ZZS: Trava na području Savske avenije tretirana „totalom“ ili nekim drugim jakim herbicidom

Veterinar i član Resora za ekologiju i zaštitu životne sredine Gradskog odbora Zajedno za Srbiju Jelena Krstić istakla je da su na prostoru Savske avenije požutela trava i pojedina osušena stabla znak da je ta površina poprskana „totalom“ ili nekim drugim jakim herbicidom. Mesto nekadašnje deponije je tokom dve godine pošumljavano, a prošle godine područje ispred preuređeno u park.

Krstićeva je navela da je „težnja je da se napravi lepa pustoš, kao u parkiću ispred Pošte, u Beogradu, kao što planiraju da bude na Ceru i u Jadru“.

-Ovde je na mestu deponije prošle godine napravljen lep park, sa negovanom travom i novim sadnicama. Kada smo ukazali na to da se trava ne kosi i da je dostigla metar i po visine, oni su našli solomonsko rešenje. Opravdano sumnjamo da je ovde poliveno „totalom“ i da će ono što se oduprlo prvom udaru otrova, uskoro nestati- rekla je Krstić i najavila je da će uzeti uzorke zemlje i poslati u relevantnu laboratoriju na analizu kako bi bili potpuno sigurni o čemu se radi.

-Nijedna mašina za košenje ne može da napravi ovakvu pustoš. Jasno se vidi gde je poliveno i pustoš koju vidimo je sasvim dovoljan dokaz. Povadili su i sadnice koje su propale da nam manje bodu oči. I ako nije „total“ u pitanju, svi ti herbicidi su podjednako štetni za celokupan ekosistem. Mogu da izazovu smrt kod kućnih ljubimaca ako se unesu u većoj količini- podvukla je Krstićeva.

Podsetila je da je ideja te stranke bila da se na tom mestu napravi zaštićena zona, ekološka oaza, budući da nedaleko odatle na području Savske avenije postoji kolonija čaplji, što je retka pojava u tako neposrednoj blizini gradske zone.

-Efikasnost nelegalnih gradskih vlasti u štetočinstvu ovde će preći u legendu. Rešili su da Šabac što pre unište i devastiraju, valjda da bi sustigli ostatak Srbije. Neodržavanje travnjaka, nenošenje đubreta, prljave ulice, parkovi, korov na sve strane, zapušena i zapuštena kišna kanalizacija- to je slika današnjeg Šapca. Građani Šapca nisu navikli na takvu situaciju, zgranuti su i užasnuti kojom brzinom propada i vraća se u devedesete godine. Da bi uradili nešto korisno, kao što je pražnjenje korpi za otpatke u naselju Trkalište, treba im pet, šest dana, ali zato kad treba da se napravi neka šteta, to rade munjevitom brzinom. Upravo u tom naselju su dve zdrave smrče, stare 20 godina, oborili brzinom svetlosti za jedno pre podne, po nalogu inspektorke- podsetila je član Resora za ekologiju i zaštitu životne sredine Gradskog odbora Zajedno za Srbiju.

D.D.

Exit mobile version