Predlozi građana za bolji kvalitet života

img_9389_resize

Na platou ispred stare Robne kuće danas je počelo prikupljanje predloga građana kako uložiti sredstva iz lokalnog budžeta. Ovo je prva faza projekta participativnog budžetiranja, koja podrazumeva popunjavanje anketnih listića sa predlozima građana u kojima oni konkretizuju svoje ideje i trajaće do 31. oktobra.

Grad Šabac, u saradnji sa BIRN-om, i ove godine učestvuje u projektu participativnog budžetiranja- procesu uključivanja građana u odlučivanje o lokalnim budžetima. Za štandovima su danas bili članovi tima zaduženi za ovaj projekat, članovi Gradskog veća i pomoćnici gradonačelnika.

Član Gradskog veća Igor Marsenić istakao je da je demokratija nemoguća bez proaktivnih građana, te da su zato Gradu potrebne ideje njegovih stanovnika o tome kako da unaprede svoj život.

-Građani treba da budu svesni da je njihov glas važan ne samo tokom  izbornog procesa, kada treba da zaokruže izbornu listu, ili glasaju za nekog političara. Oni svojim glasom mogu direktno da utiču na to kako da žive i poboljšaju kvalitet svog života. Zbog toga je ovaj proces izuzetno važan. Između 17. i 31. oktobra ćemo prikupljati ideje građana kako da formiramo budžet, koji će se radovi i, uopšte, kakve ideje iz domena socijalne politike finansirati iz budžeta. Građani treba da uzmu učešće u ovom zaista značajnom procesu i da ne dozvole nekom drugom da kreira njihov život kad oni to mogu sami da učine- podvukao je Marsenić.

Pomoćnik gradonačelnika Šapca za ruralni razvoj Aleksandar Jovanović podsetio je da su u okviru ovog projekta, a zahvaljujući dobrim idejama građana, u prošloj godini urađena dečija igrališta u 30 seoskih mesnih zajednica.

-Planiramo da nastavimo dobru praksu na seoskom području, kao i da sledeće godine uložimo veća sredstava u participativno budžetiranje- naveo je Jovanović.

Komisija će odabrati ideje koje su u nadležnosti Grada, da bi između 7. i 20. novembra građani glasali koje će od njih biti finansirane iz gradskog budžeta. Upitnici će biti dostupni na više lokacija u gradu i u mesnim kancelarijama. Prikupljanje predloga nastavlja se narednih desetak dana, do 31. oktobra.

D.Dimitrijević

Exit mobile version