„Od zvezda satkan“

Izložba u holu Škole primenjenih umetnosti

U holu Škole primenjenih umetnosti u četvrtak je otvorena posthumna izložba Miloša Simića „Od zvezda satkan“. Izložba je priređena u okviru programa Čivijade, a pred okupljenim školskim drugovima, gostima iz Evropske federacije karnevalskih gradova, profesorima i rodbinom otvorio ju je Milošev profesor i dugogodišnji mentor Dragiša Marsenić.

Budući da su poznavali njegov dugogodišnji rad, ljubav prema umetnosti i karnevalu, odlučili su da mu se u sklopu ove manifestacije oduže za sve ono što joj je pružio.

Direktorka škole Nevenka Đokić istakla je da je to vrlo emotivan trenutak za sve koji su ga poznavali.

-Sada, kada govorim o Milošu, ne mogu da govorim u prošlom vremenu, jer je on zapravo večeras ovde sa nama. Ovi divni radovi koji pokazuju takvu ljubav, posvećenost, imaginaciju, čudesan unutrašnji bajkoviti svet, pokazuju da on zaista jeste od zvezda satkan, kao što smo dali naziv ovoj izložbi, i takav on danas taj svoj sjaj deli negde sa zvezdama- rekla je Đokićeva.

Arhitekta, režiser u pozorištu u Lionu i profesor istorije umetnosti Hoze Miguel prisetio se svoje prve posete Šapcu, kada ga je organizator Čivijaškog karnevala pozvao da otvori izložbu slika u Udruženju paraplegičara, znajući za njegovu ljubav prema slikarstvu.

-Tokom te prve izložbe, kada su bile izlagane venecijanske maske, za neke sam dao posebne pohvale. Dok smo pričali, jedan mladi gospodin mi je prišao i rekao da je autor jedne od maski koja mu se svidela. Jednostavan, nimalo stidljiv, razgovorljiv, još tada sam prepoznao njegov talenat i dopadljivost ljudima. Tokom drugog dolaska u Šabac iznenadio me napredak u njegovom radu. Posebno mi se dopalo što je posvetio pažnju crtežu i oživeo boje. Iza svog crteža krio je jednu misao, univerzum, jedan svet koji je bio samo njemu namenjen, ali koji je zračio, koji je izlazio iz slike- objasnio je on.

Organizatori Čivijade najavili su da će, u znak sećanja, od naredne godine uvesti posebnu nagradu za mlade talente koja će nositi Miloševo ime.

D.Dimitrijević

Exit mobile version