Oni će upravljati gradom u naredne četiri godine

Konstitutivna sednica Skupštine grada Šapca održana je u rekordnom roku posle izbora. Podeljene su one „javne“ funkcije i stvoreni su uslovi da vlast može da funkcioniše. I dok šabačka opozicija, ustvari oni koji su se okupili oko koalicije „Šabac protiv nasilja“ izgravaju malog Kalimera, lik iz jednog nekad poznatog crtanog filma, vlast je ekspresno održala i drugu sednicu Skupštine na kojoj je usvojen budžet i stvoreni su uslovi da se kroz razne funkcije i politička radna mesta nagrade „zaslužni“ za osvajanje vlasti. Možda bi primerenije bilo da sam umesto „osvajanje“ napisao za „krađu“ ali neću. Za sada.

Trogodišnji rad bez ikakve kontrole, i očekivanje da „kontrole“ neće biti ni u buduće otkrila je svu bahatost Srpske napredne stranke ali i njihovog koalicionog partnera „Zapadne Srbije“ koji su u potpunosti i očito „privatizovali“ grad, u bukvalnom smislu te reči, a koji će, sudeći po kadrovskim rešenjima, biti okovan u korupciju i sumnjive radnje. Mnogo gore nego što je to bilo u prethodne tri godine.

I dok građani Šapca nemaju, i ponovo neće imati, mogućnost da dobiju bilo kakvu istinitu informaciju o radu vlasti, pored „nezaiteresovanosti“ opozicije da učestvuje u kontroli vlasti ali i šabačkim medijima koji su svoj moral i profesionalizam prodali za, moram priznati, velike pare, postavlja se jedno logično pitanje koje, ovom prilikom, moram uputiti svima vama, poštovani čitaoci, svojim sugrađanima: Da je grad vaša privatna firma (bez obzira što to i jeste samo je to mnogima teško objasniti) da li bi i koga sa ovog spiska „partijskih kadrova“ zaposlili da radi za vas i vašu decu?

Polako, razmislite. Pogledajte ove fotografije, pročitajte im biografije i prisetite se, ako možete, šta su i kako do sada radili i govorili.

A, ako niko drugi neće Redakcija „Podrinskih“ će pratiti sve ono što ovi „naši uposlenici“, jer ih mi plaćamo, rade. U interesu grada i građana ili i u interesu vlastitih džepova. Za šta su se specijalizovali.

 

GRADONAČELNIK

Aleksandar Pajić rođen je 30. aprila 1970. godine u Novom Sadu. Na Fakultetu fizičke kulture Univerziteta u Novom Sadu diplomirao je u oktobru 1994. godine, a na istom fakultetu magistrirao 2001. godine. Doktorsku disertaciju odbranio je 2011. godine na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. Kao profesor, zasnovao je radni odnos u Medicinskoj školi „Dr Andra Jovanović“ u Šapcu 1995. godine. Od 2013. do 2017. godine obavljao je funkciju direktora medicinske škole. Rešenjem Vlade Republike Srbije u januaru 2017. godine imenovan je za vršioca dužnosti pomoćnika ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a od 2018. godine poverena mu je funkcija posebnog savetnika ministra.

Bio je član komisije Republike Srbije za saradnju sa Organizacijom ujedinjenih nacija za prosvetu, nauku i kulturu – UNESKO, predsednik Upravnog odbora GIZ projekta ,,Reforma srednjeg obrazovanja u Srbiji”, član Upravnog odbora Centra za promociju nauke Republike Srbije, predsednik Republičke upisne komisije za srednje obrazovanje, predsednik Upravnog odbora Opšte bolnice ,,Laza K. Lazarević“ u Šapcu, član Upravnog odbora Predškolske ustanove ,,Naše dete“, član Upravnog odbora Sportskog saveza Šapca.

U oktobru 2020. godine izabran je za gradonačelnika Šapca.

Oženjen je i otac ćerke Ane i sina Đorđa.

 

ZAMENIK GRADONAČELNIKA

Milan Mačvan rođen je 16. novembra 1989. godine u Vukovaru.

Diplomirao je na Fakultetu za sport u Beogradu, smer menadžment u sportu. Nekadašnji je košarkaški reprezentativac Srbije. Zabeležio je preko 100 nastupa za seniorsku reprezentaciju većim delom kao kapiten. Osvajač je srebra sa seniorskom reprezentacijom Srbije na Evropskom prvenstvu 2009. i 2017. godine. Osvojio je olimpijsko srebro u Rio de Žaneiru 2016. godine. Sa juniorskom reprezentacijom Srbije osvojio je zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Novom Sadu, Evropskom prvenstvu u Madridu i na Univerzijadi 2009. godine. Nekadašnji je košarkaški reprezentativac Partizana, Hemofarma, Galatasaraja…

Oženjen je, otac troje dece.

