Uspostavljanje ponovne saradnje sa Krfom

Delegacija Šapca protekle nedelje boravila je na Krfu

Delegacija Šapca protekle nedelje boravila je na Krfu u cilju uspostavljanja ponovne saradnje o kojoj se govorilo tokom cele godine. Dogovori su privedeni kraju, a sama realizacija očekuje se već 2020. godine. Ostrvo Krf za srpski narod nije samo ostrvo, već cena slobode, ostrvo stradanja, nade, spasa, prijateljstva i pobede. Zbog čega je uspostavljanje saradnje veoma važno.

-Ono o čemu smo pričali tokom godine, uspostavljanje ponovnih odnosa sa Krfom, ostrvom koje je za nas Srbe više od ostrva, došlo je do kraja. Uspeli smo da privedemo kraju sve dogovore i da priđemo blizu ostvarenju ciljeva koje smo imali – rekao je Božidar Katić, član Gradskog veća.

Kako Katić ističe, dogovori su sklopljeni za uspostavljanje saradnje u oblasti turizma, razmene informacija i da će se to jasno videti naredne godine.

-Ova saradnja jasno će se videti naredne godine kada ćemo imati ostvo Krf sveprisutno na svim našim gradskim manifestacijama, ali i u zajedničkim nastupima po Srbiji, počev od sajmova do drugih formi na kojima se može predstaviti turizam. To je za nas jako bitno, i daće potpuno drugačiji izgled tome kako mi formiramo turističku ponudu – istakao je Katić.

Ono što će zainteresovati građane Šapca svakako je izgradnja kampa na Krfu, koji će predstavljati nagradu za najbolje učenike i sportiste, koji će tamo moći da uživaju u moru i suncu, ali će moći i da nauče najvažniju lekciju iz naše moderne istorije. Božidar Katić, član Gradskog veća i Srđan Mitrašinović, direktor Turističke organizacije grada Šapca, na sastanku sa predstavnicima novoformirane opštine Južni Krf, dogovorili su potpisivanje memoranduma o ovoj saradnji.

-Očekujemo da već sledeće godine možemo da započnemo sa vođenjem najboljih učenika osnovnih i srednjih škola i najboljih mladih sportista na Krf. Potpisivanjem memoranduma o saradnji, koje bi trebalo da se desi na proleće, uspostaviće se posebni odnosi, bratski odnosi. Opština Južni Krf je na sebe preuzela obavezu da infrastrukturno opremi prostor za kamp na lokaciji do koje smo zajednički došli, a to je lokacija gde je bila smeštena Drinska divizija, gde se nalazi i crkva u kojoj su se vojnici molili. Oni će obezbediti struju, vodu, kanalizaciju i sve ono što je neophodno. Verujem da ćemo sledeće godine imati taj prvi kamp koji će biti pravi kamp sa šatorima, a o svemu što će ići dalje ćemo se dogovarati. Opština Južni Krf je preuzela na sebe obavezu da nam obezbede sve potrebne građevinske dozvole, u slučaju da budemo mogli da realizujemo sami ili sa nekim drugim gradom ili organizacijom koja se time bavi, da izgradimo trajni kamp – završio je Katić.

Pre mesec dana u Agios Mateosu boravio je i Folklorni ansambl Doma kulture „Prnjavor“. Uzvratna poseta Agios Mateosa pobratimljenoj Mesnoj zajednici Prnjavor očekuje se krajem novembra. A u okviru prošlonedeljne posete, predstavnici Udruženja građana „Cerski marš“ obišli su Srpski kuću, spomenik borcima Drinske divizije, spomenik velikom prijatelju srpskog naroda Janisu Janulisu i ostrvo Vido.

Isidora Kovačević

Exit mobile version