Porodice i građani imaju pravo da znaju istinu

Poluistinite informacije nanose još veću štetu

Vlasti koja baštini nesposobne i nadobudne kadrove nikako ne odgovara da postoji neko, naročito mediji, koji savesno i odgovorno rade svoj posao.

Tako je, jutros, iz kabineta gradonačelnika, po mom mišljenju, stiglo sramno i  poluistinito saopštenje o epidemiološkoj situaciji u Gerontološkom centru.

Jer, poenta tog saopštenja odnosila se (u zavijenoj formi) upravo na naše izveštavanje: “Iz štaba apeluju da izveštavanje u vezi sa Gerontološkim centrom bude zasnovano isključivo na činjeničnom stanju i zvaničnim izveštajima relevantnih institucija.”

Ali dok čekam vaša “činjenična stanja…”, a verujem da istinite informacije očekuje velika većina naših sugrađana, vodim ličnu borbu sa samim sobom. Čutim. Uzdržavam se da objavim zabrinjavajuće i tragične informacije koje dobijam iz ustanove u kojoj su nemoćni ljudi prepušteni sami sebi i maloj grupi radnika koja daje i poslednji atom snage da spase što se spasti može.

Za to vreme vaši mediji objavljuju frizirane “izveštaje relevantnih istitucija” u nadi da će vam pomoći da se sakrije istina o vašoj nesposobnosti i da će za tu “uslugu” biti bogato nagrađeni.

 

Zavod za javno zdravlje Šabac

Tako se na fejsbuk stranicama jednog šabačkoj medija objavljuje “Redovni izveštaj ZZJZ o epidemiološkoj situaciji u Gerontološkom centru” u kojem stoji:

“U Gerontološkom centru u ovom momentu je 125 korisnika Covid pozitivno, kao i 20 zaposlenih.

U toku prepodneva stigla je potvrda o pozitivnosti još jednog korisnika.

Ekipe Zavoda za javno zdravlje Šabac u toku jučerašnjeg dana izvršile su PCR testiranje asimptomatskih korisnika koji su bili kontakti sa zaraženima.

Bilans ovog testiranja je 32 pozitivna od 58 testiranih.

Gradski Štab za vanredne situacije je u koordinaciji sa zdravstvenim ustanovama obezbedio dodatni zdravstveni kadar”.

Ne znam da li moje kolege shvataju da objavljivanjem ovakvog izveštaja učestvuju u širenju laži i prikrivanju “zločina”. Jer ovaj, takođe poluistiniti i prilagođen, izveštaj ima jedino za cilj da prevari građane i porodice korisnika Doma ostavljajući iluziju da se u Gerontološkom centru nešto radi. A rade i bore se samo zaposleni!

 

Krizni štab

Šabac je, ponovo, kao u vreme poplava, doživeo da u teškim trenucima u Kriznom štabu ima gomilu nesposobnjakovića i partijski ostrašćenih likova (samo što ovoga puta nema Generala da ih pokriva) kojima su interesi i “ugled” stranke važniji od života građana. A da je to tako pokazuje i činjenica da niko iz Kriznog štaba nije otišao u Gerontološki centar i da se na licu mesta uveri u kakvoj teškoj situaciji se nalaze korisnici i zaposleni. I pomogne!

Sramota!

 

Gradonačelnik

Očito da je Aleksandar Pajić, kome je “borba za naše najstarije sugrađane prioritet”,  i bukvalno “zalutao” na funkciju koju obavlja. Kao svojevremeno i onaj Tupen. Međutim, za razliku od Tupena, Pajić, kao komadant Kriznog štaba, snosi veliku, i krivičnu, odgovornost za nečinjenje ili donošenje pogrešnih odluka koje su direktno uticale na dovođenje u opasnost i ugrožavanje života građana Šapca.

I o tome treba dobro da razmisli!

 

Čutanje

Eto, kao što vidite, ništa juče nisam objavio o sve težoj situaciji u Gerontološkom centru. Znam da ću zbog toga “mrzeti” sebe do kraja života ali hteo sam da tebi Pajiću i tvom “Kriznom štabu” dam šansu. Da podnesete ostavke i odeta sa funkcija za koje očito niste dorasli. Kao ni situaciji. Zbog vas samih ali i građana Šapca!

 

Danas je novi dan

Danas je novi dan. Dan u kojem gradonačelnik i Krizni štab treba građanima da saopšte tužnu i tešku istinu.

To mogu da urade oni ili ja. Neka biraju!

Ivan Kovačević

Exit mobile version