Smanjenje socijalnih kontakata ili potpuna izolacija?

UPOREDNO STANJE U HRVATSKOJ I SRBIJI

Koronavirus paralisao je skoro celu Evropu i svet. Broj zaraženih je sve veći i veći ali, nažalost, ova pošast odnosi i veliki broj ljudskih života. U Evropi najviše su nastradali stanovnici Italije i Španije ali zabrinjavajuća situacija je i u drugim zemljama.

I dok jedni broje zaražene i umrle drugi analiziraju mere koje vlade i lekari tih zemalja preduzimaju da bi se pandemija zaustavila.

Ono što zabrinjava, po kritikama međunarodnih posmatrača za ljudska prava, je činjenica da neki državnici u vanrednom stanju pokušavaju da dobiju dodatna ovlašćenja što baca sumnju da se ta ovlašćenja mogu zloupotrebiti.

Tako je premijer susedne države koronu iskoristio za prisvajanje gotovo neograničene vlasti. Naime Mađarski parlament je Vikroru Orbanu dao dodatna ovlašćenja, sa ciljem borbe protiv pandemije koronavirusa, što mu omogućava da zaobiđe sve demokratske institucije a mnogi se pribojavaju da će premijer zloupotrebiti ta ovljašćenja.

U pismu upozorenja Orbanu, sekretarica Veća Evrope, Marija Pejčinović Burić, navodi da neograničeno i nekontrolisano vanredno stanje ne može garantovati da će se poštovati osnovna načela demokratije. Jer, tim ovlašćenjima Orban ima pravo: suspendovati parlament, kazniti novinare ako veruje da je njihovo izveštavanje o koronavirus netačno, a biće u mogućnosti da propiše i teže kazne zbog kršenja mera karantini.

Nešto slično, kažu, je i u Srbiji. Parlament je raspušten a sva ovlašćenja je preuzeo predsednik države i on, praktično, odlučuje o svemu. Policijski sat je na snazi a zabrana  kretanja je od 17 sati, vikendom od 15, popodne do 5 sati ujutro.

– Imamo najstrožije mere u Evropi, govori Vučić i najavljuje da se neće ustezati da uvede i dvadesetčetvorosatni policijski čas na 14 dana ako ne budu bolji rezultati i ako se građani ne budu pridržavali donesenih mera.

Za to vreme u Hrvatskoj, koja je morala da se suoči i sa razornim zemljotesom, situacija je potpuno drugačija. Mnogo manje se javnosti obraćaju političari a mnogo više zdravstvena struka. Tako je, na konferenciji za medije, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da prva analiza pokazuje da posle zemljotresa koji je nedavno pogodio Zagreb, kada su građani u strahu masovno izašli iz svojih kuća na ulice, nije došlo do porasta broja obolelih u glavnom gradu.

– Postigli smo balans između restriktivnih i zdravstvenih mjera. Vidite da se svaki dan raspravlja što je bitno za građane i ekonomiju RH. Sukladno epidemiološkoj situaciji pojačavamo ili opuštamo mjere. Ljudi imaju svoje potrebe i nastojimo ublažiti i postaviti stvari da sve funkcionira – kaže Capak.

Hrvatska je među prvim državama regiona uvela stroge mere u borbi protiv širenja korona virusa, koje, međutim, ne uključuju zabranu kretanja. Oni su zabranili javna okupljanja i sportske događaje, obustavljen je rad ugostiteljskih objekata i prodavnica osim prehrambenih i apoteka, uz još neke izuzetke, a zatvoreni su i frizerski i kozmetički saloni. Takođe, obustavljen je rad sportskih i rekreativnih centara, kao i verska okupljanja. Zatvorena su dečja igrališta, uključujući sva vrtiće i školska igrališta i dvorišta, a zabranjeno je i okupljanje na javnim površinama. Zatvorene su i pijace. Na snazi je privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prelaza, ali je omogućen povratak hrvatskih državljana s tim da oni moraju u obaveznu dvonedeljnu samoizolaciju.

Ali ono što iznenađuje je izjava Capaka koji kaže da su boravak na vazduhu i telesna aktivnost strahovito važni za zdravlje i ako se vodi raču o tome da se izbegnu socijalni kontakti može se sprečiti širenje koronavirusa.

– Jasno mi je da je to zbunjujuća poruka. Ali zdravo je boraviti vani, ali ako niste u socijalnom kontaktu. Ako idete šetati, prošetati psa, ako idete u prirodu, nemojte se družiti s ljudima, budite sami ili držite distancu od dva metra, to je moja konačna poruka – kazao je Capak.

Ako sada analiziramo statističke podatke o CORONA 19 virusu, za 1. april 2020, videćemo da je u Hrvatskoj, sa mnogo liberalnijim merama, tesrtirano 7.683 ljudi, pozitivno je bilo njih 963, novoobolelih 96, na bolničkom lečenju 354, na respiratoru 34,- ozdravili 73, umrlo 6  a prvi slučaj zabeležen je 27.2.20.

Za to vreme u Srbiji, sa mnogo rigoroznijim merama i skoro potpunim ograničenjem kretanja, testirano je 4.371 lica, pozitivno je bilo 1.060, novoobolelih 160,  na bolničkom lečanju 640, na respiratoru 72, ozdravili 42, umrli 28 a prvi slučaj zabeležen je 6.marta 2020.

Ograničenje socijalnih kontakata i zabrana druženja, osim u porodici, je, očito, mnogo delotvornija mera od potpune izolacije. Naravno da je najbolje ostati u kući, međutim, povremeni izlazak na vazduh uz strogo ograničavanje i izbegavanje socijalnig kontakata je mnogo delotvrnije za građane i o tome bi trebala da se izjasni struka u Srbiji.

#OstaniKodKuće SPASI SVOJ I TUĐI ŽIVOT

Exit mobile version