Šuma je „vrtić“

Letnjikovačka šuma okruženje je koje omogućuje da deca, ali i odrasli, istražuju, nešto menjaju, nešto grade. To je mesto na kom mogu da se osećaju bezbedno, ali i mesto koje pruža izazove – tajanstveno je. Blizu je grada, što je prednost koju je Predškolska ustanova „Naše dete“ i iskoristila. Saznali smo kada će mališani iz Predškolske ustanove boraviti u Letnjikovačkoj šumi, odlučili da ih posetimo i saznamo nešto više o ovom projektu koji se realizuje od aprila 2018. godine pod nazivom „Vrtić u šumi“. Bio je to najtopliji dan prošle nedelje, a boravak mališana u šumi bio je koristan iz više razloga: tu su mogli pronaći hlad i niže temperature nego u gradu, tu su mogli da se igraju, da istražuju, da uživaju u pikniku, da razgovaraju, uče i budu radoznali, a verujemo da su tu i stvorili uspomene koje će pamtiti celog života i koje će ih sećati na bezbrižno detinjstvo.

Način realizacije programa:

Deca koja su u programu celodnevnog ili poludnevnog boravka, autobusom se prevoze do naselja Letnjikovac i borave u šumi deo dana, a zatim se (autobusom) vraćaju nazad u vrtić (na dnevni odmor, ručak). Šuma je “vrtić“, deca istražuju, upoznaju prostor, igraju se… Za odlazak u šumu se pripremaju, prilagođavaju odeću i obuću vremenskim prilikama, iz šume donose prirodne, nestruktuirane materijale koje koriste za igre i aktivnosti u vrtiću. Svaki novi odlazak u šumu je iskustvo koje im omogućuje da se dogovaraju, planiraju, odlučuju čime će se baviti, donose i usvajaju pravila ponašnja u autobusu, u šumi… pokreću pitanja, teme kojima se bave u vrtiću, kod kuće…

U vrtiću „Đurđevak i Veverica“ koji se nalaze na Letnjikovcu, deca mogu i da ručaju, kako bi duže boravili u šumi.. Program se realizuje tokom cele godine i ne zavisi od vremenskih uslova.

Za realizaciju programa, pored prevoza obezbeđene su   kabanice, gumene čizme, različit pribor i materijali, boje, glina, folije…), lupe, fotoaparati, video kamera, laptop, mikroskop…

Mališani Predškolske ustanove su prezadovoljni boravkom u šumi, a o tome najbolje svedoči njihovo prepričavanje tog dana roditeljima. Kada je projekat trebao da počne da se realizuje 2018. godine roditelji su bili skeptični, naročito zbog toga što borak u šumi neće odložiti ni sunce, ni kiša.

Tokom boravka u šumi ne postoji strah vaspitača ili koordinatora da će neko dete da ode ili izgubi se. Deca znaju kuda i koliko daleko mogu da idu i to i poštuju. Prema novim osnovama programa kojima se Predškolska ustanova „Naše dete“ bavi, deca iniciraju aktivnosti koje žele da rade, a vrtić i vaspitači i vaspitačice su tu da im pomognu da to realizuju. Predškolska ustanova je u tom slučaju neko ko će im obezbediti sve to čime bi oni voleli da se bave.

Jovana (6), Vrtić „Bubamara“

  • Mi ovde istražujemo i gledamo da nešto nađemo u šumi šta bismo mogli da radimo. Onda pravimo, nekad to bude od drveta ljuljaška. Ovde volim da se igram, da trčim, da istražujem. Ovde mi je lepo.

Mališani Predškolske ustanove u šumu sada odlaze dva do tri puta mesečno, a odlazili bi i češće kada bi imali dovoljno sredstava za to. Ograničeni budžetom nemaju dovoljno sredstava za autobuski prevoz koji je u ovom trenutku najveća stavka.

Staša (6), Vrtić „Bubamara“

  • Prilikom boravka u šumi mi pravimo vatricu, ljuljaškice, istražujemo i tražimo veverice. Videli smo ove dve veverice, penjale su se gore na drvo, a Ina, Jana i ja smo ih jurile. A to mi se i najviše dopada, da jurimo veverice.

Sve što mališani sada koriste prilikom boravka u Letnjikovačkoj šumi ali i kasnije za sumiranje utisaka sa izleta: mikroskope, teleskope, laptopove, gumene čizme, kabanice, fotoaparate i kamere Predškolskoj ustanovi „Naše dete“ obezbedila je Fondacija „Elixir“. Kako bi deca više vremena mogla da provode u šumi i da to vreme bude kvalitetnije, svi pojedinci i društveno odgovorne kompanije mogu se javiti upavu Ustanove i saznati šta im je to najpotrebnije.

Isidora Kovačević

Exit mobile version