Ujedinjeni u borbi za normalnu Srbiju

1

Skup „Saveza za Srbiju“ u Šabačkom pozorištu

Na skupu u Šabačkom pozorištu održanom u sredu osnivači opozicionog „Saveza za Srbiju“ građanima su predstavili 30 tačaka svog programa i odgovarali na pitanja u vezi sa njihovim budućim delovanjem. Neposredno pred početak okupljanja, ispred zgrade pozorišta  okupilo se tridesetak članova Srpske napredne stranke i dočekalo govornike uvredama: „izdajnici“ , „prodali ste Kosovo“, „lopovi“… Incidenata u sali nije bilo, a prisutnima su se obratili: gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović (ZZS), Dragan Đilas, Vuk Jeremić (Narodna stranka), Zoran Lutovac (DS), Boško Obradović (Dveri), Borko Stefanović (Levica Srbije), Janko Veselinović (Pokret za preokret), Željko Veselinović (Ujedinjeni sindikati) i Milan Stamatović (Zdrava Srbija).

Gradonačelnik je istakao da je ponosan na Šapčane koji su ispunili salu i rekao da iskreno veruje da je po uzoru na sve evropske vrednosti moguće da se građani osamostale, osposobe i počnu samostalno da odlučuju o svom životu.

-Najvažnija tema o kojoj treba da govorimo je sloboda. Ne živimo u slobodnom društvu, ali mi u Šapcu verujemo, i za to imamo dokaz, da su samo slobodni građani nepobedivi, jaki i sposobni građani koji po jedinstvenom modelu u Šapcu imaju pravo da odlučuju o svom novcu, porezu na imovinu koji su uplatili u mesnim zajednicama u kojima žive, najpre da predlože, a onda da svi zajedno na referendumima odlučuju. Bez slobode nema bolje, bogatije i zdrave Srbije- poručio je Zelenović.

Govoreći o ujedinjenju opozicije, Đilas je naveo da su „svi ljudi u Savezu mogli da budu Goran Vesić i članovi SNS-a“, ali su odbili i pomisao o tome iz moralnih razloga.

-Zato smo se okupili ovde, zato što smo za Srbiju. Premijerka Ana Brnabić kaže da su oni za Srbiju, a svi mi koji smo u Savezu smo protiv Srbije. To je najmonstruoznija izjava koju sam čuo. Svi koji smo u Savezu i svi koji žive u ovoj zemlji, oni su za Srbiju. Nismo se mi okupli samo da kritikujemo vlast, već da damo konkretne predloge i rešenja- podvukao je Đilas.

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić napomenuo je da bi se Srbija pristankom na članstvo Kosova u UN saglasila sa samoproglašenom nezavisnošću Kosova i upozorio da se pregovara čak i o preševskoj dolini, što je neshvatljivo za bilo koju zemlju na svetu.

-Ukoliko dozvolimo da granica Srbije bude precrtana i Srbija stavi svoj potpis na jedan takav međunarodno pravno obavezujući sporazum, tada ste napravili presedan koji sutra može da napravi svako na bilo kom drugom delu vaše teritorije, otvorili ste apetit i aspiracije za bilo koga drugog da ugrozi vašu teritorijalnu celovitost i bezbednost i vaš suverenitet kao nezavisne države. Ne kažemo ne pregovorima, ali ne bismo smeli da pregovaramo o statusu, otuđivanju teritorije i članstvu Kosova u UN. Toliko je mnogo stvari koje ovaj režim nije ni stavio na sto, a to je na primer, pitanje državne i privatne imovine- naveo je Jeremić.

Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da Evropska unija nije zgrada, ni geografski pojam, ni retorika, već vrednosti, institucije, te da nijedna od 30 tačaka programa to ne dovodi u pitanje.

-Vučić nama nije uzeo politiku, već retoriku, a ponaša se antievropski, anticivilizacijski. Mi smo oni koji to rade na delu i to je suština, u tome se mi razlikujemo. Okupile su nas zajedničke vrednosti i ciljevi, koji važe u svim normalnim, demokratskim zemljama, bilo da su one u EU ili van EU- poručio je Lutovac.

Predsednik Levice Srbije Borko Stefanović je rekao da je neupitna saglasnost oko bitnih stvari za normalan svakodnevni život građana, dok je predsednik Dveri Boško Obradović naveo da u ovom trenutku više nije bitno „ko je levica, a ko desnica“, već ko želi normalnu Srbiju, te da će Srbija formiranjem Saveza dobiti novu političku scenu.

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije Milan Stamatović govorio je o značaju decentralizacije, dok je predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović podvukao značaj fer i poštenih izbora i mogućnosti da opozicija bude više prisutna u medijima.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović kao jednu od tačaka istakao je donošenje novog Zakona o radu.

D.Dimitrijević

Facebook komentari

Discussion1 Comment

  1. Ovo je neprirodna tvorevina okupljenih ljudi, koji su samo protiv jedne vlasti. To je jedino ono što im je zajedničko. Podseća me na DOS. Ali, ne. Ovi se bore u pozorištima, na javnim površinama sa tribinama, na kojima ništa novo se ne čuje. Prava borba je na izborima. Izbori su prošli. Nisu mediji bili slobodni ni ranije, pa je Koštunica ipak postao predsednik. Drugi vid borbe je na trgovima, i na ulicama. Ne u glupostima koje stalno slušamo. A slobode nema ni u ovom gradu. Zar je sloboda, to što ako mislite i govorite drugačije, doživite gotovo svuda neprijatnosti, ili po tome što je svaki konkurs za posao kod Vas namešten? Što više radiš i znaš ovde, najmanje ćeš biti nagradjen za to. Da li to gradonačelnik smatra slobodom? Slobodan gradjanin ima pravo na rad, ali po svom obrazovanju, a ne po pripadnosti njegovoj koaliciji. Da bi slobodu shvatali u širem kontekstu, prvo je moramo doživeti i u svom gradu. Lično, ja ovaj grad doživljavam kao zatvor. I o tome mnogi pričaju, ali niko to ne govori javno. Pa se plaše, i ako nešto kažeš javno, da će to preći na njih. Svi su u strahu. Ovo je grad gde se koriste radnici od 10-15 dana i odbace kao smeće, kako bi se doveli novi “Zadrugari” i tako poslodavci ne placaju ceo mesec nikoga. Šta je sa srednjom generacijom? Ja ne mogu sa diplomom da dobijem ni javne radove, jer je sve namešteno.Zar je i to sloboda za koju se borite? Zar ne treba da se podje prvo od sebe i od svog grada? Ko Vas shvata ozbiljno? Vaš grad je slobodan samo u njegovoj zamisli idealne slike samog sebe. A efikasna administracija je ono što mi gradjani mislimo, a ne Naled i ostali. Mi čekamo ispred šaltera satima, i nema umreženosti nigde. Pokažite nam pojedinačno svojim delima da ste bolji od sadašnje vlasti i Vi i ostali, a (ne)sloboda medija Vam neće onda oduzeti ništa.

Leave A Reply