PITAMO: Po čemu ćete pamtiti 2022. godinu i šta očekujete u 2023. godini?

Božidar Katić, dipl. pravnik

Godinu koja se bliži kraju pamtiću po osećaju da se svakim danom smanjuje i nestaje sloboda, da je ovo zemlja u kojoj je borba za stvari koje su svuda nomalne teška, dugačka i rizična. Po tome da je nekome palo na pamet da predloži zakone kojima bi omogućio da se svakome, ili bilo kome u ovoj zemlji oduzme bilo šta. I borbi koju smo svi morali da vodimo da to toga ne dođe. Po tome što oni koji su na Novom mostu u Šapcu naneli najveću sramotu ovom gradu od njegovog nastanka, ugrozili živote ljudi, napali mirne stugrađane bagerom, čekićima i motkama i dalje nisu procesuirani. I po izborima koji su pokazali da je odluka o bojkotu najvećeg dela opozicije iz 2020. bila promašaj, pucanj u prazno i da je taj famozni bojkot produžio život verovatno najgore vlasti koju smo ikada imali u Srbiji, a na vlast u našem gradu doveo, potpuno izvesno, najgoru vlast koju smo videli i koju ćemo videti. Da su mogli da nađu gore, nesposobnije i pokvarenije, verovatno bi ih našli. Ali takvih nema. Ipak najjači utisak i dokaz potpunog raspada i nestanka sistema jeste izborni proces koji je trajao u nedogled u jednom selu i to da se nedostatak Vlade kao najvišeg organa izvršne vlasti – upšte nije primetio. To je ogolelo i pokazalo svu dubinu autokratije i ličnog režima u ovoj zemlji. I saznanje da to jeste koren svih naših drugih problema.

Bila je ovo godina u kojoj smo na Cerskom maršu, 13. po redu imali najlepše vreme, najjedinstveniju, najnasmejaniju i najodlučniju kolonu hrabrih, časnih i prkosnih ljudi. Uprkos svemu, svim preprekama kojih je bilo više nego ikada, bio je ovo Cerski marš koji je pokazao da ima nade. I da ima budućnosti. U prlament su se vratile nacionalne stranke, prvi put od Drugog svetskog rata u parlamentu imamo monarhiste, zagovornike povratka Srbije sebi, svom krsnom imenu.

Godina pred nama biće teška, napeta i verovatno prelomna za budućnost ove zemlje. Vlast je rešena da ono od čega je odustala, navodno, pred izbore zbog rejtinga i protesta, ponovo i još jače – progura. Litijumska katostrofa nadnela se nad Srbijom i izvor ove pretnje sedi u najvišim organima ove vlasti. I borba protiv toga biće teška i dugačka. Vlast koja ni na ovim izborima nije uspela da osvoji većinu na koju je navikla, pokušaće da na silu, dodatnim sužavanjem slobode i nasiljem nad građanima progura sve ono što je obećala onima koji na sve što režim već više od decenije radi Srbiji – ćute.Ono što traje već godinama, a sa dolaskom SNS-a na vlast ubrzava do neverovatnih granica, predaja svih ingerencija, kontrole, imovine i uticaja lažnim institucijama lažne države na Kosovu i Metohiji, privodi se kraju. U 2023. godini pokušaće vlast da i fomalno „otpiše“ našu južnu pokrajinu, budući da ju je već, de fakto, u poslednjih 10 godina potpuno predala u ruke Albancima. Da bi to uspelo potrebno je u Srbiji svaki dašak slobode, zapušiti svaku rupu kroz koju prodire svetlost, ukinuti svako, i najmanje ljudsko pravo Srbima u našoj državi.

Kako će se, obzirom na sve ovo, sledeća 2023. završiti zavisiće samo od nas. Od naše volje, naše spremnosti i hrabrosti da branimo svoju svetu zemlju, svoju slobodu i pravo na život, mišljenje i govor, okupljanje i pobunu,  da branimo svoje reke, svoje šume, svoju vodu, zemlju i vazduh. Da branimo Srbiju. Ili da budemo zapamćeni kao generacija koja je dozvolila da vekovi borbe, krvi, žrtve, patnje i hrabrosti i zemlja koja je na njima izgrađena – zauvek nestanu. Na nama je i do nas je. Učinimo da se i naši potomci ponose svojim precima.

Exit mobile version