Svetozar Marković – novi član gradonačelnikovog tima zadužen za poljoprivredu

Šabac će postati poljoprivredni centar ovog dela regiona

Novog člana svog tima zaduženog za poljoprivredu, magistra agroekonomskih nauka Svetozara Markovića, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović predstavio je u četvrtak u Gradskoj kući. Zelenović je istakao da je Marković dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti, naročito u segmentu upravljanja velikim sistemima, stekao u PKB-u, te da će njegov zadatak biti da svojom stručnošću pomogne u nameri da Šabac postane poljoprivredni centar ovog dela regiona. Maković je rekao da je u gradu Šapcu prepoznao ozbiljan organizaciono- tehnički i profesionalni pristup poljoprivrednim aktivnostima kojima se već utiče na poboljšanje stanja u ovoj oblasti.

– Prvi zadatak je prprema strategije agrarnog i ruralnog razvoja. Strategija sa sobom nosi čitav niz ideja, pre svega na ustanovljavanju nove interaktivne baze podataka i razmene informacija, koja bi trebala da svim zainteresovanima, pre svega onima koji se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, obezbedi kvalitetne i validne informacije na osnovu kojih će moći da se opredele za obim i strukturu te proizvodnje, kako na godišnjem, tako i na srednjoročnom i dugoročnom planu – rekao je Marković i dodao da je Šabac mesto dobrih ideja i da postoje svi uslovi za dobar agrobiznis. On je naglasio i da će grad dobrim rešenjima u agrobiznisu konkursati za IPA fondove.

-U narednih mesec i po dana predstavićemo javnosti Distributivni centar za voće i on će zaživeti u toku ove godine. Ljudima je neophodno dati samopouzdanje da se od poljoprivrede može dostojanstveno živeti. Pružićemo im direknu pomoć iz gradskog budžeta. Sa manje novca možemo da obezbedimo da 20 hiljada zaposlenih u našoj neposrednoj okolini, na više od 11 hiljada poljoprivrednih gazdinstava, koja su uglavnom sitnija, dostojanstveno žive od svog rada – podvukao je Marković.

Naglasivši da se nijednim sistemom ne može upravljati iz jednog centra i da se, u korist građana, prilika mora pružiti stručnim i kvalitetnim ljudima, Zelenović je još jednom podsetio na Šabac kao poljoprivredni kraj i razvoj sela u vrhu prioriteta.

– Planiramo značajne iskorake u poljoprivredi i verujem da ćemo doprineti da poljoprivrednici žive bolje od posla kojim se bave. Činjenica je da država ne brine dovoljno o poljoprivredi i zato moramo tražiti dodatne izvore finansiranja. Razlog više za to je najava države o još restriktivnijem finansiranju lokalnih samouprava. Trudićemo se da koristimo mogućnosti IPA fondova i želimo da grad Šabac bude dobar partner svima- rekao je Zelenović.

U našem gradu i okruženju oko 70 hiljada ljudi direktno živi od agrara. Šabac je centar okruga koji je najveći po broju grla krupne stoke u Srbiji. Okolina Šapca samo u jagodama angažuje oko hiljadu hektara površina i u pripremi oko 300 hektara. Namera je da budemo opština koja će sa najviše ozbiljnih agrobiznis i agrarnih projekata konkurisati za IPARD programe, iz čega će proizaći najmanje petnaestak pojedinačnih programa. Na ovaj način bruto prihod od poljoprivrede na teritoriji grada mogao bi da dostigne 130- 150 miliona evra (privatni sektor agrara i prerađivačka agroindustrija), a u ovom trenutku iznosi 80- 90 miliona evra. Marković ja naglasio da nemamo neophodnu baznu statistiku i da će raditi na tome da se formira informativna služba koja će sa zainteresovanima razmenjivati informacije i podatke, naročito za sektor agrara u voćarstvu i svinjarstvu.

Zelenović je istakao da se poljoprvireda ne može odvojiti od ruralnog razvoja, te da će tome doprineti gradski poverenici koji će povećati kvalitet usluge. On je dodao i da će grad Šabac pomoći osnivanje zadruga, jer malih poljoprivrednih proizvođača u šabačkom kraju ima preko 50 posto i njih treba stimulisati, između ostalog i preko programa Direkcije za poljopivredu. Gradonačelnik je naglasio da se briga Grada za poljoprivrednike jasno vidi i na osnovu toga što je prošlogodišnji budžet za poljoprivredu bio duplo veći nego lane, a da je ove godine povećan za još 10 posto.

  1. Dimitrijević
Exit mobile version