 

POMOĆNICI GRADONAČELNIKA

Vladimir Mićić, pomoćnik gradonačelnika za poslove saradnje sa malim i srednjim preduzećima.

Vladimir Mićić rođen je 16. marta 1983. godine u Šapcu. Po zanimanju je diplomirani ekonomista. Srednju medicinsku školu završio je u Šapcu. Diplomirao je na Fakultetu poslovne ekonomije Univerziteta Educons u Sremskoj Kamenici 2013. godine. Od 2006. godine sticao je iskustva u privatnom sektoru u oblasti računovodsta i knjigovodstvenih usluga. Nakon završetka fakulteta radio je na pozicijama finansijskog konsultanta menadžera i savetnika u više privatnih kompanija. Radi kao stručni konsultant i zastupnik za strane investicije. Govori engleski jezik. Oženjen, otac dvoje dece.

 

Dejan Marković, pomoćnik gradonačelnika za pitanja iz oblasti komunalne uređenosti gradsko-prigradskog i seoskog područja

Dejan Marković rođen je 14.4.1981. u Šapcu. Srednju medicinsku školu “Dr Andra Jovanović” završio je u rodnom gradu, a Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, odsek istorija. Zaposlen je u Gerontološkom centru Šabac. Funkciju predsednika Upravnog odbora Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” u Šapcu, obavljao je od 2015. do 2016. godine, a predsednika Nadzornog odbora Centra za socijalni rad od 2016. do 2020. godine. Pomoćnik gradonačelnika grada Šapca je od 2016. godine.

 

ČLANOVI VEĆA

Jelena Pavlović, član Gradskog veća za zdravstvo i zdravstvenu zaštitu

Jelena Pavlović rođena je 1985. godine u Šapcu. Osnovnu i srednju ekonomsku školu završila je u Šapcu, a osnovne i master studije završava na Fakultetu za poslovne i pravne studije Univerziteta u Beogradu. Prvo radno iskustvo od 2008. do 2012. godine stekla je na poziciji šefa za administrativne poslove u Firmi ,,Studio-CAD d.o.o.“ U nastavku, u periodu od 2012. do 2020. godine, radila je na poziciji pomoćnika direktora za ljudske resurse u Firmi ,,BDSP YU d.o.o.“ Od marta 2020. godine poslovnu karijeru nastavlja na poziciji v.d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Filijale za Mačvanski upravni okrug. Stupanje na navedenu funkciju, pratila je pandemija CODIV-19 koja je zdravstvu naše države nametnula brojne izazove što je uticalo da svojim velikim zalaganjem, požrtvovanošću i marljivošću doprinese da zdravstveni sistem ovog područja dobro funkcioniše. Lična afirmacija je kvalifikovala da u narednom periodu bude uključena još aktivnije u sferi zdravstva, što je dalo preporuku da se nađe u poziciji Gradkog većnika za zdravstvo.

 

Zoran Zdravković, član Gradskog veća za bezbednost i vanredne situacije

Zoran Zdravković rođen je 13. decembra 1960. godine u Šapcu. Završio je Osnovnu školu ,,Laza K. Lazarević”, zatim Srednju školu “Gimnazija Vera Blagojević” u Šapcu, a potom Ekonomski fakultet u Beogradu.

Od 1988. do 2005. godine bio je zaposlen u Preduzeću ,,Zorka boje“, na poslovima od referenta prodaje do pomoćnika generalnog direktora. Od 2005. do 2013. godine radio kao direktor distributivnog centra Fabrike ,,Chromos”. Od 2016. do 2020. godine bio je direktor Centra za socijalni rad ,,Bogatić”. Od 2021. član je Gradskog veća za bezbednost i vanredne situacije.

U periodu od 1991. – 1999. godine, kao rezervni oficir, učestvovao u ratnim dejstvima na osnovu čega mi je priznat status ratnog veterana I kategorije.

 

Mile Isaković, član Gradskog veća za sport i sportsku infrastrukturu

Mile Isaković rođen je 17. januara 1958. godine u Šapcu. Završio je Višu trenersku školu u Beogradu. Bivši je rukometaš, reprezentativac Jugoslavije i osvajač zlatne Olimpijske medalje za Jugoslaviju, kao i drugih brojnih medalja i sportskih priznanja.

