Podrška zapošljavanju i samozapošljavanju žena i mladih u Šapcu

Uvodna konferencija u okviru projekta „Podrška razvoju obrazovanja i zapošljavanja“ u hotelu „Sloboda“

Prvi međuopštinski sastanak i uvodna konferencija u okviru projekta „Podrška razvoju obrazovanja i zapošljavanja“ (SEED, druga faza), koji se finansira sredstvima Austrijske razvojne agencije i organizacije Volkshilfe Solidaritat, održava se danas i sutra u sali hotela „Sloboda“ u Šapcu.  Cilj projekta je promocija zapošljavanja i samozapošljavanja žena i mladih u gradu Šapcu, Apatin, Kula, Vladičin Han i Surdulica kroz podsticanje saradnje lokalne samouprave, Nacionalne službe za zapošljavanje, poslovnog sektora i ostalih relevantnih subjekata u okviru partnerstva za zapošljavanje, organizovanje treninga za razvoj preduzetništva, stručne obuke u oblasti turizma, organske proizvodnje hrane i socijalnih usluga (kućna nega), kao i dodela bespovratnih sredstava za pokretanje sopstvenog posla. Austrijska organizacija Volkshilfe Solidaritat iz Beča je vodeći, konsultantska kuća Tara International Consulting iz Novog Sada regionalni, dok je Novosadski humanitarni centar lokalni partner.

Učesnike skupa danas su pozdravili gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić, a prisutnima su se obratili i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak i ambasador Republike Austrije u Republici Srbiji dr Johanes Ajgner.

Program menadžer organizacije Volkshilfe Solidaritat Nina Hechenberger objasnila je da je reč o drugoj fazi regionalnog programa SEED, što znači podrška obrazovanju i zapošljavanju u regionu- Albaniji, Srbiji i na Kosovu.

-Veliko nam je zadovoljstvo da se našim postojećim partnerima, Novosadskim humanitarnim centrom i kolegama iz organizacija sa Kosova i Albanije, pridružuje i grad Šabac kao novi partner u ovom projektu u sledeće tri godine. Mi verujemo da je za prevazilaženje problema nezaposlenosti i podsticanje zaposlenosti od velikog značaja uključivanje i komunikacija svih bitnih aktera, bilo da su u pitanju organizacije civilnog društva, lokalne samouprave ili predstavnici poslovnog sektora- rekla je Hechenberger.

Koordinatorka Novosadskog humanitarnog centra Danijela Korać Mandić navela je da je trogodišnje iskustvo tokom prve faze SEED projekta pokazalo da je od velikog značaja rad na pružanju adekvatne podrške ljudima koji razmišljaju o tome da počnu sopstveni posao ili ljudima koji traže posao, uz učešće lokalne samouprave, jer samo tako postoje izgledi za dugoročan uspeh.

Načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Bojana Mladenović rekla je da su predstavnici Grada imali prilike da se ugledaju na primere dobre prakse zahvaljujući iskustvu partnera učesnika prve faze projekta i na taj način osnovali i unapredili Lokalni savet za zapošljavanje.

-Zahvaljujući primeni mera drugih gradova partnera unapredili smo naš Lokalni akcioni plan zapošljavanja i postali lider u toj oblasti kada je u pitanju naš region, budući da smo ove godine izdvojili najviše sredstava za tu namenu. Pored direktne podrške, smatramo da je ovaj projekat dokaz da je vrlo značajno da radimo na podizanju sopstvenih kapaciteta, kako bismo što bolje povezali sve faktore koji su značajni za smanjenje nezaposlenosti- podvukla je Mladenovićeva i dodala da će zahvaljujući projektu Grad uraditi Strategiju razvoja ljudskih resursa i tako imati bolji pregled obrazovnih profila koji su neophodni u narednom periodu za zadovoljenje potreba naše privrede.

Na konferenciji je predviđeno kratko obraćanje projektnih partnera, prezentacija projekta i potpisivanje međuopštinskog sporazuma o saradnji.

D.Dimitrijević

 

 

 

 

Exit mobile version