Projekat „EUreka“ predstavljen u Gradskoj kući

U konkurenciji 28 gradova i opština, projekat „EUreka“ za obnovu šabačke Sinagoge, kao izdvojenog odeljenja Narodnog muzeja u Šapcu, osvojio je devet miliona dinara na konkursu Ministarstva kulture „Gradovi u fokusu“. O ovom projektu, kojim se planira sveobuhvatno redizajniranje kulturne ponude grada, na konferenciji za novinare u Gradskoj kući govorili su gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, član Gradskog veća zadužen za kulturu Igor Marsenić i arhitekte Aleksandra Savatić i Marijana Vasić, koje su učestvovale u prikupljanju materijala za prijavu na konkurs.

Zelenović je rekao da je Šabac u ozbiljnoj konkurenciji osvojio zvanje „grada u fokusu“.

-Za sredstva za revitalizaciju šabačke Sinagoge, devet miliona dinara, izborili smo se sami, zato što verujemo da je kultura temelj društva, verujemo da ono što je sada 7 odsto gradskog budžeta investirano u kulturu, u budućnosti treba da bude i više. To je jedan od načina da Šabac bude grad u kome građani žele da žive, u kome žele da ostanu i u koji će doći neke nove i veće investicije- rekao je Zelenović i dodao da je ovaj projekat značajan za pokazivanje kulturnog nasleđa grada i poštovanje njegove istorije.

Projekat „EUreka“ ima svoje trajanje i dugogodišnji plan i predstavlja način da se Šabac pozicionira kao snažan centar urbane kulture, ali i grad koji nastavlja da neguje i razvija svoje institucije kulture i bogatu kulturnu baštinu. Marsenić, kao rukovodilac projekta, podsetio je da je Šabac u konkurenciji sa još 27 jedinica lokalne samouprave za šest meseci prošao tri eliminaciona kruga i stigao do samog finala, što govori o privrednim, infrastrukturnim i ljudskim potencijalima grada.

-„EUreka“ obuhvata šest programskih linija, a kultura sećanja je prepoznata kao važan element evropske kulturne politike. Predviđa uvođenje čitavog niza novina u kulturni život grada, od uređivanja javnih prostora, ulica i trgova, do izgradnje centra urbane kulture u najlepšoj gradskoj zoni, na reci Savi. Oslanja se na istorijski identitet grada Šapca i na osnovu njega gradi savremeni urbani brend. Obnova šabačke Sinagoge i njeno pretvaranje u Muzej šabačkih Jevreja i multimedijalni centar, učiniće da se kultura tog naroda vrati u život Šapčana i time ih obogati za poznavanje druge kulture, sami tim i multikulturalnog identiteta grada- istakao je Marsenić.

On je objasnio da je naziv projekta potekao od ideje da se Šabac vrati svojoj reci, te da je iz tog koncepta poniklo, budući da je reka simbolična veza našeg grada sa Evropom.

Ideja o obnovi Sinagoge razvila se kroz seriju radionica „Kultura sećanja“, koje su održane u Narodnom muzeju u Šapcu, a Grad Šabac je dao podršku tako što je otkupio zgradu nekadašnje Sinagoge od privatnog vlasnika. Prvi radovi na objektu planirani su sredinom novembra- rekonstrukcija i sanacija krova, kako bi se objekat zaštitio tokom zime.

D.Dimitrijević

Exit mobile version