Lomio sam vetru krila

ZAPISI  3

U SFRJ svaka Radna organizacija imala je kulturno-umetnička i sportska društva, razglasne stanice i novine. Ivan Glišić je, u OŠ „Sele Jovanović“, predavao srpskohrvatski, i vodio filmsku i novinarsku sekciju. Predavao je i vrsnim učenicama Veri Mitrović Kulačin – sada dopisnici TV Beograd. I Margareti Musić, posle  urednici i voditeljki „Šabačke hronike“, TV Šabac. Sa učenicima Glišić je snimao filmove, dobijali su nagrade na Dečjim filmskim susretima na Rudniku, i u Puntaželi, u vreme festivala u Puli. A vodio je od 1963., volonterski, najpre Sekciju mladih stvaralaca, a od 1971., i Klub mladih stvaralaca pri šabačkom Domu omladine, i 1974., dobio za ovaj rad Plaketu.

Početkom sedamdesetih prošloga veka, šabačka škola „Sele Jovanović“ pokrenula je časopis „Sele“. Glišić je bio urednik. Kad su se šabačke škole, sa izdvojenim odeljenjima, udružile u Radnu organizaciju „Braća Srnić“,  Glišić je postao urednik istoimenog glasila. Krajem osamdesetih, udružuju se sve škole Mačvansko-kolubarskog regiona, gasi se „Braća Srnić“. Pokrenut je časopis „Drugar“, čiji je urednik bio Glišić, izdavač „Glas Podrinja“, a Glišić je po službenoj dužnosti prebačen u ovu Radnu organizaciju. „Drugar“ je izlazio u velikom tiražu, dvanaest hiljada primeraka. Potom je počelo osipanje federacije, najveća inflacija i devalvacija u svetu i časopis je prestao da izlazi. Glišić je nastavio rad sa mladima u emisijama Radio i TV Šapca, potom je postao urednik izuzetno slušanog Noćnog programa Radio Šapca.

List ‘Sele’
‘Braća Srnić’
‘Drugar’
Zahvalnica

Ivan Glišić je imao specifičan odnos pri stvaranju časopisa. Redakciju su sačinjavali učenici, sami su pisali o svemu, objavljivali su svoje stripove i foto-romane. „Glas Podrinja“ je pokrenuo i školu za mlade novinare, koju je Glišić vodio. Neki od njih bili su mu saradnici u Noćnom programu Radio Šapca, kao i Ognjen Amidžić. Ognjen je na TV Špcu vodio emisiju o rokenrolu „Top 7“, Glišić mu je bio urednik. Sem njega, profesionalno su se kasnije bavili novinarstvom i Branimir Ivetić – TV Šabac, Dnevnik, i Danijela Pantić, koja je dugo vidila popularnu „Slagalicu“, TV Beograd. Za svoj rad Glišić je dvaput dobio Decembarske nagrade „Glasa Podrinja“, diplome za novinarstvo. A 2003. dobio je Zahvalnicu Narodne biblioteke Srbije za donatorstvo, jer im je poslao po više primeraka svojih knjiga o Isidori, Crnjanskom, Bori, kao i komplete časopisa koje je uređivao.

Mladi stvaraoci, 1971.
Škola za novinare, 1987.
Noćni progra, 1993., deo ekipe
Plaketa, 1974.
Diploma, 1990.
Diploma, 1993.
Vera
Margareta
Danijela
Bane
Amidža

 

 

 

 

 

Exit mobile version