Promocija knjige „Provincijski Urugvaj“

20160721_200138

U prepunoj bašti šabačkog Kulturnog centra, u prisustvu fudbalera omladinske sekcije, veterana FK „Mačva“ i brojnih sugrađana, u četvrtak je predstavljena knjiga Aleksandra Đenadića „Provincijski Urugvaj“. O knjizi je, pored autora, govorio recenzent, novinar, publicista, bivši savezni fudbalski sudija i autor knjge o FK „Mačva“ iz 1993. godine Dragoslav Dragan Mićić.

Mićić je istakao da se autor iz skromnosti i u ovoj knjizi ogradio od činjenice da se upravo on najduže i najsistematičnije bavio FK „Mačva“, da je najdublje prodro u njene poznate ili manje dostupne činjenice, te da predstavljanjem ove knjige on odigrava upravo utakmicu života, sa svim pomenutim i nepomenutim generacijama.

-Aca Đenadić je sav svoj život posvetio „Mačvi“, možda više nego iko do sada, jer su hiljade i hiljade sati posvećene upravo knjizi koju danas predstavljamo i drugoj koja će biti odštampana za dve – tri godine, povodom 100 godina postojanja kluba. Posebnost knjige je u tome što je autor glavnog junaka „Mačvu“ povezao sa gradom Šapcem u jedan lik, i to daje posebnu draž. Knjiga obiluje i mnogim drugim retkim podacima, čime upotpunjuje sliku, pogotovo iz onog perioda kada se o „Mačvi“, i sportu uopšte, vrlo malo govorilo i iz kog je ostalo vrlo malo pisanih podataka. Ova knjiga daje jednu lepu predstavu o klubu koja će trajati i ostati mnogim drugima generacijama posle nas- istakao je Mićić.

On objašnjava da su nadimak „Provincijski Urugvaj“ Šapčanima nadenuli fudbalski opsenari, nakon Prvog svetskog fudbalskog prvenstva u Montevideu 1930. godine, kada je domaćin Urugvaj zaposeo tron. Reprezentacija Jugoslavije, združena srpskim fudbalerima, između ostalih i Miloradom Arsenijevićem i Ivanom Bekom, ranijim „Mačvinim“ prvotimcima, poneće oreol treće fudbalske sile na planeti.

Đenadić je naglasio da je knjigom pokušao da stavi do znanja da je fudbal u Šapcu postojao mnogo pre 1919. godine, kada je navodno „Mačva“ osnovana, te da je klub postojao mnogo ranije i pod drugim imenom igrao utakmice.

-U knjizi sam razjasnio tu misteriju oko nastanka „Urugvaja“, pa posle i „Provincijskog Urugvaja“, zato što mnogi mešaju datume i vreme kad je „Mačva“ dobila taj svoj popularni nadimak. Zahvaljujem se Šapčanima i svima koji su događaj ispratili, a posebno Gradskoj upravi koje je omogućila da se knjiga odštampa- rekao je Đenadić i dodao da ovo nije njegova poslednja knjiga o šabačkom fudbalskom klubu, te da će do 2019. godine, za stogodišnjicu postojanja „Mačve“, završiti i drugi deo knjige.

Katarina Janković Popović iz Kulturnog centra je istakla da je ovo svojevrsna monografija o našem šabačkom klubu koji autor naziva „Provincijski Urugvaj“, te da pruža uvid u mnoge do sada nepoznate činjenice, jer obiluje izuzetno velikom dokumentacijom, koja obuhvata 200 arhivskih fotografija. Na promociji je prikazan i deo dokumentarnog filma o klubu. Kako je naveo Mićić, od ovog časa pa nadalje, biće nemoguće govoriti o šabačkom „Provincijskom Urugvaju“ bez pominjanja imena Aleksandra Đenadića.

D.Dimitrijević

Exit mobile version