Ruić, Domijan, Glišić

Lomio sam vetru krila

Ivan Glišić je, krajem šezdesetih, upoznao Rajmonda Ruića preko Maje Perfiljeve,  član žirija ‘Pop ekspresa’ koji je, na šifrovanom konkursu Glišiću dodelio Zlatnu liru za ‘Trenutak sreće’. Maja je pesmu dala Ruiću, basisti tadašnjih bendova ‘Delfini’, ‘Roboti’ i ‘Točkovi vatre’. Rajmond je napisao muziku, na festivalu Subotica 69., otpevao ju je Dalibor Brun. Dirigent Kornelije Kovač. Te godine raspisan je konkurs za takmičenje Muzičke omladine Evrope, u bugarskom gradu Burgasu. Jugoslaviju su predstavljali Rej, Josipa Lisac i Ivan, pesmom ‘Zamak od lišća’, koja je osvojila sve nagrade. Dirigent  Nikica Kalođera. Nije se našla na albumu,  i u Bugarskoj rnr je bio zabranjen. Josipa je otputovala u Ameriku, pa ju je snimio Darko Domijan, Rejovo otkriće iz Karlovca. Josipa je tri godine kasnije osvojila nagradu za pesmu ‘Veče u Luna parku’, na festivalu ‘Vikend’, na Glišićeve stihove i Rajmondovu muziku, snimila je singl, i od tada je, u raznim aranžmanima, stavlja na svaki svoj album. Ovo je prva pesma iz Ju koju je emitovao ‘Radio Luksemburg’.

Rej i Hendriks
Rej i Litl Ričard

Najveći uspeh Ruića i Glišića, s Darkom Domijanom su ‘Ulica jorgovana’ i ‘Laku noć Kararina’, koje muzički kritičar sada svrstavaju u najveće evergrin melodije,  kad se pojavile trpele kritike zbog Ivanovih, do tada u jugoslovenskoj muzici neprisutnih stihova. O Ruiću, Domijanu i Glišiću, pisali su mnogi časopisi, među kojima opširno i ‘Ilustrovana politika’. Sarađivali su i s drugim pevačima, najčešće sa Beti Đorđević, s kojom su snimili evergrin ‘Naći će se neko ko će da me voli’. Rajmond Ruić je, početkom sedamdesetih, gostovao sa bendom ‘Točkovi vatre’ u Nemačkoj, i nastupao sa Hendriksom. Dopale mu se Rejove i Glišićeve psihodelik pesme, tražio da mu pripreme singl. Rej i Glišić napisali su dve hipi psihodelik pesme ‘Čokin čok’ i ‘Džingl džangl’, ali pred snimanje Hndriks je nađen mrtva u hotelu. Zafir Hadžimanov je za moskovsku ‘Melodiju’ snimio ‘Laku noć Katarina’. Rusi nisu davali tantijeme, nego da Ruić i Glišić krenu sa Zafirom dve nedelje, koncerti u Moskvi, Kijevu i Lenjingradu. Rej nije otišao, Glišić je otišao sa Zafirom, koji je nedavno preminuo. U ovim gradovim Glišić je stekao mnoge rnr prijatelje, posle su se dopisivali. Krajem sedamdesetih Ruić se s porodicom odselio u Melburn, Glišić i Domijan su krenuli svojim putevima, ali ono što je ovaj trojac stvorio pre pola veka tek sada dobija  priznanja. Sve njihove pesme su na youtube.

Josipa

LAKU NOĆ KATARINA

Potonula suncu lađa

Mesečevi klas se rađa

Nećeš snove ispod krina

Laku noć Katarina

Krenuću u druge dvore

Dok ne sleti osmeh zore

Jer za ljubav cveta tmina

Laku noć Katarina

Tvoj je život hladan kamen

Ne znaš da su ruke plamen

Da su usne kapi vina

Laku noć Katarina

Ti ostani ovde sama

Nek te grli hladna tama

Nek te ljubi sad tišina

Laku noć Katarina

Ivan Glišić

Ulica jorgovana

PASTIR KRAJ VATRE

Ja sam a noćas mi se muškuje

Proklet bio dan kad postah ovčar

Mesec Turčin, od neba harem napravio

Zvezde zatvorio, gole oko njega igraju

I svaka ga moli da je voli

A on beo, iz amama tek izašao

Na mek oblak seo

I misli koju će

A ja sam, a noćas mi se muškuje

Proket bio dan kad postah ovčar

Ivan Glišić

Pastir kraj vatre

NAĆI ĆE SE NEKO KO ĆE DA ME VOLI

Šetamo kraj reke a pesak se zlati

Jedan crni gavran uporno nas prati

Sluti  da će ono što je među nama

Biti davno mrtvo kada padne tama

Zlatno oko sunca gubi svoje boje

Nestaju u magli sad i ruke tvoje

Rađaju se zvezde što ti druga nudi

Ona će mesto mene odsad da te ljubi

Ali jednog dana i sam ćeš znati

Onaj ko odlazi uvek više pati

Nemoj da se vraćaš, ne diraj u boli

Naći će se neko ko će da me voli

Ivan Glišić

Beti

Ruić i Glišić pripremili su album ‘Pastir kraj vatre’. U vreme snimanja, neko s jakim uticajem izdejstvovao je da svi muzičari dobiju poziv za vojsku, Kičevo. Snimanje je nastavljeno posle dve godine, po povratku iz vojske. Album se pojavio, nezapažen. Danas, na aukcijama, dosiže astronomske cene. Ima ga kao bonus na Rejovom albumu ‘Zlatni uspesi’. Likovnu opremu uradio je šabački slikar Slobodan Pajić Boce, uz album su i bili i Glišićevi stihovi, što je tada bila inovacija. Po povratku iz vojske, Darko je navratio u Šabac, u ‘Selovu’ školu, na radost učenika. Kad se krenulo na ekskurziju, autobus su učenici oblepili Darkovim posterom. Ruić je svirao i sa Litl Ričardom, u Nemačkoj.

Rej,  kolekcija
Boce: Darko
Zafir
Film Smrdljiva bajka

Nedvno, čuveni beogradski gitarista Vladan Živančević, snimio je disk ‘Crazy Sea/Ludo more’, sa Rajmondovim i Glišićevi pesmama u instrumentalnom izvođenju.  Pesmu ‘Vrtovi sna’, s lp ‘Pastir kraj vatre’, snimio je nedavno i mladi njujorški reper Wesson Dosir/RCA. ‘Ulicu jorgovana’ snimila je i slovačka pevačica Božena Verešova, kao i dečji hor ‘Zvonce’ iz Pačke Palanke. ‘Ulica jorgovana’  je i u dva filma: ‘Smrdljiva bajka’, Miroslava Momčilovića i ‘Nebesa’, Srđana Dragojevića.

Živančević
Veson Dezir
Film Nebesa
Sa Srđanom

Naslovna fotografija: „Ilustrovana politika“  – Rej, Darko, Ivan

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version