„Pozorišno proleće“ od ponedeljka u Šapcu

Šabac će u nedelji pred nama biti epicentar kulturnih dešavanja u Srbiji. Prvi pozorišni festival u našem gradu „Pozorišno proleće“ koji počinje u ponedeljak, 11. aprila, obuhvatiće selekciju od 12 najboljih predstava u 2015. godini i četiri javna čitanja najboljih dramskih tekstova sa ovogodišnjeg Sterijinog konkursa, u sali „Cer“ hotela „Sloboda“. Osim po tome što neće pratiti aktuelnu pozorišnu sezonu, šabački teatarski festival će se od drugih razlikovati po tome što će predstave ocenjivati priznati pozorišni stručnjaci iz regiona. Direktor Šabačkog pozorišta Zoran Karajić je istakao da je sve spremno za značajan kulturni trenutak.

-Ovo je, siguran sam, jedan od najbojih festivala koji će se dogoditi u ovoj zemlji po selekciji, jer će biti izvedene najbolje predstave u Srbiji u 2015. godini kada govorimo o svim elementima pozorišne igre- od dramskog teksta do dizajna svetla. Za mene i Šabac je ovo značajan kulturni trenutak. Šabačko pozorište je već dugi niz godina svojim radom zavredelo mesto u samom vrrhu pozorišne produkcije ove zemlje i ovim festivalom zauzimamo mesto koje nam na pozorišnoj mapi Srbije pripada. Ponovo Šabac postaje grad u kome će se takmičiti najbolje predstave proizvedene u prethodnoj godini. Za razliku od ostalih festivala koji prate sezonu pozorišnu sezonu, naš festival prati prethodnu kalendarsku godinu i u tome je njegov kvalitet- naveo je Karajić i dodao da je pozorište ojačalo tehničke kapacitete, tako da može da odgovori na ozbiljne zahteve današnjeg savremenog teatra.

On je rekao da je prisutan ogroman interes stručne teatarske javnosti, te da će u Šapcu biti mnogo gostiju iz branše. Na Maloj sceni „Branivoj Đorđević“ predstaviće se vrsni glumci u tri monodrame: Radoslav Milenković u monodrami „Naši dani“, Irfan Mensur u „Glumac, kaži nešto smešno“ i Zijah Sokolović u „Demokratiji“.

Karajić je rekao da je veoma važna odluka da predstavu ocenjuju umetnici koji nisu iz Srbije, po čemu se festival razlikuje od ostalih festivala u zemlji i dodao da od tog pogleda „sa strane“ očekuje objektivan sud koji može i Šapcu u Srbiji mnogo da pomogne da vide gde su pozicionirani u ovom trenutku savremenog teatra u Evropi.

Žiri u  sastavu: Milena Zupančič, dramska umetnica iz Ljubljane, laureat Sterijinog pozorja, Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55 u Sarajevu, Blagoj Stefanovski iz Makedonije, predsednik međunarodne asocijacije NETA koja okuplja teatre iz 27 zemalja, dodeliće najviše sedam nagrada: za najbolju predstavu, režiju, najbolju mušku ulogu „Ljubiša Jovanović“, najbolju žensku ulogu i još tri nagrade koje po izboru žirija mogu biti dodeljene za dramski tekst, scenografiju, kostimografiju, muziku, koreografiju, scenski govor, epizodnu ulogu, dizajn svetla, tona… Novinarski žiri Vukica Strugar iz „Večernjih novosti“, Borka Golubović Trebješanin iz „Politike“ i Tatjana Nježić iz „Blica“ dodeliće nagradu „Zalog za budućnost“.

U okviru festivala biće prikazana izložba „Pomen golgoti Srbije“ slikara Dragana Martinovića, koju će u ponedeljak u 19.30 sati otvoriti istoričar Branislav Stanković, a biće održan i sastanak Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije. Predstave na Velikoj sceni počinju u 20 sati, dok predstave na Maloj sceni počinju u 23 sata. Svako veče oko 22 sata, u galeriji „Vladislav Lalicki“, biće organizovani razgovori o predstavama, a svi sugrađani mogu im prisustvovati. Festival će u ponedeljak u 20 sati otvoriti gradonačelnik Nebojša Zelenović i članica žirija Milena Zupančič. Nakon toga biće izvedena predstava „Rodoljupci“ Narodnog pozorišta u Beogradu.

D.Dimitrijević

Exit mobile version