Štitarci danas glasaju za svoju decu

Mnogo je razloga da Štitarci danas izađu na ovaj Referendum

Meštani Štitara biće prvi koji će moći da se neposredno izjašnjavaju o trošenju sredstava od poreza na imovinu koji se vraća mesnim zajednicama na korišćenje. Referendum u ovom selu je danas, nedelja 27. maja, a na glasačkom listiću će biti predložena četiri projekta, za čiji realizaciju budžet ne prelazi 2,2 miliona dinara, koliko ove godine selo ima na raspolaganju.

Sa meštanima Štitara, na zboru građana čija je tema bio predstojeći referendum, razgovarao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

On je podsetio na jedinstvenu politku Grada Šapca, koji jedini stanovnicima mesnih zajednica vraća sredstva prikupljena od poreza, da sami odlučuju kako će ih potrišiti.

-Ovo je primer suštinske decentralizacije, po čemu se Šabac izdvaja od drugih gradova u Srbiji. Meštani Štitara će biti prvi koji će ove godine odlučivati, jer imaju agilan Savet Mesne zajednice, koji je brzo došao do ideja i prioritetnih predloga za ovu godinu. Prošle godine su 24 mesne zajednice učestovale na neposrednom izjašnjavanju. Ove godine učestvuju svi, svih 60 mesnih zajednica, 100 hiljada Šapčana koji će odlučivati o trošenju blizu dva miliona evra. Smatram da ljudi koji žive u nekom mestu najbolje znaju šta su prave potrebe te mesne zajednice. Zato sam ja, kao gradonačelnik, garant da će sve što se izglasa na referendumima biti i urađeno. Tako je sada u 24 mesne zaednice u kojima se prošle godine odlučivalo, tamo se sada realizujuju izglasani projekti i radi punom parom. Lepota ovog poduhvata je u tome i što su potrebe svake mesne zajednice različite i originalne, rekao je Zelenović.

Dušan Tufegdžić, predsednik Saveta Mesne zajednice „Štitar“ pozvao je sve meštane ovog sela da se izađu glasanje i izađu 27. maja na referendum.

-Na glasačkom listiću se nalaze četiri predloga, od čega nam je prioritet renoviranje zdravstvene ambulante i krova na objektu u kom se nalazi ambulanta. Za taj projekat smo opredelili najviše sredstava. Pošto je Savet mesne zajednice jedini predlgač, predložili smo i da se sredstava ulože u izgradnju pešačke staze u ulici Dušana Lončara, da se deo sredstava opredeli za programe iz oblasti kulture i sporta i za šljunčenje i rekonstrukciju atarskih puteva u selu, rekao je Tufegdžić.

Radmila Gajić, odbornica u Skupštini grada Šapca i meštanka Štitara, podsetila je da je gradski parlament jedini u Srbiji koji je izglasao ovakvu odluku, da se sredstva od poreza vraćaju u mesne zajednice. Ona je pohvalila ideju i pozvala sve Šapčane da se uključe u odlučivanje kako bi život u mestima u kojima žive i gaje svoju decu bio kvalitetniji.

Exit mobile version