Stvaralačka i životna biografija velikog pisca

U Biblioteci šabačkoj promovisana knjiga Jelene Gajić „Modernizam Petra Kočića“

U prepunoj svečanoj sali Biblioteke šabačke u sredu je predstavljena knjiga „Modernizam Petra Kočića“ profesorke srpskog jezika Jelene Gajić. O knjizi, koja se bavi pitanjem odnosa književne istorije prema stvaralaštvu Petra Kočića, pored autorke, govorili su profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu dr Nataša Polovina i protođakon dr Ljubomir Ranković.

Književni prvenac Gajićeve predstavlja njen objavljen master rad, kome je prethodilo obimno istraživanje stvaralaštva u teoriji nepravedno skrajnutog pisca. Oslanjajući se na odlike modernističkog pravca u umetnosti i književnosti, u njegovim delima pronađene su osobine koje ga približavaju modernistima više nego realistima.

-Petar Kočić me inspirisao još iz vremena gimnazijskih dana, posebno njegov autentičan, jasan, bistar, prodoran, bosanski narodni jezik, u kome nema ničeg stranog i suvišnog. Neki istraživači su smatrali da je njegovo delo usko u temama i da je to manjkavost njegovog stvaralaštva i književnosti, ali upravo je to polazište iz kojeg se rađa univerzalna poruka o čoveku i životu, svetu i postojanju. On  je na jednostavan način pokazao univerzalne istine i kao čovek i pisac shvatio je da se do jednostavnosti treba uzdići- navela je autorka knjige, ocenivši da je dugi niz godina u književnoj istoriji Kočić pogrešno prikazivan kao pisac koji je pripadao realističnoj književnosti, ali njegov čist, melodičan jezik, kao i impresionističke slike prirode, sažetost izraza i kompoziciona razuđenost dela, više naginju modernističkim kretanjima u književnosti.

Dr Ljubomir Ranković rekao je da ga je knjiga vratila u duboke emocije prema piscu koji je simbol srpskog jezika i koji je zaorao najdublju brazdu u srpskoj književnosti, osobito za one poreklom iz sela.

-On je pisao knjigu krvlju i srcem i bio je sjajan pisac koji možda najviše podseća na Dostojevskog. Ova knjiga je odziv mlade devojke zaljubljene u književnost da naš rod ide pravim putem. To je jedno veliko ohrabrenje, veliki podvig i ovo je, verujte mi, veliki praznik kulture, ne samo u našem gradu, nego u celom sižeu jednog naroda- istakao je dr Ranković.

Profesorka Polovina je navela da su retke knjige naučne tematike napisane jednostavnim, lepim stilom, te da je Gajćeva ideal jednostavnosti kome treba da teži svaki izučavalac književnosti u velikoj meri dostigla.

-Ova knjiga odražava suštinsku autorkinu zainteresovanost za ono o čemu piše. Za Jelenu Gajić Kočić nije samo tema, ona ga čita sa uživanjem i uspeva da svoju ljubav prema njegovom stvaralaštvu prenese na čitaoca. Iako bismo po naslovu rekli da je reč o književno- istorijskoj studiji, ova knjiga se može čitati ne samo kao stvaralačka, spisateljska, već i kao životna biografija- naglasila je Polovina i dodala da su, bez obzira što su ga pozitivno ocenjivali, književni istoričari Kočića preusko shvatali, baveći se više onim čega nema, nego onim čega ima u njegovom stvaralaštvu.

Dajući pregled svih tih mišljenja i počevši od tog pitanja, autorka je uspela da pokaže kako Kočić u književnost donosi jedan potpuno nov svet. Njegova modernost se ogledala u tome što je temama iz svakodnevnog života prilazio na moderan način. U okviru konkursa za finansiranje projekata u kulturi Grad Šabac je pomogao štampanje knjige, vrednog svedočanstva o životu i delu velikog pisca koji je baštinio univerzalne istine i večne čovekove težnje da se izbori za slobodu i pravdu.

D.Dimitrijević

Exit mobile version