Prva godina Šabačke gradske bašte

Povodom prve godišnjice Šabačke gradske bašte i početka realizacije projekta „Zdrava hrana svakog dana“, danas je održana konferencija za novinare na kojoj se govorilo o ostvarenim rezultatima. Ideja o gradskoj bašti nastala je početkom 2014. godine, a zahvaljujući podršci Grada Šapca, trenutno je jedina gradska bašta na javnoj površini u Republici Srbiji. Ugovor o ustupanju parcele važi tri godine, sa mogućnošću produžetka.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović ističe da je projekat postojanja gradske bašte nov, ali uspešan, tako da je Grad finansijski podržao projekat „Zdrava hrana svakog dana“ u iznosu od 25 odsto vrednosti projekta, što je blizu 80 hiljada dinara.

– Dobar primer realizacije projekta u Šapcu pokazuje da gradsku baštu treba ima svaki grad u Srbiji. Gradska uprava podržava sve građanske inicijative koje dovode do poboljšanja kvaliteta života naših sugrađana. Važno je da se ljudi vrate prirodi i da sami, kroz svoj rad, dođu do zdrave hrane. Čestitam entuzijastima koji su začetnici projekta i koji već ubiraju zdrave plodove svog rada, rekao je gradonačelnik Zelenović.

Darko Pavlović iz Udruženja „Svetlost“, kaže da bašta u ovom trenutku ima 33 aktivna baštovana i 30 slobodnih parcela. On je istakao da bi ostvarenje ideje bilo nemoguće bez podrške Grada Šapca i Direkcije za poljoprivredu. Dodao je da je bašta opstala i napredovala zahvaljujući donacijama privrednika, fizičkih lica i javnog sektora.

– Parcela na kojoj se nalazi naša bašta je udaljena nekoliko kilometara od centra grada i dostupna je svima. Korišćenje i dobijanje parcele, koja je dimenzija pet sa deset metara, je besplatno i slobodno za sve građane. Dva su uslova za dobijanje parcele: prvi je da se ne koriste hemikalije prilikom tretiranja biljaka, a drugi da se svi korisnici solidarno odazivaju zajedničkim akcijama. Šabačka gradska bašta je postala samoodrživa sa početkom realizacije projekta „Zdrava hrana svakog dana“, podržanog od strane Fondacije „Trag“ i Grada Šapca, rekao je Pavlović, dodajući da se nada će naredne godine gradska bašta zauzimati još veću površinu na kojoj će raditi više baštovana.

Jelena Mihailović iz Fondacije „Trag“, kaže da njihova organizacija uvek podržava aktivne građane i zajednice.

– Ovaj projekat smo podržali sa 317 hiljada dinara. Dobar primer „baštovana“ je Slavica Ilić, koja će učestvovati na našem Forumu za zelene ideje i predstaviće projekat sveže hrane koju je uzgajala na svojoj parceli, navela je Jelena Mihailović.

Slavica Ilić, jedna od korisnica parcela, kaže da uzgaja više vrsta povrća i lekovitog bilja, a da je među prvima postala baštovan. Od povrća koje ubere na parceli u šabačkoj gradskoj bašti pravi sirovu hranu, za koju kaže da je veoma zdrava, a u narednom periodu planira da počne sa obimnijom proizvodnjom ove vrste hrane. Ističe da je postojanje gradske bašte postalo mesto za socijalnu inkluziju i edukaciju mladih o zdravijem načinu života.

Exit mobile version