Zdravstvena zaštita jednako dostupna svima

dz-1Predsednica Saveta za zdravlje grada Šapca Bojana Mladenović i dr Milutin Ikodinović, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, razgovarali su danas sa predstavnicima menadžmenta Doma zdravlja Šabac i meštanima Tabanovića u zdravstvenoj ambulanti u ovom mestu. Zahvaljujući odgovornoj zdravstvenoj politici grada Šapca, Dom zdravlja Šabac pronalazi način da i u vreme velikog deficita zdravstvenih radnika organizuje redovan rad na terenu.

– Zdravstvena zaštita mora biti jednako dostupna svima – to je osnovni postulat zdravstvene politike grada koji podržava i Savet za zdravlje grada Šapca. Zato smo na terenu da se uverimo u jednake uslove i utvrdimo potrebe žitelja Šapca. Ovde smo da u isto vreme razgovaramo sa meštanima naših sela, ali i sa lekarima i menadžmentom Doma zdravlja, kako bismo procenili i uslove u kojima oni rade i pružili im podršku, a našim sugrađanima mogućnost da ostvare svoje pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, kaže Bojana Mladenović, predsednica Saveta za zdravlje grada Šapca.

U Tabanoviću je oko 1.600 meštana, tako da je rad zdravstvene ambulante od velikog značaja.

– Zdravstvena zaštita je civilizacijska tekovina, a obaveza je društva da je obezbedi. Nama u Tabanoviću mnogo znači to što u svom mestu imamo lekara, da ne moramo da putujemo u susedno selo, ističe Milan Ivanović, predsednik Saveta Mesne zajednice „Tabanović“.

Grad vodi odgovornu zdravstvenu politiku, naglašava dr Milutin Ikodinović, član Gradskog veća Šapca.

– Uvažavamo napore koje Dom zdravlja ulaže da, uprkos manjku zaposlenih medicinskih radnika, izađe u susret potrebama svih žitelja Šapca. U poslednjih nekoliko godina značajna sredstva uložena su u izgradnju i rekonstrukciju ambulanti i nabavku opreme, a u proteklom periodu Grad je finansirao dodatni rad lekara i tehničara, koji su neophodni za funkcionisanje celog sistema. Ova podrška biće nastavljena kako bi svi naši sugrađani imali iste uslove za lečenje, ističe dr Ikodinović.

Dom zdravlja Šabac dobrom organizacijom rada i različitim aktivnostima pruža pravi odgovor na potrebe građana.

– Dom zdravlja je prinuđen zbog svima dobro poznate zabrane zapošljavanja da traži nove modalitete upotrebe postojećih zdravstvenih kadrova kako bi to bilo postignuto. Naši vredni, požrtvovani lekari i medicinske sestre i tehničari iz svojih seoskih ambulanti su uvek spremni da dođu do najudaljenijih mesta i naselja grada Šapca i do svih stanovnika da bi se ovaj postulat ostvario. U svemu tome nam pomaže Grad Šabac koji finansira rad 18 lekara i 16 mecinskih sestara tehničara i izdvaja budžetska sredstva u visini od 35 miliona dinara na godišnjem nivou. Dom zdravlja Šabac će omogućiti da sve seoske ambulante rade aktivno, da pružaju usluge svim stanovnicima, jer ne smemo dozvoliti da bilo koji stanovnik naših sela ne bude u mogućnosti da dobije adekvatnu zdravstvenu zaštitu u svom mestu stanovanja, navodi dr Dejan Pavlović, pomoćnik direktora Doma zdravlja Šabac za kvalitet rada.

Dr Pavlović dodaje da će organizacijom Karavana zdravlja, besplatnih pregleda naših sugrađana, Dom zdravlja Šabac stići i do mesta u kojima nema zdravstvenih ambulanti, a da će uslugu dobiti i žitelji našeg grada koji nemaju zdravstveno osiguranje.

 

Exit mobile version