Šabac je primer dobre prakse u socijalnoj zaštiti

Zbog učestale negativne kampanje povereništva SNS-a usmerene na Grad Šabac i neargumentovanih kritika da lokalna samouprava ne brine o građanima kojima je pomoć neophodna, novinarima su se obratili Milan Vasić, zamenik načelnika Gradske uprave grada Šapca, i Jelena Milošević, direktorka Centra za socijalni rad u Šapcu.

Napominjući da Grad Šabac godišnje izdvaja 80 miliona dinara iz budžeta za rad Centra za socijalni rad, Vasić je naveo da Grad opredeli još 40 miliona dinara za različita udruženja na području grada koja se bave uslugama socijalne zaštite. Među pet ovogodišnjih projekata, Vasić izdvaja projekat Karitasa u geronto usluge, što je i Ministarstvo socijalne politike uočilo i definisalo kao primer dobre prakse, ali i Šabac okarakterisalo kao grad za primer. Šabački Karitas je kao nevladin sektor prvi u Srbiji dobio licencu za bavljenje ovom vrstom socijalne delatnosti. Ministar rada i socijalne politike je od početka godine dva puta posetio Šabac kao primer dobre prakse.

– Sistemu socijalne zaštite i brizi o stanovništvu mora se pristupiti sistemski i sistematski. Ako neko misli da je dovoljno da se u nekoliko porodica podeli nekoliko paketa i tako reši problem socijalne zaštite, to je najblaže rečeno neozbiljno. Povereništvo Srpske napredne stranke u Šapcu zaboravlja da je republička vlast donela Zakon o socijalnoj zaštiti 2011. godine, i ako smatraju da nešto nije dobro i da obuhvat nije dobar, predlažem da pristupe izmenama i donošenju novog zakona o socijalnoj zaštiti. Za to vreme, Grad Šabac veoma brine o socijalno ugroženom stanovništvu, rekao je Milan Vasić.

Jelena Milošević, direktorka Centra za socijalni rad, istakla je da je Šabac, sa više od 100 miliona dinara koliko izdvaja za usluge, u vrhu socijalne zaštite u Srbiji.

– Svake godine povećava se broj korisnika socijalne zaštite, što je realan pokazatelj teškog ekonomskog stanja u državi. Za jednokratne novčane pomoći iz gradskog budžeta godišnje se izdvoji oko 13 miliona dinara. Sugrađani koji ostvare ovo pravo, novac uglavnom koriste za troškove lečanja, kupovinu osnovnih životnih namirnica, pomoć pri školovanju dece i slično. Važan vid podrške ugroženim sugrađanima je i pravo na Narodnu kuhinju, odakle se svakog dana distribuira 1330 obroka. Godišnje se za ove potrebe iz gradskog budžeta izdvoji više od 20 miliona dinara.

Novac se izdvaja i za kupovinu ogreva najsiromašnijim korisnicima novčane socijalne pomoći, tako da je prošle godine više od 500 porodica dobilo ovaj vid pomoći, navela je Jelena Milošević.

Ona je dodala da Grad Šabac izuzetno vodi računa o najosetljivijim kategorijama stanovništva, kao što su stara i nemoćna lica, preko usluge pomoći i nege u kući.

– Zajedno sa Karitasom obuhvatamo više od 300 korisnika. Za funkcionisanje Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, godišnje se iz gradskog budžeta izdvoji više od 12 miliona dinara. Zahvaljujući Gradu Šapcu, u mogućnosti smo da u Sigurnoj kući zbrinemo žene žrtve nasilja, rekla je direktorka Centra za socijalni rad.

Milan Vasić je podsetio da je ove godine Majkl Devenport, šef Delegacije EU u Srbiji, u Šapcu otvorio objekat socijalnog stanovanja.

– Ako je Evropska unija uočila Šabac kao dobrog partnera, onda su nejasni motivi onih koji kažu da Grad nema empatiju prema stanovništvu u stanju socijalne potrebe. Šabac je primer dobre prake u oblasti socijalne zaštite i to su potvrdili i resorno ministarstvo i Evropska unija, poručio je Vasić.

Exit mobile version