Usvojen programski budžet grada za 2017. godinu

Održana sedma sednica Skupštine grada Šapca

Na dnevnom redu sedme sednice Skupštine grada Šapca održane u amfiteatru Visoke škole strukovnih studija za vaspitače našlo se 11 tačaka, od kojih je najvažnija bila usvajanje predloga odluke o budžetu za 2017. godinu. Programski budžet grada za narednu godinu iznosi oko 3 milijarde 323 miliona 942 hiljade dinara, a glavna investiciona ulaganja biće u opremanje Industrijske zone, kao i u realizaciju projekata Kvantaške pijace i Sava parka.

U konstruktivnoj raspravi o najvažnijoj tački dnevnog reda koja je trajala četiri sata učestvovali su odbornici pozicije i opozicije. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ocenio je da je programski budžet razvojni, izbalansiran, sa uravnoteženim prihodima i rashodima.

-Današnja rasprava je bila kvalitetna. Uvek postoji i malo iskri i ponašanja koja nisu za primer, ali mislim da se generalno popravljamo i da odbornici prepoznaju važnost našeg rada. Mi smo tu da zastupamo interese građana, a ne lidera pojedinih partija, organizacija ili nekih samozvanih predstavnika. Tri najvažnije stavke su razvojne i odnose se na opremanje Severozapadne radne zone zbog dolaska japanskog investitora, ali i zbog kompanija koje su tamo kupile zemlju, a mi kao grad preuzeli obavezu da im obezbedimo najbolje uslove, zatim ulaganje u izgradnju nove Kvantaške pijace koja treba da omogući našim poljoprivrednicima da zarade više novca koncentrišući svoju robu na jedno mesto. Treći veliki projekat je izgradnja Sava parka koja našim Šapčanima treba da obezbedi jedan zaista viši kvalitet života u gradu- istakao je Zelenović.

Najveći deo sredstava, 195 miliona dinara, odlazi na nastavak infrastrukturnog opremanja industrijske zone, 54 miliona je namenjeno za projekte  u poljoprivredi, 57 miliona za širenje vodovodne mreže i kanalizacije, a značajna sredsva su izdvojena za izgradnju putne infrastrukture i rekonstrukciju obrazovnih ustanova. Za izgradnju Kvantaške pijace opredeljeno je 60 miliona dinara u narednoj godini, a za nastavak radova u 2018. godini biće izdvojeno 40 miliona dinara.

-Od lokalnih izbora, mi imamo jasan plan kako da se realizuju veliki projekti u našem gradu. Usvojili smo sve važne strategije, celo leto smo iskoristili da planiramo kvalitetno i programe u budžetu za 2017, ali i prvi put kapitalne investicije za 2018.  i 2019. godinu. Imali smo neposredno izjašnjavanje naših sugrađana, javnu raspravu, i iskoristili sve mehanizme koje nam omogućavaju važeći propisi da dobijemo što kvalitetnije podatke o novom budžetu i, pošto smo to uradili, ne postoji nikakva prepreka za usvajanje budžeta, kako bismo već od sutra počeli da realizujemo sve naše aktivnosti- naveo je gradonačelnik.

Predsednik odborničke grupe Srpske napredne stranke dr Aleksandar Pajić ocenio je da je gradska vlast neozbiljno pristupila budžetu grada, te da je glasanje o ovoj važnoj tački preuranjeno.

-Ovo je katastrofalan pristup gradske vlasti jednoj ozbiljnoj stvari kao što je budžet grada.  Prvi put u istoriji parlamentarizma u Srbiji se budžet grada usvaja sredinom novembra i ja mislim da smo mi jedini grad koji tako rano usvaja budžet. Gradska vlast se uplašila promene vlasti, svesna je da gradu ne ide dobro i da će odbornici koji trenutno čine odborničku većinu reći dosta ovakvoj politici vođenja grada. Mi vidimo da smo na samoj sednici Skupštine pored pet tačaka dnevnog reda dobili u materijalu još pet. To je katastrofalan i neprimeren način odnošenja prema odbornicima, ali pre svega prema ljudima koji žive u ovom gradu, našim sugrađanima i sigurni smo da će vrlo brzo ta politika biti promenjena- naglasio je dr Pajić.

Predsednik Skupštine grada Nemnja Pajić zadovoljan je što je zasedanje proteklo u demokratskom duhu, budući da su odbornici čak 50 puta izlazi za govornicu.

-Uvek pričamo o demokratičnosti i demokratskom duhu, a ja verujem da je pravo mesto za raspravu i razmenu mišljenja upravo skupštinska govornica. Meni je drago da je bilo pedeset izlazaka, da su teme bile široke, jer budžet obuhvata sve oblasti društvenog života. Uz zdravu polemiku, doneli smo i programski budžet za 2017. godinu, kao i druge akte koji ga prate. Prema novom zakonu, po kome se ukidaju indirektni budžetski korisnici, upodobljava se Gradska uprava koja se širi, ukidaju se Direkcija za poljoprivredu i Direkcija za puteve i od onih preduzeća koja ne mogu sama da se izbore na tržištu pravi se jedno koje će moći, u skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije- naveo je Pajić.

Odbornici Srpske napredne stranke napustili su sednicu nakon usvajanja budžeta, zbog, kako je rekao predsednik njihove Odborničke grupe dr Aleksandar Pajić, dostavljanja izuzetno značajnih tema kao predloga za dopunu dnevnog reda samo nekoliko minuta pred početak zasedanja, znog čega nisu u mogućnosti da se upoznaju sa važnim tačkama dnevnog reda i o njima raspravljaju.

D.Dimitrijević

Exit mobile version