Profesionalno osnaživanje nezaposlenih

Regionalna Konferencija SEED programa u Skadru

Regionalni SEED program (Support Edudational Employment Development) namenjen je partnerima iz Srbije, Albanije i sa Kosova, sa ciljem  međusobnog umrežavanja i saradnje na polju obrazovnog osnaživanja nezaposlenih i jačanja njihovih profesionalnih kapaciteta na tržištu rada, a u skladu sa iskustvima Austrije čija Razvojna agencija, uz podršku nevladinog sektora, finansira projekat. Završna Konferencija projekta održana je prošle nedelje u Skadru u Albaniji.

Grad Šabac u ovom projektu učestvuje kao primer dobre prakse u povezivanju javnog i privatnog sektora kroz Lokalni akcioni plan zapošljavanja i formiranje Lokalnog saveta za zapošljavanje. Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca u panel diskusiji Konferencije osvrnuo se na sve važne mere koje se u našem gradu sprovode, ističući zaključke sastanka nedavno održanog sa predstavnicima austrijskih kompanija u našem gradu.

– Zadatak grada jeste stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za investicije, kao i efikasne administracije, kao podrške investitorima. Šabac je proteklih godina sproveo niz mera na ovom planu, imamo brojne prednosti, pa je poraslo i interesovanje privrednika za ulaganja. Sa predstavnicima partnerskih organizacija na ovom projektu u stalnom smo kontaktu, a nedavno smo održali i sastanak sa predstavnicima privrede – kompanijama koje imaju poslovne veze sa Austrijom – BMR, Alas Holding i  Mondi Grup. Privrednici su jedinstveni u oceni da je neadekvatno obrazovanje radnika njihov najveći problem, pa grad nastoji da i na ovom planu da pun doprinos kako bismo problem prevazišli. Učešće u ovom projektu ima upravo to za cilj – da osnaži lokalna partnerstva i kapacitete, kako bismo nezaposlene učinili što spremnijim za tržište rada. Austrijsko iskustvo  dobar je temelj za uspostavljanje sistema koji će doprineti sticanju profesionalnih znanja i veština neophodnih za radno angažovanje u fabrikama koje će u narednom periodu biti otvorene u našem gradu  – kaže Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.

U uvodnom delu Konferencije dobrodošlicu učesnicima su poželeli Hajde Miče, predsednik austrijske organizacije Volkshilfe, Johan Satler ambasador Austrije u Albaniji i Blendi Klosi, ministar za socijalna pitanja i omladinu Albanije, a u radnom delu učetvovali su predstavnici partnerskih organizacija na ovom projektu, kao i Austrijske razvojne agencije koja finansira SEED program.

Exit mobile version