Predstavljen projekat za „Duhovno i sportsko – rekreativni kompleks u Kasarskim livadama“

U sedištu Eparhije šabačke

U sedištu Eparhije šabačke u sredu je predstavljen projekat za „Duhovno i sportsko- rekreativni kompleks u Kasarskim livadama“, za koji je tim JUP „Plan“ na nedavno održanom Salonu urbanizma u kategoriji „Pejzažna arhitektura kroz studije, istraživanja i projekte“ dobio treću nagradu. Prostor veličine 10, 5 hektara na kome će se kompleks nalaziti u vlasništvu je Eparhije šabačke od polovine 19. veka i deo zemljišta biće dat na korišćenje u ove svrhe. Predviđena je izgradnja Hrama posvećenog Svetom Savi, kao i brojnih sportsko- rekreativnih objekata i smeštajnih kapaciteta namenjenih prvenstveno mladima.

Želja Eparhije je da pomogne narodu ovog kraja u njegovim potrebama, a prvenstveno verskim, naglasio je Njegovo preosveštenstvo episkop šabački Lavrentije.

-Činimo sve što možemo u tom cilju, prvi koraci su već napravljeni. Zahvaljujući darodavcima koji su pre nas tu živeli i koji su mislili na budućnost, a ne na sebe, crkva je u mogućnosti da 10, 5 hektara zemlje koja joj pripadaju da besplatno na korišćenje, bez ambicija da tim prostorom upravlja, s idejom da se stvore najbolji uslovi za srpsku omladinu. To je moja najveća želja, da to bude izletište, neka vrsta Topčidera za Šabac, gde će ljudi otići da udahnu čist vazduh i uživaju u lepotama prirode. Trudićemo se da omogućimo da to bude omiljeno izletište Šapčana- rekao je Njegovo preosveštenstvo episkop šabački Lavrentije.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je značaj ovog projekta ne samo za stanovnike ovog kraja, već za grad Šabac u celini.

-Zahvaljujem se Njegovom preosveštenstvu episkopu šabačkom Lavrentiju što je zemljište Eparhije šabačke stavio na javnu upotrebu u opštem interesu svih građana našeg šabačkog kraja. Ovo je veliki i važan projekat za koji postoji opšta saglasnost da je dobar, a nagrada to i potvrđuje, jer ona znači da su arhitekte JUP „Plan“ odlično uradile svoj posao. Ovaj projekat pokazuje da smo prethodnih godinu dana iskoristili za jedno dobro i kvalitetno planiranje kako treba da se razvija ovaj kraj i pokazuje na koji način treba da pristupimo deci i njihovim potrebama za sportom i rekreacijom, a sve pod okriljem Eparhije šabačke- naveo je Zelenović i podsetio da je Ministarstvo obrazovanja sa preko 150 miliona dinara podržalo modernizaciju škola i rekonstrukciju školskih objekata, dok je projekat vredan 444 hiljade evra Grad dobio u saradnji sa EU i Hrvatskom, što pokazuje da su i raniji projekti prepoznati kao kvalitetni i dobri.

Naredni korak su izvođačka rešenja za postojeći projekat, a deo sredstava će finansirati grad. Lokalna samouprava će konkurisati kod raspoloživih fondova za sredstva neophodna za njegovu realizaciju.

U planu je da se najpre pristupi uređenju infrastrukture i prilaza prostoru koji se nalazi na putu za Bogosavac, na oko pet kilometara od grada.

Kompleks će sadržati duhovni deo sa crkvenim domom, jezero, sportski centar sa atletskim stadionom, multifunkcionalnim terenima i terenima za tenis, bazen, kao i smeštajne kapacitete.

-Za nas je najznačajniji veliki park koji je planiran za odmor i rekreaciju, a koji će između ostalog biti namenjen sportsko- rekreativnim aktivnostima i razvijanju motoričkih sposobnosti dece- istakla je arhitekta u JUP „Plan“ Aleksandra Savatić.

D.Dimitrijević

Exit mobile version