Program obeležavanja 140 godina od rođenja Isidore Sekulić

Biblioteka šabačka neguje kulturu sećanja i srpski jezik

Ističući važnost kulture sećanja, Biblioteka šabačka će ove nedelje posebnim programom obeležiti 140 godina od rođenja Isidore Sekulić. Na konferenciji za novinare održanoj u ponedeljak u svečanoj sali, najavljeno je svečano otvaranje izložbe „Isidora Sekulić, naša sugrađanka“ u sredu, 8. marta u 18.30 sati u holu Biblioteke šabačke, dok je u petak, 10. marta otvaranje izložbe postera u okviru republičke akcije „Negujmo srpski jezik“, koja se bavi negovanjem i zaštitom srpskog jezika, pisma, opšte jezičke kulture i pismenosti.

Izložbu će otvoriti gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

-Jezik se u savremenom svetu komunikacija banalizuje, pojednostavljuje, kvari. Mi u Šapcu imamo zadatak da se borimo protiv toga, jer nas nasleđe na to obavezuje. Šabac je kao sredina koja je iznedrila Lazu Lazarevića, Janka Veselinovića, Oskara Daviča, iz koje su potekli akademik Mihailo Đurić i najveći čudotvorac srpskog jezika Stanislav Vinaver, pozvan da apeluje na očuvanje srpskog jezika. Verujem da ćemo tome doprineti i posredstvom novoosnovane Fondacije „Stanislav Vinaver“, čiji je zadatak, između ostalih, promovisanje jezičke kulture- rekao je Zelenović.

Direktorka Biblioteke šabačke Sonja Bokun Đinić istakla je da u godini u kojoj proslavlja 170 godina svog postojanja, ta ustanova želi da osvetli život i rad jedne od naših najznačajnijih književnica sa posebnim osvrtom na godine koje je provela u Šapcu.

-Na izložbi će, pored ilustrativnih panoa i Isidorinih knjiga, koje se čuvaju u Zavičajnom odeljenju Biblioteke šabačke, biti predstavljeni i rukopisi i lični Isidorini predmeti koji su preuzeti iz legata u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu. Profesor dr Aleksandar Jerkov, upravnik Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu, svojim predavanjem će pokušati da odgonetne koji su to razlozi zbog kojih je bitno da i u 21. veku proučavamo stvaralaštvo Isidore Sekulić- navela je Bokun Đinić.

Zelenović je podsetio da je Šabac uvek bio svetionik kulture u Srbiji, a danas to potvrđuje i činjenica da se iz gradskog budžeta izdvaja sedam odsto za kulturu. On je istakao da je Šabac grad koji razume da modernosti nema bez tradicije, te da se Šapčani sa poštovanjem sećaju svoje znamenite sugrađanke Isidore Sekulić, najumnije Srpkinje svog vremena i prve žene akademika u našoj zemlji.

D.D.

Exit mobile version