroz servisiranje, šta se tamo unutra nalazi. Krenuli smo sa ’88. ’89., ’90. već smo ozbiljno neke proizvode krenuli da radimo. Ja u kancelariji imam fotografije iz ’93. Subotičke mlekare, koja je u to vreme jednom specijalnom tehnologijom radjena i nalivana, idt.. Tako da je ta divizija servisa prerasla u proizvodnju. Malo pre, u najavi, ima jedan mali, mala korekcija, znači mi imamo dve divizije. Jedna divizija se bavi proizvodnjom nadogradnji, znači šasija za nadogradnju postoji, pa nadogradnja dolazi kao finalizacija tog vozila i ta nadogradnja mu daje identitet, ono što će biti, za šta će biti korišćena… A vremenom se ambicija i sve ono što nas tera napred, javila, i sada imamo drugu diviziju koja proizvodi kompletna vozila. Tako da mi proizvodimo kompletno vozilo priključno, bez motora. Sa totalnim dizajnom. Vi dodjete kod nas i kažete „hoću da mi taj kran podigne 700 kg na 35 m“, i ništa više. Sve drugo je naše. Kompletan projekat, papiri, dokumentacija, sve ostalo. To bi bila nadogradnja. A isti takav primer, dođete i kažete „hoću da prevezam 200t nečega“, opet je sve naše. 7,8,9 osovina, upravljane, neupravljane, kakav tegljač, kakva veza… Tako da te dve divizije kod nas trenutno, plus brendovi koje smo u međuvremenu razvili za svaku pojedinačnu grupu proizvoda. A verovali ili ne, sad mogu da budu devet različitih firmi.

Ostatak intervjua možete pogledati na YouTube ili poslušati na Spotify ili Google Podcast.

Linkovi do podkasta:

#DISPATCHESH YouTube

#DISPATCHESH Spotify

#DISPATCHESH Google podcast

https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9mZWVkcy5idXp6c3Byb3V0LmNvbS8yMTQwODUxLnJzcw/episode/QnV6enNwcm91dC0xNDY0NDcxMg?sa=X&ved=0CAUQkfYCahcKEwig8-KF9uGEAxUAAAAAHQAAAAAQLA

 

Exit mobile version