Zalažemo se za kontrolu kontakata umesto kontrole kretanja

Šabac danas bez novozaraženih

Šabac je danas bez novozaraženih, ali je od prekjuče evidentirano još dvoje novoobolelih od virusa COVID 19, čime je ukupan broj takvih lica od početka dostigao 69. Epidemiološka slika je zadovoljavajuća i nema razloga za paniku, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare Gradskog štaba za vanredne situacije.

Deset uzoraka poslato na testiranje
Stanje u Opštoj bolnici je redovno, a nema ni obolelih, ni osoba sa tegobama u domovima za stare.
Građevinske firme na teritoriji grada su radile nesmetano, poštujući sve propisane mere. Poslovi se ubrzavaju, te će potpisani ugovori sa gradom biti realizovani za najkasnije mesec i po dana, istakao je komandant Štaba Nebojša Zelenović.
Od 18 rezultata odnetih prekjuče, dva su pozitivna i transportovana na Sajam, od čega je jedan kontakt COVID pozitivne osobe. Od jučerašnjih 13, svi su negativni, a danas je poslato deset, od čega jedan sa tegobama, troje ide na hospitalizaciju iz drugih razloga, petoro onkoloških, jedan kontakt kome ističe izolacija i za njih se večeras očekuju rezultati, rekla je direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković.
-Juče je jedan radnik transportovan u Banju Koviljaču, a danas je stigao nalog da će ubuduće medicinski radnici, policajci i pripadnici vojske biti smešteni u Seltersu u Mladenovcu. Do sada je sa Sajma vraćeno 26 sugrađana, a osmoro iz Banje Koviljače- navela je dr Stanković.
Načelnik Gradske uprave Milan Vasić ocenio je da je primena instrukcija u novootvorenim objektima (frizerski, kozmetički saloni) na visokom nivou i zahvalio tim preduzetnicama na odgovornosti i ozbiljnosti koju zahteva vanredno stanje. Nakon inspekcijske kontrole oko stotinu frizerskih i kozmetičkih salona nije bilo većih primedbi na rad. Kontroliše se i održavanje higijene na pijacama, u stambenim zgradama i te mere se u punom kapacitetu poštuju.
-Planirani međugradski saobraćaj biće pušten 4.maja, a Grad je obavestio prevoznika o merama koje će biti preduzete kad autobusi počnu da saobraćaju, po odluci Vlade. Obratili smo se Zavodu za javno zdravlje, kako bismo dobili smernice koje sve preventivne mere treba preduzeti, kako bi putnici bili bezbedni- naveo je Vasić i dodao da je Zavod uputio zahtev Gradskom štabu da se reguliše pojačano prisustvo sugrađana u dvorištu te ustanove tokom testiranja od osam do deset sati, te će komunalni policajci biti zaduženi za javni red i mir u tom periodu.

Nelogičnosti u radu republičkog štaba

Gradonačelnik je napomenuo da će Gradska uprava u saradnji sa JP „Infrastruktura“ ući u proces obeležavanja stajališta za tri nove linije gradskog prevoza. Dodao je da bi život trebalo da počne normalno da funkcioniše, uz obavezno korišćenje zaštitne opreme, ta da bi se, uz dobar sistem, moglo govoriti, ne o kontroli kretanja, već o kontroli kontakata.
-To je struka prvo predložila, ali ako sistem nije sposoban da odgovori na jednu takvu meru, sledeća je zabrana kretanja. Pošto sistem kod nas baš nije bio sposoban za to, epidemiolozi su predložili ono što su mogli da predlože i to mi sada živimo. S druge strane, nudimo rešenja u našem gradu. Ako smo mi pre svih bili spremni da omogućimo da firme mogu da rade, da se otvore zelene pijace, tako što smo delili maske, naložili mere dezinfekcije i držanje distance, ne vidim zašto to ne bi radili i drugi- objasnio je Zelenović.
Načelnik Gradske uprave je podvukao da je nelogično otvaranje teretana, a da je istovremeno i dalje na snazi zabrana okupljanja u parkovima.
-Zato su kod nas teretane uglavnom u fazi pripreme i nisu otpočele sa radom u punom kapacitetu. Kad počnu sa radom obavestićemo javnost kako je i da li je uopšte moguće u takvom prostoru poštovati naložena uputstva- naglasio je Vasić.
Grad će isporučiti dodatni kontigent zaštitne opreme zdravstvenim ustanovama, a na raspolaganju je i domovima za stare i sugrađanima u slučaju potrebe za sva neophodna sredstva zaštite. Kompanija Corten Art iz Šapca obavestila je da želi da donira sertifikovan uređaj za dezinfekciju gradu. U konsultaciji sa Domom zdravlja, odlučeno je da bude postavljen ispred COVID ambulante.
Dragana Dimitrijević

Exit mobile version