Predmišarsko veče u Trbušcu

Mudrac seća na popa Panteliju, Karađorđa i mišarske junake

„Mišarske svečanosti“ tradicionalno su počele na Svetog Iliju, na Vodicama, kod istorijskih hrastova. Sa posvetom događanjima pred  slavni Boj i vojevanje avgusta 1806.godine,  otkrivena skulptura „Mudrac“. Svečanost su organizovali Skupština opštine Vladimirci, Zadužbinsko društvo „Prvi srpski ustanak“ Mišar i Mesna zajednica Trbušac

Na Vodicama je otkrivena skulptura pod nazivom „Mudrac“, nastala u okviru Likovne kolonije Mišar, a delo je umetnika iz Lajkovca, vajara Milutina Rankovića. Posvećena je popu Panteliji iz Urovaca, koji je, kada se Karađorđeva vojska, na putu ka Mišaru, zaustavila u Trbušcu, ispod hrastova zakleo vojsku, blagosiljao oružje i unapred održao opelo srpskim junacima koji će izginuti u bici na Mišaru, tačno pre dvesta deset godina.

-Istorijski hrastovi postaju sveto mesto, na kom  se svake godine održavaju naše svečanosti. Mišar je za srpsku istoriju veoma važan, ja često ističem ono što su za ruski narod Borodin i Borodinska bitka, to su za srpski – Mišar i Mišarska bitka. Pitanje je kako bi danas izgledala Evropa da nije bilo ove bitke i pobede na Mišaru. Evropa nam na žalost nikada nije pokazala poštovanje zbog naših slobodarskih tradicija. Drago nam je da mladi ostaju u Mišaru, i ovde, i da će nastaviti tradiciju koju negujemo. Ovi hrastovi su ne samo simbol biljnog sveta, već i srpstva, oni su stari preko 600 godina, i odolevaju svim nedaćama, baš kao i naš srpski narod – istakao je predsednik Organizacionog odbora svečanosti u Trbušcu, prof. dr Marko Todorović.  Naglasio je da je, „kao nikad, srpskom narodu potrebno da bude jedinstven, i da čuva svoj slobodarski duh i tradiciju“. Na Vodicama je početo od stolova i klupa, postavljeni su spomen obeležje, česma, i čeka, ove godine i skulptura „Mudrac“; želje su po rečima profesora Todorovića, da taj prostor krase i mini – amfiteatar i crkva – muzej , za izvođenje programa i za baštinjenje i čuvanje  stvorenog, da buduće generacije čuvaju i nastavljaju.

-Od kada dolazim, u ove krajeve, sa pijetetom i poštovanjem hodam ovom zemljom jer ona skriva rane prađedovske, a ova zemlja pamti kraljeve, vitezove i svece. Hvala svima koji čuvaju ova sveta mesta, jer to su naši koreni. Jer, ako nam iščupaju korene nećemo imati ni stablo, a šta bi nas onda čuvalo od novih oluja“ – poručio je vajar Milutin Ranković. Podsetio je i da je skulptura „Mudrac“ nastala u nadaleko čuvenoj Mišarskoj koloniji, i poželeo: „Želim vam da ostanete u duhu i svojoj, našoj, tradiciji. Da ostavite ovo mesto svojim potomcima, koji će ga nadamo se i bolje čuvati, i bolje pamtiti ono što smo mi radili, ali i šta su nam u amanet preci ostavili“.

Svečanost na Vodicama, Skupština opštine Vladimirci i do sada je pomagala, a ubuduće, biće zvanični pokrovitelj, najavio je predsednik Milorad Milinković, pozdravljajući prisutne.

-Planiramo da u narednom periodu preuzmemo na sebe organizaciju manifestacije koja je posvećena negovanju sećanja na čuveni Boj na Mišaru. Svečanost ovde u Trbušcu je počast svima koji su se borili na Mišaru. Ova bitka je preokrenula našu istoriju. Srbi su postali svesni da mogu da stvore sopstvenu državu, na žalost kroz istoriju smo često loše prolazili, ali sam siguran da će naša mladost, nastavljajući Karađorđev i Milošev put, uspeti da doprinese razvoju i boljitku naše države, uz sve probleme sa kojima se suočavamo“.

Od 1999.godine Zadužbinsko društvo „Prvi srpski ustanak“ Mišar na različite načine  tka  posvetu svom Mišaru, velikom Mišaru; jedan od njih je i pokretanje i do današnjih dana učešće u organizaciji svečanosti u Trbušcu. Za sve što je učinio i čini, osvetljavajući istoriju ovog kraja, a posebno posvetu Mišaru, prisutni su aplauzom pozdravili istoričara Bogdana Sekendeka, počasnog predsednika skupštine  Zadužbinskog društva. Uvek, pa i tog dana, Dragiša Marsenić, predsednik, sa posvetom  Mišaru, kao svetom mestu za svakog Srbina.

-To je najveća, najsjajnija i najlepša priča srpske sloge. Mišar je, na žalost od mnogih zaboravljen, a vredan je svakog poštovanja. Mišar je mesto srpske sloge, najsvetliji i najsvetiji trenutak posle Kosovske bitke. Samo što smo tamo izgubili, a na Mišaru smo zahvaljujući slozi, pregalaštvu, osećanju ljudi da su Srbi, izvojevali pobedu protiv četiri puta veće vojske. Mi smo tu žrtvu, tu svest o srpstvu, spasu, želji za slobodom, zaboravili, a nemamo pravo na to…“ Pozvao je sve da svojim prisustvom uveličaju svečanosti u Mišaru, posebno, centralnu, 13.avgusta, posvećenu 210.godišnjici slavnog Boja.

U ime Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak“ Mišar i Mesne zajednice Trbušac dodeljene su povelje i zahvalnice, a između ostalih, uručene su  prof. dr Mitru Novakoviću iz Republike Srpske i Miloradu Milinkoviću, predsedniku opštine Vladimirci.

U prigodnom programu, članovi mišarskog Zadužbinskog društva, Omladinskog pozorišta „Vožd“, Filip Rajković i Dušan Simić, u likovima prote Mateje i popa Luke,  izveli su odlomak iz drame Krstivoja Ilića, „Mišarska bitka“. Dar stihovima, pesme „Zemlji mojoj“ bio je Smiljke Jovanović, a Milutin Nedić je pročitao deo „Posvete godišnjici Mišarske bitke“. Uvek prijaju, i oku i srcu, nastupi folklorista. Dar sekcije Biblioteke „Diša Atić“ bile su igre –  iz Šumadije i Mačve.

Tekst. S.Ljubić
Fotografije: B.Stanić
Exit mobile version