Ujedinjeni u borbi za normalnu Srbiju

Skup „Saveza za Srbiju“ u Šabačkom pozorištu

Na skupu u Šabačkom pozorištu održanom u sredu osnivači opozicionog „Saveza za Srbiju“ građanima su predstavili 30 tačaka svog programa i odgovarali na pitanja u vezi sa njihovim budućim delovanjem. Neposredno pred početak okupljanja, ispred zgrade pozorišta  okupilo se tridesetak članova Srpske napredne stranke i dočekalo govornike uvredama: „izdajnici“ , „prodali ste Kosovo“, „lopovi“… Incidenata u sali nije bilo, a prisutnima su se obratili: gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović (ZZS), Dragan Đilas, Vuk Jeremić (Narodna stranka), Zoran Lutovac (DS), Boško Obradović (Dveri), Borko Stefanović (Levica Srbije), Janko Veselinović (Pokret za preokret), Željko Veselinović (Ujedinjeni sindikati) i Milan Stamatović (Zdrava Srbija).

Gradonačelnik je istakao da je ponosan na Šapčane koji su ispunili salu i rekao da iskreno veruje da je po uzoru na sve evropske vrednosti moguće da se građani osamostale, osposobe i počnu samostalno da odlučuju o svom životu.

-Najvažnija tema o kojoj treba da govorimo je sloboda. Ne živimo u slobodnom društvu, ali mi u Šapcu verujemo, i za to imamo dokaz, da su samo slobodni građani nepobedivi, jaki i sposobni građani koji po jedinstvenom modelu u Šapcu imaju pravo da odlučuju o svom novcu, porezu na imovinu koji su uplatili u mesnim zajednicama u kojima žive, najpre da predlože, a onda da svi zajedno na referendumima odlučuju. Bez slobode nema bolje, bogatije i zdrave Srbije- poručio je Zelenović.

Govoreći o ujedinjenju opozicije, Đilas je naveo da su „svi ljudi u Savezu mogli da budu Goran Vesić i članovi SNS-a“, ali su odbili i pomisao o tome iz moralnih razloga.

-Zato smo se okupili ovde, zato što smo za Srbiju. Premijerka Ana Brnabić kaže da su oni za Srbiju, a svi mi koji smo u Savezu smo protiv Srbije. To je najmonstruoznija izjava koju sam čuo. Svi koji smo u Savezu i svi koji žive u ovoj zemlji, oni su za Srbiju. Nismo se mi okupli samo da kritikujemo vlast, već da damo konkretne predloge i rešenja- podvukao je Đilas.

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić napomenuo je da bi se Srbija pristankom na članstvo Kosova u UN saglasila sa samoproglašenom nezavisnošću Kosova i upozorio da se pregovara čak i o preševskoj dolini, što je neshvatljivo za bilo koju zemlju na svetu.

-Ukoliko dozvolimo da granica Srbije bude precrtana i Srbija stavi svoj potpis na jedan takav međunarodno pravno obavezujući sporazum, tada ste napravili presedan koji sutra može da napravi svako na bilo kom drugom delu vaše teritorije, otvorili ste apetit i aspiracije za bilo koga drugog da ugrozi vašu teritorijalnu celovitost i bezbednost i vaš suverenitet kao nezavisne države. Ne kažemo ne pregovorima, ali ne bismo smeli da pregovaramo o statusu, otuđivanju teritorije i članstvu Kosova u UN. Toliko je mnogo stvari koje ovaj režim nije ni stavio na sto, a to je na primer, pitanje državne i privatne imovine- naveo je Jeremić.

Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da Evropska unija nije zgrada, ni geografski pojam, ni retorika, već vrednosti, institucije, te da nijedna od 30 tačaka programa to ne dovodi u pitanje.

-Vučić nama nije uzeo politiku, već retoriku, a ponaša se antievropski, anticivilizacijski. Mi smo oni koji to rade na delu i to je suština, u tome se mi razlikujemo. Okupile su nas zajedničke vrednosti i ciljevi, koji važe u svim normalnim, demokratskim zemljama, bilo da su one u EU ili van EU- poručio je Lutovac.

Predsednik Levice Srbije Borko Stefanović je rekao da je neupitna saglasnost oko bitnih stvari za normalan svakodnevni život građana, dok je predsednik Dveri Boško Obradović naveo da u ovom trenutku više nije bitno „ko je levica, a ko desnica“, već ko želi normalnu Srbiju, te da će Srbija formiranjem Saveza dobiti novu političku scenu.

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije Milan Stamatović govorio je o značaju decentralizacije, dok je predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović podvukao značaj fer i poštenih izbora i mogućnosti da opozicija bude više prisutna u medijima.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović kao jednu od tačaka istakao je donošenje novog Zakona o radu.

D.Dimitrijević

Exit mobile version