U Šapcu održan Sajam darovitosti

Povodom Međunarodnog dana darovitih učenika u sali Šabačke gimnazije danas je održan Sajam darovitosti na kojem su predstavljene sve osnovne i srednje škole sa teritorije grada Šapca i druge ustanove i organizacije koje se bave obrazovanjem. Ova manifestacija predviđena je projektom ,,Naučni centar-fabrika ideja za 21. vek”, koji je podržala Evropska unije preko programa EU PRO Plus, a koji realizuje Kancelarija UN za projektne usluge (UNOPS) u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije. Gradonačelnik Šapca istakao je da Grad Šabac izdvaja značajna sredstva za obrazovanje.

,,Iz budžeta za 2023. godinu izdvojena je jedna milijarda 315 miliona dinara za obrazovanje. Značajna sredstva opredeljena su za finansiranje najboljih učenika kroz stipendije, Vidovdanske nagrade i novčana sredstva za đake generacije”, kazao je gradonačelnik i dodao da je Šabac grad darovitih učenika koji ostvaruju najbolje rezultate na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

,,Da bismo ih predstavili, danas smo, po prvi put, organizovali Sajam darovitosti. Simbolično, na Međunarodni dan darovitih, želimo da ukažemo na značaj koji obrazovanje u našem društvu i gradu mora da ima, sa posebnim akcentom na one koji su najbolji.

Grad Šabac će zajedno sa obrazovnim institucijama i društvenim činiocima, obezbediti najbolje uslove za učenike koji imaju motivaciju i potrebu za posebnim obrazovnim uslovima. Ovaj Sajam je korak ka tome. U svetu koji se neprestano menja, daroviti učenici su najvažniji resurs jednog društva. Zajedničko partnerstvo svih činilaca na projektu dokaz je zajedničke svesti o značaju darovitih učenika. Njihovo znanje i talenat, primenjeno u zemlji u kojoj su rođeni i koja ih uvažava, preduslovi su za napredak čitave zajednice”, kazao je gradonačelnik i istakao da ovo prvi sajam ove vrste u Srbiji.

,,Time smo pokazali da znanje i talenat stavljamo na prvo mesto, svesni da ovi mladi ljudi danas predstavljaju našu zajedničku, verujemo, bolju i prosperitetniju budućnost. Želimo im puno uspeha u daljem školovanju”, rekao je gradonačelnik.

Projekat ,,Naučni centar-fabrika ideja za 21. vek obuhvata rekonstrukciju zgrade za smeštaj naučnog centra za razvoj programa za darovitu decu, kako bi se obezbedili adekvatni uslovi za njihov razvoj.

Ana Marinković, rukovodilac projekta istakla je da je Sajam darovitosti jedna u nizu projektnih aktivnosti.

,,Grad Šabac u partnerstvu sa Predškolskom ustanovom ,,Naše dete”, Centrom za stručno usavršavanje Šabac, Vaspitačkim udruženjem ,,Sunce” i Društvom učitelja Šabac realizuje projekat ,,Naučni centar-fabrika ideja za 21. vek” koji se finansira sredstvima Evropske unije i Grada Šapca. Projekat obuhvata rekonstrukciju zgrade za smeštaj naučnog centra na Letnjikovcu i razvoj programa za darovitu decu u Šapcu kako bi se obezbedili adekvatni uslovi za razvoj talentovane dece i mladih. Na sajmu su predstavljene sve obrazovne insitucije i organizacije. Veliki broj učesnika, dece, svojevrsna je revija talenata naših darovitih mladih ljudi. Drago nam je da skrenemo pažnju javnosti i ovu temu učinimo aktuelnom kako bismo se na bolji način posvetili darovitim učenicima i obezbedili im što bolje uslove za njihov rad”, rekla je Ana Marinković.

Dragana Novaković, menadžerka sektora infrastrukture u EU PRO Plus programu istakla je da ukupna vrednost projekta 375 hiljada evra i da će paviljoni moći da primi više od 40 talentovane dece, ne samo iz Šapca, nego iz cele Srbije.

,,Ovo je pravi primer integralnog projekta gde se u saradnji sa četiri partnera nastavni programi za talentovanu decu osmišljavaju za buduće naraštaje talentovane dece i gde će se ona pratiti od najranijeg detinjstva, predškolskog uzrasta, a zatim i preko osnovne i srednje škole, da bi na najbolji način iskoristili svoje potencijale. Sa Gradom Šapcom smo dugo partneri. Ovaj i još 37 projekata koji se sprovode kroz program EU PRO plus vrede oko šest miliona evra. Objekat će biti kompletno renoviran, sa 14 dvokrevetnih soba za decu i dve za nastavnike, najsavremenijom opremom, kabinetima u okviru celog kompleksa naučnog centra”, istakla je Dragana Novaković.

Exit mobile version