U OŠ „Sveti Sava“ obeležen Svetski dan soba sa invaliditetom

20161202_113240

Povodom obeležavanja Svetskog dana osoba sa invaliditetom, pomoćnik direktora šabačkog Doma zdravlja za kvalitet rada dr Dejan Pavlović posetio je danas Osnovnu školu za decu za posebnim potrebama „Sveti Sava“. Lekari opšte prakse dr Nemanja Erčić i dr Mira Vasić Ilić obavili su sistematske preglede dece uz pomoć specijaliste pedijatrije dr Milijane Damnjanović, dečji psihijatar dr Ivana Pantelić održala je psihološko savetovanje sa roditeljima dece, dok je patronažna sestra Katarina Vesić organizovala radionicu za decu na temu „Čiste ruke“. Učenike ove škole aktivisti Evropskog centra za ekologiju tradicionalno su obradovali slatko- slanim paketićima koje je obezbedila kompanija „Transcom“ iz Šapca.

U Srbiji živi oko 10 posto dece sa posebnim potrebama, koji se svakodnevno suočavaju sa problemima u ostvarivanju svojih prava u različitim oblastima, pa i u oblasti zdravstvene zaštite. Dom zdravlja Šabac već treću godinu za redom prepoznaje njihovu potrebu za širokom društvenom podrškom i zato je tu da se ovoj deci približi, pruži im kvalitetnu zdravstvenu uslugu i omogući ostvarivanje prava deteta na nediskriminaciju, lično dostojanstvo i kvalitetan život, istakao je dr Pavlović.

-Na ovaj način, kroz rad sa njima i dolaskom u ovu ustanovu želimo da razbijemo brojne predrasude i pokažemo da ova deca, kao i sva druga, imaju odgovarajuće potrebe i zaslužuju istu pažnju. Dom zdravlja Šabac će nastaviti da se približava svim ranjivim kategorijama stanovništva kroz već postojeće punktove hitne medicinske pomoći i mobilnih timova, Karavane zdravlja, preglede neosiguranih lica, preventivne preglede radno sposobnog stanovništva i zdravstveno- vaspitni rad sa decom i omladinom, jer će samo tako biti ispunjena naša misija da svi naši sugrađani dobiju najkvalitetniju moguću zdravstvenu zaštitu na primarnom nivou- rekao je dr Pavlović i izrazio zadovoljstvo što je višegodišnje skretanje pažnje na probleme OŠ „Sveti Sava“ doprinelo da ona konačno dobije senzornu sobu, pomagalo koje će značajno pomoći ličnom napretku ove dece.

Direktorka škole Snežana Radovanović rekla je da je ovo jedan u nizu datuma koje obeležavaju, a posvećeni su deci sa smetnjama u razvoju.

-Želimo da skrenemo pažnju javnosti na decu koja imaju smetnje u razvoju, a koja imaju iste potrebe kao i sva ostala deca, samo ih na različite načine doživljavaju. Mi se ovde borimo da pokažemo da su oni ravnopravni članovi društva i veoma me raduje što nas sve više prijatelja u tome podržava, i što ovaj dan prelazi u tradicionalno okupljanje uz podršku Doma zdravlja i Evropskog centra za ekologiju- navela je Radovanovićeva.

Nemanja Vidaković iz Evropskog centra za ekologiju, koji već petu godinu zaredom učestvuje u obeležavanju Svetskog dana osoba sa invaliditetom u ovoj školi, istakao je da ovim činom žele da pokažu da je svakom potrebna pažnja i da naše malo nekome zaista znači puno.

OŠ „Sveti Sava“ ima 67 učenika, među kojima su učenici od prvog do osmog razreda i dva odeljenja obrazovanja odraslih od 15 do 30 godina starosti.

D.Dimitrijević

Exit mobile version