QUO VADIS ADVOCATUS

Peti deo (kao potvrda prva četiri nastavka)

Mnoge kolege, ali ne i samo kolege, pitali su me proteklih dana, zbog čega sam baš pred kraj prošle 2023.g. ispisao FELJTON o tome „Kuda ide advokatura“, naravno ova srpska, danas, upravo u ovom vremenu.

Odgovor je ponudilo vreme, a ja sam samo analitički zaključivao i predviđao. Lako je bilo biti kremanski prorok, da će „najbolji student Pravnog  fakulteta“, posegnuti za manevrima koji će mu obezbediti ličnu pobedu na Izborima, na kojima on nije ni učestvovao, a koji su bili 17. decembra 2023.g. Smušena i dezorijentisana opozicija, razbijena međusobnim sujetama i podelama, kako tako skrpljena i okupljena, kao i uvek, kasno je shvatila šta se dešava, pa je post festum krenula da brani narušenu, čitaj pokradenu izbornu volju građana… Izašlo se na ulice Beograda, protestovali su građani, opozicija, ali i veći broj studenata, pridružili su se poneki umetnici, profesori, ljudi od pera, ili oni od integriteta i slobodoumni pojedinci, započeti su štrajkovi glađu… I tu, upravo dolazimo do tačke kada je trebalo da ADVOKATURA jasno i oštro odreaguje, upravo onako kako njoj jedino dolikuje.

Demonstranti su tučeni, pa hapšeni i određivano im je zadržavanje, a potom i pritvor, pri čemu su im režimski tužioci stavljali na teret, očigledno  namerno i naručeno, izuzetno teško i očigledno pogrešno kvalifikovano krivično delo: pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja…

U toj situaciji, kada su najteže ugrožena, pogažena i uništena prava i slobode građana, kada su zlupotrebljene institucije sistema, naročito pravosuđa, ali i lokalne samouprave, pod noge bačeni Zakoni i Ustav, izostala je reakcija ADVOKATSKE KOMORE SRBIJE, ali i svih drugih područnih komora. Lako je predvidiv odgovor, ZAŠTO JE TO TAKO? Vrh srpske advokatura je, to je sada lako vidljivo, pod kontrolom države… i to se upravo potvrdilo. A o tome sam pisao i ukazivao u svom serijalu…

Ja sam se kao pojedinac, osluškujući stavove desetina advokata iz Šapca, pismeno obratio svom matičnom Upravnom odboru AK Šapca, dopisom na mejl AK Šapca, od 25.12.2023.g. u kom sam tražio od naše Komore, da reaguje i barem SAOPŠTENJEM ili inicijativom UO AK Srbije, osudi izbornu krađu, a sve u cilju zaštite ustavnosti i zakonitosti i posebnom mestu advokature u toj situaciji…

Kao reakcija na moj dopis, UO šabačke Komore, sa potpisom sekretara Komore, izdao je neverovatno mlako, nerazumljivo, niti vino – niti voda, nekakvo Saopštenje, koje je integralno objavljeno u „Podrinskim“, na njenom sajtu. Na sajtu Advokatske komore Šapca, koji je bio oko i uho rada Komore, više ništa ne može ni da se objavi, jer on jednostavno ne postoji… Bilo je očekivano tako nešto, jer Komorom vlada princip „da se mi nikome, a naročito nekome, ne zamerimo“… duh onog principa koji je uvek „nešto između, ni tamo ni ovamo“… A ipak, eto, oglasili su se… Ne da su se oglasili, nego sve pršti od Saopštenja…, što bi rekli junaci onih Maratonaca, ala su ga „opravili, svaka im čast“… Samo, da li smo mi advokati, za ili protiv… Veliki znak pitanja.

Dopis advokata Sekulović Branislava iz Šapca, UO AK Šapca, od 25.12.2023.g.

Poštovane kolege,

imajući u vidu evidentnu izbornu krađu i nastalu postizbornu krizu, povodom kršenja Ustava Republike Srbije, Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, Zakona o lokalnim izborima i Zakona o izboru delegata i poslanika, smatram da je potrebno da naš UO inicira, da UO AK Srbije izađe u javnost sa saopštenjem i stavom koji će jasno pokazati  da advokatura osuđuje izbornu manipulaciju i pokušaj prekrajanja izborne volje građana. Možda bi bilo dobro da naš UO izda i posebno saopštenje u vezi sa ovim problemom, koji je, sui generis, pitanje zaštite ustavnosti i zakonitosti. Ovo pitanje je od velikog značaja, kako za građane Srbije, tako i za položaj, ulogu i mesto advokature.

Ukoliko smatrate da ovo pitanje nije od velikog značaja, i nije u interesu advokature, bilo bi dobro da nas o tome, ali i o razlozima eventualnog takvog stava, obavestite.

Kolegijalni pozdrav.

