Služba ORL dogodine bogatija za dve specijalistkinje

U Službi ORL i MFH Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ Šabac, trenutno radi troje otorinolaringologa, a sledeće godine njima će se pridružiti doktorke Irena Jadranović i Nataša Ruvidić koje privode kraju specijalizaciju iz te oblasti. Za dr Irenu Jadranović, ovo će značiti ostvarenje sna s početka studija medicine, dok dr Nataša Ruvidić po okončanju specijalizacije priželjkuje da nastavi da proširuje veštine i znanja iz ORL. Najveću korist svakako će imati pacijenti, s obzirom na to da je pritisak na ovu službu veliki, a lekara malo.

– Otorinolaringologija je moja ljubav još od fakulteta. Na ORL sam počela da radim volonterski, a kada se ukazala potreba za novim specijalizantima, preuzeli su me 2018. godine. Do tada sam sedam godina radila u Službi urgentnog prijema. To me očeličilo, naučilo da budem efikasnija, osposobilo me da samostalno donosim odluke, a kolektiv je izuzetan i sa njima sam prošla odličnu školu. Što se tiče ORL, u životu je najvažnije da radite ono što najviše volite. Tada se sa posebnim elanom ide na posao, ne gleda se na sat kada će kraj radnog vremena – kaže dr Irena Jadranović, koja je krajem 2019. godine dobila priznanje kao najbolji mladi lekar.

Njena koleginica dr Nataša Ruvidić, sa kojom svaki dan putuje u Beograd gde obavljaju specijalizaciju, takođe ima bogato iskustvo kao lekar opšte medicine. Nakon diplomiranja na Medicinskom fakultetu u Beogradu 2008. godine, prvo je radila u Medicinskoj školi u Šapcu, ali je nedugo potom prešla u ovdašnji Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“. Tu je radila punih sedam godina na određeno, ali joj je nakon drugog porodiljskog odsustva prekinut radni odnos, što je, kako ističe, vrlo pogodilo.

– Ubrzo mi se, na sreću, ukazala prilika da pređem u bolnicu, a nakon šest meseci rada u Službi urgentnog prijema, dobila sam specijalizaciju iz ORL. Nakon nešto boljeg upoznavanja ove specijalizacije, shvatila sam koliko je različitih oblasti obuhvata, koliko je nekada teško postaviti dijagnozu zbog nebrojenih skrivenih prostora, a upoznala sam se i sa operativnim tehnikama. Savremeni ORL pregled i operacije zasnivaju se na endoskopskim procedurama, te mi je cilj da ovladam tim tehnikama. Stoga, prvi zadatak mi je da završim specijalizaciju, a potom da proširujem veštine i znanja – otkriva nam dr Nataša Ruvidić.

 

 SMENA GENERACIJA

Zbog dužeg vremenskog perioda kada se mladi lekari nisu slali na specijalizacije, u skoro svim službama je smanjen broj specijalista,  budući da su mnogi od njih otišli u penziju.

– Fakultet sam završila u neko čudno vreme kada je na evidenciji nezaposlenih u Šapcu stalno bilo i po 20 lekara. Teško je bilo doći i do posla, a kamoli do specijalizacije. Sada se to promenilo. Šabačka bolnica nikada više nije dala specijalizacija nego u proteklih nekoliko godina – ističe dr Irena Jadranović.

 

PODRŠKA PORODICE

Svaka specijalizacija iziskuje puno odricanja, posebno kada usavršavanje lekara podrazumeva putovanje do neke od klinika u većim gradovima. Ovo je slučaj sa dr Irenom Jadranović i dr Natašom Ruvidić, koje svaki dan putuju u Beograd. Obe su supruge i majke.

– Svakodnevna putovanja na ORL Kliniku u Beograd, nekada je vrlo teško uskladiti sa porodičnim obavezama. Bez podrške i razumevanja bližnjih ne bih uspela. Moj dan se završi zagrljajem najmilijih i to je najvažnije – kaže dr Nataša Ruvidić.

 

LEKARA NIŠTA NE SME DA IZNENADI

Krajem maja dr Irena Jadranović i dr Nataša Ruvidić, dok su putovale ka Beogradu na kliniku, na deonici Prhovo–Šimanovci zatekle su saobraćajnu nesreću. Sve je ukazivalo na to da se nesreća tek dogodila i da je hitna pomoć još uvek na putu ka tom mestu. Nisu razmišljale, pohitale su da pomognu povređenima. Tek kada je i poslednje sanitetsko vozilo preuzelo povređene, mogle su da odahnu. Tog dana su na ORL kliniku stigle sa zakašnjenjem, ali su bez ikakvih smetnji obavile svoju smenu.

www.bolnica015.org.rs

Exit mobile version