Plivanje sa Časnim krstom

Tradicija u čast Bogojavljenja

Tradicionalno, u čast velikog praznika- Bogojavljenja, više od 70 učesnika, plivalo je u nedelju u Savi uz Časni krst. Uz  pozdrave „Bog se javi“ i „Vaistinu se javi“, tačno u podne na Starom gradu, obeležili su praznik kršenja Isusa Hrista. Temperatura vode bila je četiri stepena, a prvi je do krsta doplivao Janko Topalović, koji je na dar dobio i zlatnik.

-Ovde plivamo sa krstom, ne takmičimo se. Imao sam čast da prvi poljubim krst, zato što sam doveo plivanje u Šabac. Šabac je treći, posle Beograda i Zemuna, u kojem se pliva za Bogojavljenje. Negujemo tradiciju, proslavili smo praznik, najvažnije je da plivamo za Hrista i čovekoljublje- rekao je Topalović.

Najstariji učesnik Ivan Birtašić ima 64 godine i poneo je majicu sa simbolima praznika. Najmlađi među onima koji su zaplivali je četrnaestogodišnjak.

-Krst i natpis „Bog se javi“ su razlozi što nisam skinuo majicu. Nikad se nisam prehladio, a nije mi poznato da je iko posle plivanja na ovaj dan tražio lekarsku pomoć. Čini mi se kao da je voda pozlaćena- naveo je Birtašić.

Plivalo se 33 metra, što simbolizuje broj Isusovih godina. Direktor Tursitičke organizacije grada Šapca Srđan Mitrašinović izrazio je zadovoljstvo brojem učesnika, ali i publike.

-Tradicija se nastavila i ove godine. Šabac je specifičan po tome što se ove godine nije plivalo za krst, već za tradiciju, a uz krst, revijalno. Više od 70 prijavljenih došlo je iz Šapca, Sremske Mitrovice, Kragujevca, Loznice, čak iz Kopra. U lepoj atmosferi, prvi put je više hiljada građana posmatralo plivače i veoma smo zadovoljni što se tradicija čuva na lep način. Verujem da će se nastaviti i da će opet na Savu dolaziti još veći broj ljudi koji će pratiti ovo dešavanje- istakao je Mitrašinović.

Pokrovitelji manifestacije čija je tradicija duga dve decenije su Eparhija šabačka i Turistička organizacija grada Šapca.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version