Šabac- grad u kome se ceni znanje

Gradonačelnik Nebojša Zelenović potpisao ugovore o stipendiranju sa najboljim studentima

Gradonačelnik Nebojša Zelenović danas je u Gradskoj kući priredio prijem za studente sa najboljim prosekom i studente fakulteta koji se školuju za deficitarna zanimanja i sa njima potpisao ugovore o godišnjem stipendiranju. Na osnovu konkursa, Grad Šabac stipendira 21 studenta sa najboljim prosekom i tri studenta čija su buduća zanimanja procenjena kao deficitarna u Šapcu (inženjer građevine, mašinski inženjer i profesor matematike).

Čestitajući im na posvećenosti obrazovanju, gradonačelnik je poručio mladima da im znanje niko ne može oduzeti.

-Ako postoji grad u Srbiji koji ceni znanje, onda je to grad Šabac. Važno je da promovišemo mlade i obrazovane ljude, i da im pokažemo da se njihov trud isplati i da će živeti dobro bilo gde. Mi bismo voleli da to bude Šabac i želimo da im ponudimo najbolje moguće uslove za život i rad. O tome razgovaramo sa kompanijama i firmama, u želji da mladi i obrazovani ljudi dobiju priliku da se zaposle u svom gradu, jer su oni budućnost Šapca- naveo je Zelenović.

Iznos stipendije je 14.000 dinara i biće isplaćen u 12 mesečnih rata. U ovoj godini iz gradskog budžeta opredeljeno je 3,6 miliona dinara za ovu namenu. Većina stipendista dodeljena sredstva iskoristiće za dalje usavršavanje.

-Stipendija koju dobijam drugi put zaredom veoma mi znači, pošto na mom fakutetu imamo terensku nastavu koju na taj način finansiram, što je veliko rasterećenje za kućni budžet. Zahvaljujući sadašnjoj stipendiji mogu da se stručno usavršavam i upisala sam kurs stranog jezika, koji će doprineti mom znanju. Zahvalna sam gradu i gradonačelniku što su doprineli da mi mladi shvatimo da se znanje i obrazovanje isplati- rekla je Milica Ranković, student master studija na Prirodno- matematičkom fakultetu, smer zaštita prirode i održivi razvoj.

Student master studija na Prirodno- matematičkom fakultetu Predrag Kuzmanović drugi put dobija stipendiju, koju planira da uloži u dalje školovanje.

-Planiram da upišem doktorske studije i posvetim se naučno- istraživačkom radu. Želja mi je da se vratim u svoj grad i da radim kao nastavnik u osnovnoj i srednjoj školi, ili, ako se ukaže prilika, da ostanem da radim kao saradnik na svom fakultetu- navodi Kuzmanović.

Stipendiranje studenata je dugogodišnja praksa Grada Šapca, a od 2009. godine odvija se po novom pravilniku. Za najuspešnije đake i studente, podsticaj talentovanim učenicima i usavršavanje nastavnika radi kvalitetnije nastave, Grad Šabac godišnje izdvoji više od osam miliona dinara.

D.Dimitrijević

Exit mobile version