Sloga kuću gradi a nesloga je razgrađuje

NEKA NAM PRIMER BUDU ŠTITARCI

Ono najvrednije što su nam preci ostavili je svakako njihovo životno iskustvo iskazano kroz narodne izreke i poslovice. Sva­ka ta izreka osta­vlje­na nam je u ama­net, kao sve­ti­nja i važno naravoučenije.

Eto, baš nešto jutros, dok gledam i čitam priloge kolega sa šabačkih medija i onih beogradskih, i način izveštavanja, a vezane za Šabac, razmišljam o jednoj takvoj poslovici (naslov ove priče): „Sloga kuću gradi a nesloga je razgrađuje“!

Izbori još, zvanično, nisu ni raspisani a u javnosti se stvara takva atmosfera kao da se spremamo, ne za izbore, već za rat. Onaj najgori, bratoubilački. Nažalost Šabac, kako stvari stoje, ponovo treba da bude epicentar „stradanja“.

Već sad su se na naš, najevropskiji grad u Srbiji, grad Jevrema, Luke, Vinavera i naših potomaka, obrušile sve beogradske i vojvođanske političke Vucibatine da unište ono najvrednije što imamo a što oni nikada neće imati – demokratiju.

Danas, taj politički ološ Srbije (sa obe strane političke scene), Vagabunde, Džiberi, Gologuzani, Držikuri, Dupelisci, Jajare, Kenjci, Nikogovići, Picopevci, Protuve, Trtmudonje, Džabalebaroši, Uspijuše, sa šabačkim Bašibozlucima, seje mržnju i strah među građane Šapca sa ciljem da: „nesloga kuću razgrađuje“.

Ali, malo ste se zajebali. I vi iz Srbije i vi iz Šapca koji ste zarad ličnog interesa i očekivanih privilegija pohrlili da služite srpskom političom ološu. Ni jedni ni drugi, pa ma ko da ste i šta ste, u Šapcu niste dobrodošli.

Za nas koji verujemo u tradiciju, običaje, ljude i vrednosti i smatramo da nijed­na na­rod­na iz­re­ka ni­je uza­lud­na upalio se „crveni alarm“: „Slo­ga ku­ću gra­di“!

Neka nam dobar primer budu Štitarci. Njihova sloga zaštitila ih je od „sulude“ trase auto puta koji je trebao na podeli selo i raseli brojna domaćinsta.

Sve se može kad se hoće: „Sloga kuću gradi a nesloga je razgrađuje“!

Sudbina nam je ponovov dodelila „istorijsku“ ulogu i odgovornost prema Jevremu, Luki, Vinaveru ali i našim potomcima.

NEKA PAMET I RAZUM POBEDE! DA MISLITE A NE DA VERUJETE!

Ivan Kovačević

Exit mobile version