Skandalozna i nerazumna odluka Upravnog suda

IPAK, JOŠ NIJE KRAJ

Verujem da se u Ustavnom sudu, svi oni koji dolaze u dodir sa predmetima iz Šapca, više i češće krste nego što se to radi u crkvi. Međuti, iako smo svi svesni o čemu se radi sudije Ustavnog suda, bez obzira na Vučićevu naredbu, trebale bi da poštuju zakon i da donose odluke u skladu i po zakonu. Ali u diktatorskoj zemlji, kakva je danas Srbija, pravo i zakoni su misaone imenice.

 

Šta se tačno dešava

Građani Šapca, pa bilo za koju stranu da „navijaju“ kao i javnost u Srbiji sa nestrpljenjem su čekali odluku Upravnog suda po dokumentaciji koju su dobili od „krnjeg“ sastava GIK-a. I, nažalost, desilo se ono što se i moglo pretpostaviti. Sudijama ovog „renomiranog“ suda je važnije da se zadovolji želja predsednika države nego zakon.

Ali da pođemo redom:

  1. U šturom i nerazumnom objašnjenju (da se zamagle stvari) sud je „sramežljivo“ priznao pravo Jeleni Jekić da može da bude član GIK-a iako je pre dvadesetak dana uskratio pravo Ruskoj stranci da imaju svog predstavnika u Gradskoj izbornoj komisiji. Znam da je ovo nerazumljivo za sve one koji nisu pravnici i da ima mnogo prostora za manipulaciju pa ću probati to da vam, poštovani čitaoci, objasnim na jeziku koji sigurno razumete – fudbalskom. Zamislite samo da sudija (Upravni sud) isključi igrača (da mu crveni karton) zbog grubog prekršaja. Ali, trener umesto isključenog igrača ubaci njegovu rezervu. I, utakmica se igra dalje. Da li je to moguće? Pa u Srbiji izgleda da jete jer je diktator tako odlučio.
  2. Ustavni sud je usvojio žalbu Aleksandra Pajića na Odluku GIK-a iako je ona stigla po isteku roka za žalbu. Ali, matematika po kojoj su došli do toga da je žalba stigna u zakonskom roku je, izgleda, ista ona po kojoj smo i mi najveća ekonomska sila u Evropi. Trebalo bi ovaj način računanja patentirati. Možda se dobije neka „prestižna“ nagrada.
  3. Po poimanju prava od strane Upravnog suda, koji je usvojio žalbu Aleksandra Pajića, ispostavlja se da GIK nema pravo da poništi izbore na nekom biračkom mestu iako je to po zakonu, jer se pojavio višak listića, zato što niko nije uložio prigovor. Hajde sad da to ponovo prevedemo na fudbal. Zamislite da delegat fudbalske utakmice poništi odluku sudije koji je svirao penal jer niko iz publike nije dao saglasnost za to. Strašno!
  4. Naravno, u ovoj Odluci Upravni sud se nije bavio ničim što je trebalo već je svojim skandaloznim i nerazumnim odlukama pokušao da ovu izbornu farsu u Šapcu što pre završi. Jer tako želi Aleksandar Vučić. A mnogo toga je ovde problematično i protivzakonito.

 

Ali ovo nije kraj

Međutim, ovde nije kraj. Pred Upravnim sudom nalaze se još tri osnovane žalbe koje će sud morati da reši u naredna dva dana. A kako će to uraditi ostaje da se vidi. Da li po „babu ili stričevima“? Ali, neće se sve na ovome završiti. Biće ovde još svega i svačega. A naprednjacima je vlast i dalje na „dugom štapu“.

NIJE SVE TAKO CRNO KAO ŠTO IZGLEDA! MNOGO JE GORE!

Ivan Kovačević

Exit mobile version