Potom je, jedna grupa od 17 advokata, dostavila tom istom UO Advokatske Komore Šapca, svoju Peticiju, u kojoj traže, osim oštre i jasne osude svega što se dešavalo i dešava  nakon Izbora od 17. decembra 2023.g. i sazivanje i održavanje Konferencije advokata Šapca, sa jednom jedinom tačkom dnevnog reda: donošenje odluke o stupanju u ŠTRAJK advokata iz AK Šapca… O ovom ZAHTEVU potpisnika Peticije, odluka još nije doneta… Može se lako zaključiti, kakva će Odluka biti…

O srpskoj Komori, ili onoj najvećoj, beogradskoj, ne treba ni trošiti reči. Mrtvo more… Niška Komora se proslavila odlukom svog UO da se zabrani advokatima da pojedinačno istupaju u javnost… Onda, kada su ih mediji prozvali za uvođenje cenzure, brzo su se posuli pepelom po glavi… A šta drugo… “Nije to bila naša namera“… kažu.

Peticija advokata, članova  AK Šapca, predata UO AK Šapca dana 3.1.2024.g.

Mi, dole potpisani advokati, članovi Advokatske komore  Šapca, na sastanku održanom dana 27.12.2023.g. doneli smo sledeću:

O D L U K U

da se od UPRAVNOG ODBORA AK Šapca ZAHTEVA DA HITNO I BEZ ODLAGANJA, donese ODLUKU kojom će PODRŽATI SVE GRAĐANSKE PROTESTE, NA KOJIMA SE ZAHTEVA PONAVLJANJE IZBORA ZA NARODNU SKUPŠTINU REPUBLIKE SRBIJE, SKUPŠTINU GRADA BEOGRADA I SVE SKUPŠTINE LOKALNIH SAMOUPRAVA, KOJI SU ODRŽANI DANA 17.12.2023.g.

Mi advokati, bez obzira na našu političku opredeljenost, moramo imati jedinstveni stav, da ADVOKATURA mora da bude na braniku sloboda, prava, zaštite ustavnosti i zakonitosti, pravde, mora da ustane u zaštitu prava građana koja su pogažena na Izborima 17.12.2023.g. a da naročito dignemo svoj glas protiv hapšenja velikog broja studenata i drugih građana.

Mi smo advokati, koji samo tražimo, da naša Komora jasno i bez ikakvih ograda, izrazi stav nas advokata, STAV kojim će sve ovo OSUDITI javno, i zatražiti i inicirati da i ostale KOMORE, a naročito Advokatska komora Srbije, pozove sve advokate Srbije, da stanu u odbranu pogažene ustavnosti i zakonitosti. Smatramo da je neophodno da se svojim delovanjem suprotstavimo svakoj vrsti zloupotrebe, i da zaštitimo izbornu volju građana, a naročito da ustanemo protiv režiranih krivičnih postupaka i represije vlasti.

Takođe, od članova Upravnog odbora AK Šapca TRAŽIMO, da se HITNO zakaže i što hitnije ODRŽI KONFERENCIJA ADVOKATA, članova Advokatske komore Šapca, na kojoj bi bila doneta ODLUKA o stupanju svih advokata AK Šapca u ŠTRAJK.  NAŠA OBUSTAVA RADA treba da bude iskaz protesta zbog svega što se trenutno dešava u Srbiji.

Kako je to napisao veliki Njegoš: “svak je rođen da po jednom umre, samo čast i bruka žive dovjeka“. Mi, svojim potpisima potvrđujemo, da nas profesija advokata i advokatska zakletva, uvek vodi ka izboru koji neće biti NAŠA LIČNA I PROFESIONALNA bruka.

Ova Peticija je još uvek bez reakcije UO AK Šapca. A kad je bude, ili je ne bude, sve Vas ću o tome obavestiti.

 

Da bi svakom čitaocu bilo jasno, koliko sam bio u pravu, zauzetim stavovima iznetim u  serijalu QUO VADIS ADVOCATUS, neka samo pažljivo pročita preko Gugla tekst Saopštenja UO AK Šapca, objavljenog na sajtu „Podrinskih“, tako što će ukucati: “Advokatura ima pravo i obavezu da bez političke konotacije ukaže na kršenje zakona i Ustava“… A u posebnom delu ovog teksta, kao njegov nastavak, molim čitaoce da  pročitaju,  šta sam ja lično tražio od naše Komore, dopisom dana 25.12.2023.g. a šta traži 17 advokata u svojoj Peticiji, predatoj Komori dana, 3.1.2024.g. Zaključite sami, dragi čitaoci… Moj, ali i zaključak velikog broja advokata u Srbiji, je jednostavan… Na žalost, njime se jasno, i bez dilema potvrđuje, upravo sve ono iz 4 nastavka serijala QUO VADIS ADVOCATUS…

Exit mobile version