Putevima vere u Boga i Srpstva

NOVE KNJIGE

Knjiga Veroljuba Ilića „Putevima vere u Boga i Srpstva“, upravo objavljena u izdanju šabačkog Društva prijatelja Hilandara, čitaocima nudi zanimljivo putešestvije predačkim i svetootačkim stazama. Napisana je u prvom licu i štampana u tiražu od 300 primeraka. Na 460 strana donela je pedesetak hodočasnih putovanja po svetinjama u Srbiji i inostranstvu, a u tri „dodatka“ priču o Ambulanti milosrđa „Sveti Lika“, popis hodočašća organizovanih od 2002. do 2021. godine i zapis o obeležavanju desete i dvadesete godišnjice Društva.

Prvenac Veroljuba Ilića (1965), predsednika šabačkog Društva prijatelja Hilandara i Sekcije Srpskog filozofskog društva za Mačvanski okrug, sadržajan je, informativan i poučan. Pun je istoriografskih podataka, ali i ličnih stavova. Kao gimnazijski profesor filozofije, naime, autor ukazuje i na istorijsko-političke posledice i kontinuitet odnosa velikih sila i suseda prema Srbima i Srbiji. Sagledava, povezujeу  ијан је i tumači prošlost i sadašnjost, a daje i lični pogled na savremene probleme: na globalizam, falsifikovanje istorije, nacionalni identitet, NATO bombardovanje, etničko čišćenje Srba, Kosovo, ćirilicu, Srebrenicu.

Uspeo je Veroljub Ilić da ono što srce oseća predstavi tako da je duhu jasno. Uverljivosti njegovih zapisa i stavova doprineli su citati i stihovi narodne i moderne književnosti, od Filipa Višnjića i Njegoša do vladike Nikolaja i današnjih autora.

Posebna vrednost knjige je to što je autor sabrao i ukoričio priče o pravoslavnim crkvama i manstirima, o srpskoj lavri na grčkom Atosu i više od 70 svetinja u Srbiji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Makedoniji, Albaniji, Hrvatskoj, Republici Srpskoj.

Oživeo je Veroljib Ilić i brojne legende. Podsetio je na događaje iz srpske istorije, predstavio spomenike kulture, arheološke lokalitete, spomen-komplekse, rezervate prirode, legate i galerije. U naše vreme vratio je i više od 30 slavnih srpskih predaka, kraljeva, junaka, naučnika, pisaca i slikara, sa kojima su se članovi Društva prijatelja Hilandara „sretali“ na putovanjima tokom druge decenije XXI veka.

Knjiga „Putevima vere u Boga i Srpstva“, rečju, svedoči o srpskom vekovnom stradanju i o sudaru krsta i polumeseca na Balkanu. U svojevrsnoj šetnji kroz duhovnu i svetovnu prošlost Srbije i Srba u rasejanju, autor je predstavio i sebe kao vernika. Od pedantnih dnevničkih zapisa, vođenih od 2009. do 2021. godine, stvorio je istorijsko – duhovnu čitanku, koja na najlepši način slika šabačko Društvo prijatelja Hilandara a kroz gotovo 150 fotografija i njegove članove. U svojoj biblioteci svako treba da je ima, potomaka radi.

Ž. Vojinović

Exit mobile version