PITAMO: Po čemu ćete pamtiti 2022. godinu i šta očekujete u 2023. godini?

Vojislav Radosavljević, omladinski radnik

Kao deo tima Udruženja „Svetlost“ većinu impresija za godinu koja ostaje za nama vezujem za puno pozitivnih rezultata i energije koje smo zajedno proizveli.

U okviru ERASMUS + programa mobilnosti ugostili smo preko 100 mladih iz različitih zemalja Evrope i putovali sa mladima iz Šapca u Španiju, Bugarsku, Italiju, Albaniju, Nemačku…

U decembru priveli smo kraju dugoročni projekat SUPERMODELS ONBOARD gde smo kao rezultate izbacili društvenu igru i strip sa elementima proširene realnosti (Augmented Reality).

Dobili smo akreditaciju za Evropski korpus solidarnosti i uvedeni smo u bazu organizatora volontiranja na nivou Republike Srbije.

Po prvi put imamo i dugoročnog volontera koji dolazi iz Portugala. Njegove kapacitete iskoristili smo da podržimo mrežu Žene Šapca i u saradnji sa Sportskim centrom Bushido pokrenuli besplatan kurs samodbrane za žene.

Novinu u našem radu donelo nam je priključivanje programu Znanjem do posla gde stičemo nova iskustva u karijernom vođenju i savetovanju mladih i programu plaćenih praksi. U ovoj akciji, koju podržava Vlada Švajcarske, postali smo predstavnici za Mačvanski i Kolubarski okrug i pokrenuli Job info centar u našem novom prostoru u Tržnom centru „Navip“.

Najveće zadovoljstvo ipak mi donose neke individualne priče od mladih ljudi koji su prošli kroz neke naše aktivnosti i njihove refleksije na pozitivne promene koje su im ti momenti doneli. Đorđe je držao prezentaciju na fakultetu, na engleskom pred sto ljudi, i nije imamo tremu jer je navikao da priča na razmenama, Lazar je „uhvatio“ fokus i spremio prijemni, Jelena je stekla najbolje drugare, Marija je izabrala šta će za master, Igor je odlučio da popravi ocene da bi mogao da ide sa nama na razmenu…

Što se tiče 2023. godine već znamo da ćemo nastaviti sa radom na Job info centra, sa podrškom mreži Žene Šapca i sa međunarodnim partnerstvima koja će nam dovesti nove goste i omogućiti našim mladima da putuju, uče i druže se sa vršnjacima iz različitih delova Evrope.

Opstanak i razvoj našeg posla podrazumeva i konstantan fokus na razvijanju novih projektnih ideja, te su neki za sada nepoznati izazovi sigurno ispred nas. Ali u tome i skriva ono što je lepo u ovom poslu, ono što mi hrani radoznalost kao preduslov zabavnog i ispunjenog dana, godine, života…

Exit mobile version