Zub vremena nagriza brod Slovenac kod Drenovca

Priča o brodu koji leži na dnu Save već 76 godina:

Skoro osamdeset godina, potopljeni brod „Slovenac“ leži na dnu reke Save, kod sela Drenovac, nizvodno od Sremske Mitrovice. Kada su ovako topla leta, kao što je ovo za nama, nivo reke se spusti dovoljno, da se brod može videti, a može se i hodati po njegovoj palubi. Ovaj „Savski Titanik“ na žalost, ostavljen je da propada, a decenijama unazad, neretko je bio i meta vandala koji su njegove delove sekli i prodavali kao staro gvožđe.

Pre 76 godina, Brod „Slovenac“ udario je na minu na Savi kod Sela Drenovac, nizvodno od Sremske Mitrovice, ona ga je jako oštetila, i on je potonuo i tu ostao do danas.

„Izgrađen je u Budimpešti 1913 godine kao tegljač, dakle prosto rečeno on je bio radni konj. On nije bio neki ekskluzivan brod, tipa putničkog broda. Prosto, on je bio radnički brod koji je 1921. i završetkom Prvog svetskog rata, Pariskim sporazumom pripao Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca i od tada se zove Slovenac. Inače, originalno ime mu je bilo Vag“, objašnjava Branislav V. Stanković.

Branislav V. Stanković.

Sudbina broda, očigledno je bila da ostane negde na dnu reke, jer mu je ovo potonuće kod Drenovca bilo treće i konačno.

Prvi put je potopljen verovatno udarom u minu, kod Ivanova, negde sredinom 1944. godine. Da bi bio izvađen, popravljen i ponovo potopljen kod Beograda. Onda ga preuzima Jugoslovenska vojska gde je on služio kao veza između Beograda i Sremskog fronta. Po jednoj priči vukao je dva šlepa i nepoznat broj ranjenika sa Sremskog fronta i eto, na ovom mestu, jedno desetak kilometara nizvodno od Sremske Mitrovice naleteo na Nemačku magnetnu minu i definitivno potonuo i od tada se nalazi na ovom mestu“, navodi Branislav V. Stanković.

Iako je izazivao dosta interesovanja, nema mnogo zapisa o ovom brodu. Ono što bi moglo biti turistička atrakcija, polako ali sigurno propada.

„Svuda je to valjda tako u svetu. Svi čekamo da nešto skoro potpuno propadne, da bi ga posle spasavali. On je sada dosta propao, pre nekoliko godina jedan komercijalni brod koji je plovio, usled niskog vodostaja, udario je u brod Slovenac i otkinuo mu gornji deo“, kaže Branislav V. Stanković.

Brod je u pristupačnom delu izuzetno oštećen, neretko je sečen i prodavan kao staro gvožđe, dok su delovi koji su stalno pod vodom i dalje jako dobro očuvani.

„U vodi koliko sam primetio još uvek postoje ostaci samih lopatica na točku, dok su ove gore pristupačnije, demontirane i skinute. Na zadnjem delu se mogu videti ostaci dva kotla, dakle dve parne mašine je imao i koristio za pogon“, objašnjava Stanković.

Ovaj brod je bio izuzetno popularan među mlađim meštanima Drenovca, koji su peščane sprudove koji su se formirali oko njega koristili kao plažu. Na nekim mestima, Sava je ovde izuzetno plitka, pa je bilo idealno za kupanje, ali dešavala su se i utapanja, jer Sava nakon što nailazi na prepreku u olupini broda, okolo formira i virove koji mogu biti opasni.

Đorđe Mijailović

Fotografije iz drona: Đorđe Đerić

Exit mobile version