Otvoreno pismo direktorima šabačkih zdravstvenih ustanova

Da li ste korisnike Gerontološkog centra prepustili Božjoj milosti?

Pompezno, uz svu medijsku “pažnju” i “slikanje“ gradonačelnika, poslednjeg dana proše godine, počela je vakcinacija 166 korisnika Gerontološkog centra.

Tom prilikom, i tim povodom, Aleksandar Pajić održao je „srceparajući“ govor koji su preneli svi mediji a koji će, verovatno, ući u anale besčašća jer se hvalio tuđim radom iz vremena kada je komadant Štaba za vanredne situacije bio Nebojša Zelenović. Da vas, poštovani čitaoci, još jednom podsetim šta je Aleksandar Pajić tada rekao:

,Jedan od prioriteta grada Šapca je briga o najstarijim sugrađanima. Ponosan sam na ovaj centar jer nijedan korisnik nije bio inficiran koronom, što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao srebrnom medaljom. Ovo je uzorna ustanova, koja je svojim ozbiljnim odnosima prema najstarijim sugrađanima i konstantnim radom, sačuvala zdravlje svojih korisnika. Čestitam im na trudu i zalaganju. Njihova borba i rad su nešto čime ćemo se svi ponositi, a naš interes je da zaštitimo naše najstarije sugrađane“, istakao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

Danas, posle 24 dana, možemo samo sa tugom i zebnjom da sumiramo rezultate „njihove borbe na koju smo trebali da budemo ponosni“.

Skoro 90% korisnika smeštenih u „novom“ delu Gerontološkog centra i zaposlenih zaraženo je koronavirusom a skoro 10% korisnika je preminulo. Situacija bi, verovatno, bila mnogo tragičnija da šest zaposlenih radnica, HEROINA, nisu odlučile da se „ludački žrtvuju“ i da se „hermetički“ zatvore u u onaj deo Gerontološkog centra koga nazivaju „Stacionar“ ali i hrabrosti novinara „Podrinskih“ da u javnost iznesu istinu, koju su direktorka i komadant pokušali da sakriju, da je koronavirus “ušao“ u ovu ustanovu.

Međutim, ono što mene, korisnike, njihove porodice ali, verujem, i javnost brine je to što korisnici Gerontološkog centra nisu dobili drugu vakcinu kako bi njihova zaštita na ovu opaku bolest bila delotvornija.

Naime, Fajzer i Biontek su i sami pozvali na opreznost zbog toga što njihovi podaci prestaju posle 21. dana i „ne postoje podaci koji bi govorili da se zaštita posle prve doze zadržava posle 21. dana.“

Dakle, postavljam razumno pitanje vd direktoru Zavoda za javno zdravlje Šabac, vd direktoru Opšte bolnice Šabac, direktorki Doma zdravlja „Draga Ljočić“ i komadantu Štaba za vanredne situacije Šapca (ne znam ko je od njih nadležan i odgovoran pa ih zato sve pitam): Da li su, u ovom trenutku, korisnici Gerontološkog centra ostali bez zaštitnog dejstva dobijene vakcine?

Ako je to tako, a izgleda jeste, onda su ovi ljudi prepušteni sami sebi i Božjoj volji!

Zato pozivamo Tužilaštvo da, zbog nemara i ugrožavanja života i zdravlja ljudi, pokrene opširnu istragu. Nisam pravnik ali postoje osnovane indicije da se u ovom slučaju može primeniti Član 126 Krivičnog zakona:

(1) Ko nemoćno lice koje mu je povereno ili o kojem je inače dužan da se stara ostavi bez pomoći u stanju ili prilikama opasnim za život ili zdravlje, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

(2) Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana nastupilo teško narušenje zdravlja ili druga teška telesna povreda ostavljenog lica, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do pet godina.

(3) Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana nastupila smrt ostavljenog lica,
učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.

I na kraju, hteo bi da dodam da juče (subota) niko iz Štaba za vanredne situacije nije posetio Gerontološki centar niti ih pozvao telefonom da pita kako su. Danas je nedelja a nebriga je i dalje na snazi. Revoltirani korisnici i zaposleni u Gerontološkom centru sa uzdahom konstatuju: „Vikend je a „gospoda“ tim danima ne radi“

 Ivan Kovačević

Exit mobile version