Bio je član Olimpijskog komiteta, predsednik Rukometnog saveta Jugoslavije, selektor reprezentacije seniorki i juniora, predsednik i direktor RK „Metaloplastika“ Šabac, kao i trener i direktor Francuskog kluba ,,Olimpik Marsej”.

Iskustvo je sticao je u brojnim evropskim zemljama.

Bio je savetnik gradonačelnika za sport i sportsku infrastrukturu od 2020. do 2023. godine.

 

Zoran Miletić, član Gradskog veća za poljoprivredu i agroekonomske mere

Zoran Miletić rođen je 29.3.1972. godine u Šapcu. Osnovnu školu ,,Laza K. Lazarević završio je u Šapcu, kao i Srednju poljoprivrednu školu sa domom učenika. Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu na odseku za ratarstvo. Po završetku fakulteta bio je zaposlen u ,,Dinari“ u Beogradu na proizvodnji i prodaji bioregulatora. Od februara 2003. do 2007. godine radio je u Odeljenju za poljoprivredu Gradske uprave grada Šapca. Od 2007. do 2009. godine radio je kao menadžer Centra za ruralni razvoj u Šapcu – Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Od 2011. do 2012. godine bio je koordinator Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za rad asistenata savetodavaca na terenu u Mačvanskom i Kolubarskom okrugu. U periodu 2013. i 2014. godine bio je pomoćnik gradonačelnika grada Šapca. Sve vreme od 2003. godine zaposlen na neodređeno vreme u Gradskoj upravi grada Šapca. Oženjen, otac dve ćerke.

 

Branko Džinović, član Gradskog veća za kulturu i informisanje

Dr Branko Džinović rođen je 1981. godine u Šapcu. Osnovne studije harmonike završio je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a magistrirao na Anton Brukner Univerzitetu u austrijskom Lincu. Doktorirao je na Univerzitetu u Torontu. Kao izvođač i predavač je nastupao u Evropi, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji. 2001. godine pobedio je na Svetskom takmičenju za harmoniku održanom u Londonu. U 2023. godini je inicirao i organizovao prvu Šabačku koncertnu sezonu u kojoj su učešće uzele ustanove kulture grada Šapca. Trenutno je zaposlen kao nastavnik harmonike u Muzičkoj školi ,,Petar Konjović” u Beogradu.

 

Nataša Radovanović, član Gradskog veća za turizam

Nataša Radovanović rođena je 4.9.1988. godine u Šapcu. Nakon završene Srednje ekonomske škole ,,Stana Milanović“ u Šapcu, diplomirala je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. Po zanimanju je diplomirani pravnik. Po završetku fakulteta, radila je na poslovima javnih nabavki u Opštoj bolnici ,,Dr Laza K. Lazarević“ u Šapcu. Bila je sekretar u Osnovnoj školi ,,Jovan Cvijić” u Zablaću. Bila je saradnik za administrativno pravne poslove u Slobodnoj zoni Šabac. Od 2016. godine do 2020. godine obavljala je funkciju člana Gradskog veća grada Šapca.

Sa porodicom živi u Zablaću. Udata, majka jednog deteta.

 

Stevan Matić, član Gradskog veća za nacionalne manjine i društveni dijalog

Stevan Matić rođen je 1.11.1938. godine u Šapcu. Završio je Višu mešovitu gimnaziju u Šapcu, učiteljsku školu u Banjaluci, Fakultet političkih nauka, Višu pedagošku školu, kao i tri godine Filološkog fakulteta u Beogradu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, među kojima su Zlatna plaketa za informisanje Saveza sindikata Jugoslavije, Prvomajska nagrada i Zlatna značka Zorke. Predsednik je Gradskog odbora PUPS-a Šabac. Autor je više od 20 000 novinskih tekstova, šest monografija i dva romana. Od 2020. do 2023. godine bio je član Gradskog veća za rodnu ravnopravnost.

Oženjen je, otac je dvoje dece i četvoro unučadi.

 

Marko Isaković, član Gradskog veća za obrazovanje

Marko Isaković rođen je 29.12.1982. godine u Šapcu. Osnovnu školu i Gimnaziju ,,Vera Blagojević“, prirodno-matematički smer, završio je u istom gradu. Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja završio je u Novom Sadu, zatim master studije Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Beogradu. Master je profesor fizičkog vaspitanja i diplomirani trener košarke.

