Usvojen Predlog odluke o finansiranju troškova vantelesne oplodnje

Održana šesta sednica Skupštine grada Šapca

Šesta po redu sednica Skupštine grada Šapca održana je danas u sali Visoke poljoprivredne škole strukovnih studija u prisustvu 38 odbornika vladajuće većine, pri čemu je opoziciju, koja je svojim izostankom iskazala protest protiv navodnih pritisaka koji se na nju vrše, predstavljao samo šef odborničke grupe Srpske napredne stranke dr Aleksandar Pajić. Na dnevnom redu našlo se 18 tačaka, među kojima je najvažnija bila Predlog odluke o finansiranju troškova vantelesne oplodnje. Zbog odlaska u penziju, dužnosti direktora Turističke organizacije grada Šapca razrešen je Dragojlo Lazić i umesto njega imenovan diplomirani ekonomista master Srđan Mitrašinović. Po zakonu koji propisuje da direktor javnog preduzeća ne može biti član organa političke stranke, razrešen je novi predsednik GO Srpskog pokreta obnove Dragan Ninković, direktor JKP „Stari grad“ Šabac, i na njegovo mesto postavljena Snežana Đokić, diplomirani inženjer tehnologije, u v.d. stanju.

Jedini predstavnik opozicije ocenio je da odsustvo opozicionih odbornika nije dobro za funkcionisanje šabačkog parlamenta.

-Nedolazak kompletne opozicije koju čini 31 odbornik na sednicu Skupštine nije dobar za rad šabačkog parlamenta. Samo sam ja kao šef odboničke grupe Srpske napredne stranke došao da u ime njih izrazim nezadovoljstvo brutalnošću i pritiscima koji su vršeni poslednjih 15- 20 dana, kada su Marko Jančić i Tamara Bastaja napustili redove vladajuće koalicije. Mislim da su pritisci, kako na odbornike pozicije, tako i na naše odbornike, kao i učestale malverzacije i pokušaji plaćanja odborničkih mandata nešto čemu treba da se stane na put i što ne sme da se dešava u gradu Šapcu. Neprisustvom Skupštini pokazujemo to svoje nezadovoljstvo, jer su od 18 tačaka dnevnog reda, 17 razrešenja i postavljenja- naglasio je dr Pajić.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović negirao je optužbe o pritiscima i kupovini odbornika, rekavši da je očigledno da opozicija ne može da se pomiri sa činjenicom da je izgubila izbore. On je, s druge strane, pokazao razumevanje za odbornike koji su napustili redove Zajedno za Srbiju, budući da je pritisak vladajuće stranke u republici da se vlast u gradu promeni po svaku cenu veliki.

-Današnja sednica Skupštine grada ima poseban politički značaj. Mi kao grad koji ima stabilnu većinu želimo da pokažemo da i u ovim nemogućim uslovima možemo da funkcionišemo. Svim odbornicima pozicije u Skupštini grada koji su došli na sednicu i podržavaju sve ove važne planove i programe za koje smo dobili podršku građana na poslednjim izborima, čestitam na hrabrosti. Srpska napredna stranka ne može da se pomiri sa tim da je izgubila na izborima i njeni predstavnici svakog dana pokušavaju da prekomponuju vlast. To rade na različite načine, a nijedan od njih nije pristojan, niti zakonit. Mi ćemo se boriti protiv toga i ukazaćemo na napravilnosti nadležnim državnim organima. Šabac je slobodan grad, u njemu će građani odlučivati onako kako su glasali na izborima. Mi na ovaj način želimo da branimo izbornu volju građana, jer braneći je, branimo i građane- podvukao je Zelenović.

Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić izrazio je žaljenje zbog odsustva odbornika opozicije sa sednice, ocenivši da se uprkos tome vodi konstruktivna rasprava.

-Skupština protiče u odličnom redu i meni je jedino žao što se nisu pojavili odbornici opozicije, ali i to je neki način da se izrazi politički stav. Mislim da je važno da se iznose primedbe i vodi argumentovana rasprava na sednici, jer je to jedini put da se nešto promeni. Primetno je da diskusija odiše političkom tenzijom koja je prisutna poslednjih dana u gradu, ali meni je drago da uprkos tome svi čuvaju dostojanstvo Skupštine i da sve protiče kako treba. Drago mi je da odbornici pozicije i opozicije sarađuju van ove sednice na seminarima koje organizuje skupšina Republike Srbije. Sledeća nedelja je „Nedelja parlamentarizma“ i važno je da smo uključeni u taj proces, jer i to doprinosi dostojanstvu i integritetu Skupštine- naveo je Pajić.

Dosadašnji zamenik predsednika Skupštine grada Marko Jančić je smenjen i na njegovo mesto postavljen Prodan Panić, poljoprivrednik iz Nakučana.  Razrešeno je nekoliko članova nadzornih, školskih i upravnih odbora i imenovani novi.

D.Dimitrijević

Exit mobile version