Šabačka koalicija SPS – JS se obrukala

SUMARAK ŠABAČKIH SOCIJALISTA

Ono što se već duže vreme priča, u političkim krugovima Šapca, pokazalo se kao tačno. Socijalisti u Šapcu su na granici „izumiranja“. Mada, u jednom trenutku, kada je na čelu GO SPS-a u Šapcu došlo do promene i kada su neki mlađi ljudi ozbiljno krenuli da povrate „sjaj“ nekadašnjeg SPS-a činilo se da će ova politička partija, na ovim lokalnim izborima, igrati značajnu ulogu. Međutim, ponovo dolazi do „uobičajenih“ nesuglasica između lokalnog rukovodstva i centrale u Beogradu, koja, inače, samo gleda svoje interese, i „Beograd“, nekoliko meseci pred izbore, smenjuje šabačko rukovodstvo.

Na čelo šabačkog GO SPS-a dolazi izvesni Makunčević, lekar iz Bogatića, koji sebe predstavlja kao velikog „ujedinitelja“ i koji, tada, obećava da će šabački socijalisti značajno participirati u lokalnoj, šabačkoj, vlasti.

Međutim, kako sada stvari stoje postavlja se ozbiljno pitanje da li će se koalicija SPS –JS uopšte pojaviti na ovim izborima. A da se to dovodi u pitanje svedoči i odluka Izborne komisije da ne pihvati koalicionu listu IVICA DAČIĆ – „Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma“ zbog niza nepravilnosti.

Ali, ono što na prvi pogled upada u oči je činjenica da ova lista nije „puna“. Naime, šabački socijalisti, uz svu pomoć Palmine „Jedinstvene Srbije“ nisu mogli da skupe više od 1.177 potpista što govori da bi, ako bude usvojena, ova lista imala najviše 38 kandidata za odbornike. I ta činjenica na najbolji način pokazuje kako je, nerazumnim odlukama i kadriranjem „Beograda“ ponižen jedan gradski odbor SPS-a, ali i svi odani članovi Socijalističke partije Srbije u Šapcu, koji je do skora bio značajan činilac na političkoj sceni grada. I imao, čak, i svoje narodne poslanike.

Zašto je Izborna komisija odbila listu IVICA DAČIĆ – „Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma“?

Koalicioni sporazum ove dve političke partije sklopljen je 9. marta na bazi „pune“ liste od 69 odborničkih kandidata koji su, na toj listi, poređani po nekom redosledu.

Prikupljanje potpisa podrške započeto je 9. marta i nastavljeno 10. i 11. kada je prikupljeno oko 1.000 ptpisa. Uvođenjem vanrednog stanja 15. marta šabački socijalisti shvataju da nemaju kapacitet da skupe potpise za kompletnu listu i Aneksom menjaju Koalicioni sporazum što je protivzakonito. Smanjuju broj kandidata za odbornike ali i menjaju njihov redosled na listi. Tim činom su doveli u zabludu (prevarili) sve one koji su tu listu potpisali i Izborna komisija, s pravom, odbija ovu listu dajući im rok od 48 časova da sakupe nove potpise.

Naravno. socijalisti imaju pravo da se žale Upravnom sudu, koji je nadležan u ovim slučajevima, i da se nadaju da će Sud protivzakonito, kao i u slučaju šabačkih naprednjaka, doneti protivzakonitu odluku i prihvatiti nezakonite radnje šabačkih socijalista.

Ali, to nije jedini problem koji socijalisti imaju. Javni beležnici, kažu opet Vujićevi, čine iste greške kao i kod overe potpisa za listu Nebojša Zelenović – Šabac je naš i, ispostavilo se, još 91 listić podrške nema sve potrebne podatke, datum izdavanja lične karte, mesto izdavanja i slično.

I ako mislite da je tu kraj varate se. Dvadeset potpisanih listova podrške nemaju validan, i prepoznatljiv, matični broj.

Dakle, ako sve bude po zakonu i propisima, šabački socijalisi će morati iznova da skupljaju potpise podrške, što će biti veliki problem, ili da se nadaju da će Upravni sud, pod nečijim pritiskom, ponovo doneti još jednu nezakonitu Odluku.

Bilo kako bilo ostaje gorka istina da je Šabac, u političkom smislu, potpuno „izgubio“ najstariju političku partiju u kojoj su nekad bili ozbiljni i ugledni Šapčani. A uspomenu na SPS, da postoji, evociraju još jedino bilbordi, sa Dačićem i Palmom, izlepljeni na izlozima „Zelenog venca“ koji ruže izgled centra Šapca.

NEKA PAMET I RAZUM POBEDE! DA MISLITE A NE DA VERUJETE!

Ivan Kovačević

Exit mobile version