Od 2009. do 2010. godine bio je zaposlen kao profesor fizičkog vaspitanja u OŠ ,,Laza K. Lazarević“, a od 2010. do 2011. godine u OŠ ,,Jevrem Obrenović“. Od 2011. godine zaposlen je u Posavotamnavskoj srednjoj školi u Vladimircima. U periodu od 2005. do 2008. godine trenirao je mlađe pionire u KK ,,Čivija“. Od 2009. do 2011. godine trenirao je mlađe selekcije KK ,,Miks“ Majur, dok je od 2011. do 2012. godine bio trener KK ,,Vladimirci“ iz Vladimiraca. Od 2012. godine trener je KK ,,M015“ iz Šapca.

Državni prvak je u paraplivanju, u disciplini 50 m, slobodni stil (2021. i 2023. godine).

 

Mina Mijailović, član Gradskog veća za brigu o porodici, posebnu zaštitu dece i rodnu ravnopravnost

Mina Mijailović rođena je 28.3.1991. u Šapcu. Završila je Srednju školu primenjenih umetnosti u Šapcu, a potom i Akademiju strukovnih studija u Beogradu. Mina Mijailović „Mama ratnica“ – Motivisana višegodišnjom borbom za lečenje svog sina Luke sa retkim oboljenjem 2017. godine započela je svoje borbe za poboljšanje kvaliteta života osoba sa retkim bolestima i invaliditetom. Ostvarila je zapažene rezultate i našla se u knjizi Amerikanke, koju je plasirao naučno istraživački centar pod nazivom „Mama ratnica“, među 11 žena iz celog sveta koje su svoj život posvetile istraživanju i pronalaženju lečenja i leka, pravima obolelih od retkih bolesti, načinu borbe i uspeha u lečenju. Od svoje 25 godine bavi se humanitarnim radom. Od 2017. godine učestvuje u naučnim studijama „Sturge Weber“ fondacije u Hjustonu. Tokom 2018. godine učestvovala je u više naučnih istraživanja retkih bolesti. Interesovanje joj je životna sredina, socijalna pravda, demokratija i ljudska prava. Član je i aktivista u više organizacija koje se bave socijalnom zaštitom, retkim bolestima i ekologijom. Koordinator je Savetovališta za roditelje dece sa teškim i retkim bolestima od 2023. godine.

Majka jednog deteta.

 

Jelena Milošević, član Gradskog veća za socijalna pitanja, rad i zapošljavanje

Jelena Milošević rođena je 12.2.1978. godine u Šapcu, gde je završila Osnovnu školu „Laza K. Lazarević“ i Šabačku gimnaziju, društveno–jezičkog smera. Nakon završene gimnazije, dalje školovanje nastavlja u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu i po završetku studija stiče zvanje diplomiranog psihologa. Prvo radno iskustvo stiče u OŠ „Janko Veselinović“ i Ekonomsko-trgovinskoj školi u Šapcu. U periodu od 2006-2016. godine radila je u Medicinskoj školi „Dr Andra Jovanović“ u Šapcu na poslovima stručnog saradnika psihologa i nastavnika psihologije. Tokom rada u školi bila je predsednik Stručnog veća društvenih nauka, koordinator Tima za saradnju sa porodicom, pružanje dodatne podrške učenicima i inkluziju, član Tima za samovrednovanje rada škole i član Tima za školsko razvojno planiranje. Obavljala je funkciju predsednika Školskog odbora Medicinske škole. Poseduje licencu za rad u prosveti. Na funkciju direktora Centra za socijalni rad „Šabac“ imenovana je u junu 2016. i na toj funkciji ostala do oktobra 2020. godine kada je izabrana za člana Gradskog veća za oblast socijalna politika, rad i zapošljavanje. U mandatu člana Gradskog veća učestvovala je kao član u radu Saveta za zdravlje, Saveta za zapošljavanje i Saveta zarodnu ravnopravnost. Član je Projektnog tima evropskog projekta, koji za cilj ima unapređivanje položaja starijih lica u lokalnoj zajednici. Takođe, član je radnih tela za izradu strateških dokumenata grada u oblasti socijalne zaštite i zapošljavanja.

Udata, majka dvoje dece.

 

SKUPŠTINA GRADA ŠAPCA

Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca

Nemanja Pajić rođen je 19.06.1979. u Šapcu.  Završio je Medicinsku školu “Dr Andra Jovanović” u rodnom gradu, a potom i Tehnološki fakultet Univeziteta u Novom Sadu. Po zanimanju je diplomirani inženjer tehnologije. Predsednik je Pokreta “Zapadna Srbija”.  U periodu od 2012. do 2016. bio je zamenik gradonačelnika Šapca, a od 2016. do 2023. godine bio je na funkciji predsednika Skupštine grada Šapca.
Oženjen, otac dvoje dece.

