Od nikakvog đaka do v.d. direktorke

5

STRANKA JOJ ISPUNILA SNOVE (BAR ZA SADA)

Imenovanje Svetlane Stanković, istaknute aktivistkinje Srpske napredne stranke, odbornice u Skupštini grada i učiteljice u OŠ „Stojan Novaković“ za v.d. direktorku OŠ „Jevrem Obrenović“ otvorilo je Pandorinu kutiju – da li je važnija prtijska knjižica od stručnosti i sposobnosti.

I sve ovo se događa u trenutku kada se Srbija suočava sa lošim rezultatima PISA, koji ukazuju da je čak svaki treći učenik funkcionalno nepismen jer ono što je naučio ne zna da primeni u praksi.

 

Afirmacija ambicioznih nakaza

Narvno sada bi najlakše bilo svu krivicu svaliti na prosvetne radnike koji, bar velika većina, tokom svog radnog staža časno, čestito i pošteno obavljaju svoj posao. Međutim, partijski sistem, koji je dominantan u Srbiji, u prvi plan je izbacio poslušne partijske kadrove koji su zarad, obično posla, ali i drugih privilegija spreman da uradi sve za partiju. Vremenom se od takvog poslušnika stvori ambiciozna nakaza koja zaboravi ko je, šta je i gde je i počne da traži, kao nagradu za odanost, nešto za šta nije sposoban a ni dostojan. Ali voli. I za divno čudo, zarad „mira u kući“, partija mu izlazi u susret i ispunjava želju bez obzira što su svi svesni da je to štetno za širu društvenu zajednicu. Danas se po partijama skupio sav nesposoban, osim za sebe i svoje bližnje, kadar koji se međusobno sokili i ubeđuje da nam bez njih nema života.

 

Važno je biti član

U manjim sredinama, kakav je i Šabac uostalom, ljudi se mnogo više i bolje poznaju pa pojavljivanje u javnosti (politici) neke takve osobe obično u početku bude predmet sprdnje i podsmeha ali kasnije se svi naviknu i to im postaje normalno. Čak i poučno. Primer kako se napreduje u životu.

E tako nešto se upravo događa i Svetlani Stanković. Običnoj učiteljici na koju niko nije obraćao pažnju. A onda je neko u Srpskoj naprednoj stranci shvatio od kakvog je „materijala“ ona sačinjena i omogućio joj da u partijskoj hijerarhiji dogura, kažu, među prvih pet naprednjaka u Šapcu. Ambiciozna i bez skrupula Svetlani je postala odbornica i „humanitarka“. Ali želja da postane „neko“ pomutila joj je pamet pa je zaboravila ko je.

 

Provukla se kroz osnovnu školu

I kad postaje sve jasnije da naprednjaci, bez obzira na to kakva je trenutno vlast u Šapcu, nemaju izgleda na predstojećim izborima nezadovoljstvo u njihovim redovima postalo je sve izraženije. Nada da će postati načelnica društvenih delatnosti (što i ne bi privuklo neku pažnju) je zgasla a to je trebalo nadomestiti nekim „bombastim“ radnim mestom kao što je direktorsko. Međutim, kako su sva ta mesta zauzeta trebalo je otvoriti neko novo. I nije slučajno što je izbor pao na „Jevremovu“ školu i direktorku iza koje stoji samo stručnost i čestitost što je nedovoljno. U nameštenom inspekcijskom nadzoru i režiranom procesu Stankovićka postaje v.d. direktor.

I onda ponovo dolazi u žižu javnosti a kao „aveti prošlosti“ gradom počinju da iplivavaju priče njenih školskih drugova: „Pa ona je jedva završila osnovnu školu“!

Ocene Svetlane Stanković u osnovnoj školi – preporuka za direktorku

Osveta loših đaka

I naravno ta priča se pokazala kao tačna. U njenom svedočanstu iz osnovne škole uz samo jednu, jedinu, peticu u svih osam razreda stoji pregršt dvojki.  A ni vladanje joj nije bilo uvek primerno!

Sada se mnogi pitaju kako je ona sa takvim ocenama uopšte mogla da upiše Učiteljsku školu??? I kakvo je znanje mogla, sve ove godine, da prenosi učenicima?

Međutim, kako Stankovićka nije jedina „neznalica“ u Srpskoj naprednoj stranci na njeno školovanje niko ne obraća pažnju. Važna je partijska knjižica.

Ocene Jelene Jevrić – sve petice

Biografija Jelene Jevrić za ponos

Za razliku od Stankovićeve, Jelena Jevrić je osnovnu školu završila kao đak generacije, vukovac – sve petice.

Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu, diplomirala sa ocenom 10, prosek master studija 9.83, odbranila master rad sa ocenom 9.

Autor i koautor brojnih udžbenika i priručnika iz istorije. Cenjena u stručnim krugovima.

Ali šta sve ovo vredi kad nema člansku kartu Srpske napredne stranke a verovatno ni neke druge partije.

NEKA PAMET I RAZUM POBEDE! DA MISLITE A NE DA VERUJETE!

Ivan Kovačević

Jelena Jevrić – đak generacije
Jelena Jevrić – vukova diploma

 

 

 

 

 

Facebook komentari

Discussion5 Comments

 1. Branimir Sretanovic

  To sto je Jelena Jevric bila uspesan djak i student ne skida sa nje odgovornost da svoj posao nije obavljala kako treba. Naime otvorenim pozivom nas roditelja na bojkot pokazala je da je neko pametan za knjigu a glup za zivot. Svi su joj krivi za njene propuste i zloupotebe sluubenog polazaja uz pomoc gradske vlasti. Kriva joj bivsa direktorka za njene propuste pa ako ih je bilo sto ih ona Jevricka neispravi.
  Sinoc na televiziji ne zna sta ce od zlobe.
  KRIVICNU PRIJAVU ZA ZLOUPOREBU SLUZBENOG POLOZAJA I KLEVETE BEZ DOKAZA I OSNOVA.
  TEK JE SADA POKAZALA KOLIKO INTELIGENCIJE I DOSTOJANSTVA NEMA.
  U POCETKU SMO BILI UZ NJU ALI ISPADE DA JE MINISTARSTVO BILO U PRAVU.

 2. Јелена Јеврић је сјајна наставница историје, одговорна, прецизна и посвећена.
  Срамота је да се то у овом друштву не види и чак да има проблем због тога.

Leave A Reply