Književnik među anesteziolozima

Primarijus dr Predrag Tojić važi za podjednako veštog kako u lekarskoj, tako i u književnoj branši. U zdravstvu je proveo čitav radni vek, a uprkos poslu koji zahteva posvećenost, pronalazio je vremena i za pisanje. Ovaj književnik među lekarima, do sada je objavio deset knjiga, a posebno je bio rado viđen govornik na promocijama drugih autora. I ne samo to, u brojnim listovima autor je 250 članaka i kolumni, a nije ispaštala ni njegova specijalnost, pa je napisao 55 stručnih radova.

Po završetku Medicinskog fakulteta u Beogradu 1970. godine, a nakon obavljenog obaveznog lekarskog staža i odsluženog vojnog roka, prim. dr Predrag Tojić se zaposlio u Dispanzeru za medicinu rada „Viskoza“ u Loznici gde je radio od februara 1972. do juna 1975. godine. Kako ističe, sve vreme je želeo da se stručno usavršava, a posebno su ga interesovale hirurške  oblasti. Ipak, na koja god da je vrata zakucao od zdravstvenih ustanova u okrugu, odgovarali su mu da proba na nekom drugom mestu.

–  Dogodilo se da je krajem marta 1975. godine u Šapcu raspisan konkurs za specijalizaciju iz anesteziologije. Pošto je u to vreme, ne samo u tadašnjoj Jugoslaviji, već i u Evropi anesteziolog bio „retka zverka“, niko se na specijalizaciju osim mene nije javio. U službi anestezije radili su dr Aleksandar Kirovski, dr Vesna Janković, dr Mile Glišić je bio na specijalizaciji, pa sam ja bio četvrti – počinje priču prim. dr Predrag Tojić.

Budući da za anesteziju u to doba nije vladalo preterano interesovanje među lekarima, događalo se da postojeći broj specijalista ove grane medicine bude preopterećeno poslom. Šabac se po tome nije izdvajao od drugih mesta. Kako prim. dr Predrag Tojić objašnjava, na jednu operacionu salu trebalo je da ide jedan anesteziolog, ali to u praksi nije bio slučaj. Dodatan problem se javljao kada je neko od kolega na odmoru ili bolovanju.

–  Izgledalo je kao da se nalazite na Olimpijadi svaki dan. Dešavalo se da moram da budem u četiri operacione sale istovremeno i da podjednaku pažnju na sve četiri strane usmeravam. Sećam se, počnem da jedem, moram hitno u salu, ostavim hranu na prozorskom simsu, vratim se, uzmem još jedan zalogaj, ponovo hitno u salu … Kada smo se preselili u Novi hirurški blok, stanovao sam u prvoj zgradi do bolnice na „Trkalištu“. Svaku noć sam bio u pripravnosti. Dešavalo se da treba uraditi hitan carski rez. A u to vreme bilo je strahovito mnogo i saobraćajnih nesreća. Narod je počeo da kupuje automobile, a nisu bili dovoljno upućeni u saobraćajne propise – seća se prim. dr Tojić.

Novi hirurški blok završen je 1980. godine, a čuvenim šabačkim lekarima među kojima su bili prim. dr Mikica Popović, dr Jovan Vasilić, dr Milan Bakić, dr Momčilo Zuca Ikodinović, pridružila se nova generacija specijalista. U novoj zgradi bilo je više postelja, više operacionih sala, odnosno veće tehničke i tehnološke mogućnosti za kvalitetniji rad. Ubrzo je uvedena nova disciplina intenzivne nege za lečenje i praćenje teško vitalno ugroženih pacijenata.

– Sve mi je to bilo veoma izazovno. Hteo sam da budem hirurg ili ortoped, da se usavršavam iz neke od hirurških grana, ali mene je anestezija izabrala. Kada sve saberem, nisam nezadovoljan. Znatiželju koju sam imao, ostvario sam je. Žar za novim znanjima i usavršavanjem koji sam imao od kada sam upisao medicinu, nije me napuštao do penzije. Kao anesteziolog radio sam 33 godine i tri meseca, izveo 30.000 anestezija, a za sve te godine, nažalost, izgubio sam četiri pacijenta – naglašava prim. dr Predrag Tojić, koji je na čelu Opšte bolnice proveo šest godina, od 1994. do 2000. godine.

Uporedo sa zavidnom karijerom u zdravstvu, prim. dr Predrag Tojić brižljivo je gradio i karijeru književnika. Objavljivao je zbirke poezije i aforizama, a o njegovoj veštini sa perom, govori podatak da je uvršćen u Antologiju lekara pesnika Jugoslavije, u Antologiju lekara u savremenoj umetnosti, Antologiju zavičajnog humora i satire, a član je i Udruženja književnika Srbije od 2009. godine. Od 2008. do 2012. godine bio je državni sekretar u Ministarstvu za dijasporu.

 

ŠTA JE ANESTEZIJA?

– Pošto anestezija nije bila previše poznata pacijentima, često su me pitali šta je to. Odgovarao sam im da je anestezija menjanje agregatnog stanja duše i tela pacijenta, da se iz potpuno svesnog stanja on prevodi u nesvesno i neosetno, koje može da izdrži svaku intervenciju na telu, da ne trpi bol i da se posle vrati u pređašnje svesno stanje – objašnjava prim. dr Tojić.

 

SAVET MLADIM KOLEGAMA

– Biti lekar je biti posvećen. Mlade kolege moraju da poštuju struku, da poštuju kolege oko sebe, moraju da poštuju život pacijenta. U svakom trenutku moraju da imaju na umu rečenicu: „Šta bi bilo da sam ja na njegovom mestu?“ i da im to bude kriterijum – savetuje prim. dr Predrag Tojić.

www.bolnica015.org.rs

Exit mobile version