Blaža Knežević, zamenik predsednika Skupštine grada Šapca

Blaža Knežević rođen je 8. oktobra 1968. godine u Šapcu. Nakon završene Srednje ekonomske škole u Šapcu, diplomirao je na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu, odsek ekonomija. Poseduje bogato radno iskustvo kako u privatnom, tako i u društvenom sektoru. U periodu od 1996. do 2000. godine bio je odbornik u Skupštini grada Šapca. Od 2012. do 2016. bio je šef Odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini grada Šapca, a od 2016. do 2020. godine bio je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i član Odbora za privredu, regionalni razvoj, turizam i energetiku, kao i član Odbora za dijasporu i Srbe u regionu. Od 2020. do kraja 2023. godine obavljao je funkciju zamenika gradonačelnika grada Šapca. Trenutno je direktor Elektrodistribucije Beograd – ogranka u Šapcu.

Oženjen, otac četvoro dece.

 

Ivana Mićović, sekretar Skupštine grada Šapca

Ivana Mićović rođena je 21.3.1987. godine u Zvorniku u Bosni i Hercegovini. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu – na smeru pravosudno-upravnom. Položila je pravosudni ispit u Beogradu 2015. godine. Radno i profesionalno iskustvo sticala je u advokatskoj kancelariji u Šapcu, u svojstvu advokatskog pripravnika. Nakon polaganja pravosudnog ispita, radila je u Osnovnom sudu u Šapcu, u svojstvu izvršnog pomoćnika, a potom u kancelariji javnog beležnika. Postavljena na funkciju sekretara Skupštine grada Šapca u oktobru 2020. godine. Od jula 2019. godine, angažovana je kao član projektnog tima u evropskim projektima, u programima prekogranične saradnje.
Majka je dvoje dece.

 

Nikola Teodorović, zamenik sekretara Skupštine grada Šapca

Nikola Teodorović rođen je 29.11.1986. godine u Šapcu. Osnovnu školu ,,Dositej Obradović” završio je u Krivaji kao nosilac Vukove diplome. Gimnaziju ,,Ivo Lola Ribar” i Srednju muzičku školu ,,Petar Kranjčević”završio je u Sremskoj Mitrovici sa odličnim uspehom. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu sa prosečnom ocenom 8,65. Nakon diplomiranja, bio je sudijski pripravnik u Osnovnom sudu u Šapcu. Pravosudni ispit položio je u Beogradu 2017. godine, a iste godine i advokatski ispit pred Advokatskom komorom u Šapcu. U Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje – Filijala Šabac radio je na mestu službenika za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Od oktobra 2020. godine zamenik je sekretara Skupštine grada Šapca.

Oženjen, otac jednog deteta.

 

NAČELNIK GRADSKE UPRAVE

Aleksandar Jovanović, diplomirani pravnik, načelnik Gradske uprave

Aleksandar Jovanović rođen je 12.01.1985. godine u Šapcu. Završio je društveno – jezički smer u Šabačkoj gimnaziji, a potom Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu. Pravosudni ispit položio je 30.01.2012. godine. Pripravnički staž obavljao je u advokatskoj kancelariji Vladimira Terzića u Šapcu. Od 2010. godine zaposlen je u JP ,,Pošta Srbije”. Govori engleski i francuski jezik. Oženjen je i ima dvoje dece.

Pored ovih osoba koje su nabrojane u ovom tekstu važni činioci vlasti u gradu su i direktori javnih preduzeća, kulturnih ustanova, zdravstvenih ustanova, predsednici kojekakvih Upravnih odbora ali i brojni, takozvani, savetnici koji o mnogo čemu odlučuju ali su „nevidljivi“ za građane.

Takođe, veliki broj „zaslužnih“ članova stranaka koje su na vlasti dobiće neko radno mesto. Većina njih će raditi po osnovu raznoraznih ugovora jer to se nigde ne računa. Mnogi će dobiti radna mesta, kao i obično, na kojima će samo primati platu ali svi oni mnogo utiču na kvalitet života u gradu i moraju biti „vidljivi“ građanima Šapca.

Mediji u Šapcu su pod „zakupom“ lokalne vlasti koja iz budžeta izdvaja veliki novac za njihovo ćutanje. Ali ne brinite, tu su „Podrinske“, novine kojima verujete i koje su u službi građana a ne vlasti.

Ivan Kovačević

Exit mobile version