Promocija meda šabačkog kraja

Održan Internacionalni festival pčelarstva

Internacionalni festival pčelarstva održan u petak u pešačkoj zoni u Šapcu, okupio je više od 40 pčelara i blizu 10 proizvođača opreme za pčelarstvo. Proizvođačima prlika da razmene znanje i iskustvo, a posetiocima da probaju kvalitetan, pravi med i uživaju u bogatom programu i edukativno- zabavnim sadržajima namenjenim najmlađim Šapčanima, istakli su organizatori- Udruženje pčelara, Odeljenje za poljoprivredu i Grad Šabac.

Festival je otvorio zamenik gradonačelnika Šapca Dušan Kostadinović, koji je napomenuo da je Grad Šabac u proteklom epriodu iz budžeta izdvojio više od osam miliona dinara za podršku pčelarima i njihovim organizacijama.

-Verujem da je organizacija Festivala pčelarstva dobar način da se pruži podrška postojećim pčelarima i da se ohrabre i podstaknu novi proizvođači kako bi se bavili tim poslom. Ponosni smo na rad, znanje i iskustvo proizvođača našeg kraja koji su svojim znanjem uspeli da naš kraj bude veoma uspešan i prepoznatljiv u ovoj oblasti. Grad Šabac će nastaviti da putem agrarnog budžeta podržava sve projekte, obuke i manifestacije koje za cilj imaju podsticanje razvoja pčelarstva u našem kraju- poručio je Kostadinović i dodao da pčelarstvo ima dosta neiskorišćenih potencijala za razvoj i zapošljavanje, a Grad Šabac je tu da pomogne u njihovom razvoju.

On je naglasio da je lokalna samouprava ponosna na rad, znanje i iskustvo pčelara koji su šabački kraj svrstali među najznačajnije proizvođače meda u Srbiji.

Pčelarstvo našeg kraja je u ekspanziji, istakao je član izvršnog odbora SPOS- a (Savez pčelarskih organizacija Srbije) za Mačvansko- kolubarski region Zoran Đurić i dodao da je naš kraj najbrojniji po broj članova u savezu, ima najveći broj košnica i proizvodnju oko 1.100 do 1.200 tona godišnje, dok je godišnja proizvodnja u Srbiji od osam do deset hiljada tona.

-To znači da je naš kraj izuzetno razvijen, pčelari su izuzetno edukovani u tom pravcu i najveći broj mladih pčelara i novih pčelara koji se tek afirmišu dolazi iz našeg kraja, što je pohvalno. Srpski pčelari u svom radu koriste preko miliona košnica, što je najveći broj košnica po glavi stanovnika u svetu- istakao je Đurić.

On je podvukao da je manifestacija prilika za promociju pčelarstva i potrošnje meda i izrazio nadu da će posetioci iskoristiti sajam da se snabdeju eliksirima zdravlja.

Program su upotpunili nastupi mališana iz PU „Naše dete“, Kulturno- umetničkog društva Prnjavor, kvizovi i animacije za najmlađe sugrađane, a završen je u 20 sati koncertom starogradske muzike u pešačkom delu Karađorđeve ulice.

D.Dimitrijević

Exit mobile version