Od nikakvog đaka do v.d. direktorke

STRANKA JOJ ISPUNILA SNOVE (BAR ZA SADA)

Imenovanje Svetlane Stanković, istaknute aktivistkinje Srpske napredne stranke, odbornice u Skupštini grada i učiteljice u OŠ „Stojan Novaković“ za v.d. direktorku OŠ „Jevrem Obrenović“ otvorilo je Pandorinu kutiju – da li je važnija prtijska knjižica od stručnosti i sposobnosti.

I sve ovo se događa u trenutku kada se Srbija suočava sa lošim rezultatima PISA, koji ukazuju da je čak svaki treći učenik funkcionalno nepismen jer ono što je naučio ne zna da primeni u praksi.

 

Afirmacija ambicioznih nakaza

Narvno sada bi najlakše bilo svu krivicu svaliti na prosvetne radnike koji, bar velika većina, tokom svog radnog staža časno, čestito i pošteno obavljaju svoj posao. Međutim, partijski sistem, koji je dominantan u Srbiji, u prvi plan je izbacio poslušne partijske kadrove koji su zarad, obično posla, ali i drugih privilegija spreman da uradi sve za partiju. Vremenom se od takvog poslušnika stvori ambiciozna nakaza koja zaboravi ko je, šta je i gde je i počne da traži, kao nagradu za odanost, nešto za šta nije sposoban a ni dostojan. Ali voli. I za divno čudo, zarad „mira u kući“, partija mu izlazi u susret i ispunjava želju bez obzira što su svi svesni da je to štetno za širu društvenu zajednicu. Danas se po partijama skupio sav nesposoban, osim za sebe i svoje bližnje, kadar koji se međusobno sokili i ubeđuje da nam bez njih nema života.

 

Važno je biti član

U manjim sredinama, kakav je i Šabac uostalom, ljudi se mnogo više i bolje poznaju pa pojavljivanje u javnosti (politici) neke takve osobe obično u početku bude predmet sprdnje i podsmeha ali kasnije se svi naviknu i to im postaje normalno. Čak i poučno. Primer kako se napreduje u životu.

E tako nešto se upravo događa i Svetlani Stanković. Običnoj učiteljici na koju niko nije obraćao pažnju. A onda je neko u Srpskoj naprednoj stranci shvatio od kakvog je „materijala“ ona sačinjena i omogućio joj da u partijskoj hijerarhiji dogura, kažu, među prvih pet naprednjaka u Šapcu. Ambiciozna i bez skrupula Svetlani je postala odbornica i „humanitarka“. Ali želja da postane „neko“ pomutila joj je pamet pa je zaboravila ko je.

 

Provukla se kroz osnovnu školu

I kad postaje sve jasnije da naprednjaci, bez obzira na to kakva je trenutno vlast u Šapcu, nemaju izgleda na predstojećim izborima nezadovoljstvo u njihovim redovima postalo je sve izraženije. Nada da će postati načelnica društvenih delatnosti (što i ne bi privuklo neku pažnju) je zgasla a to je trebalo nadomestiti nekim „bombastim“ radnim mestom kao što je direktorsko. Međutim, kako su sva ta mesta zauzeta trebalo je otvoriti neko novo. I nije slučajno što je izbor pao na „Jevremovu“ školu i direktorku iza koje stoji samo stručnost i čestitost što je nedovoljno. U nameštenom inspekcijskom nadzoru i režiranom procesu Stankovićka postaje v.d. direktor.

I onda ponovo dolazi u žižu javnosti a kao „aveti prošlosti“ gradom počinju da iplivavaju priče njenih školskih drugova: „Pa ona je jedva završila osnovnu školu“!

Ocene Svetlane Stanković u osnovnoj školi – preporuka za direktorku

Osveta loših đaka

I naravno ta priča se pokazala kao tačna. U njenom svedočanstu iz osnovne škole uz samo jednu, jedinu, peticu u svih osam razreda stoji pregršt dvojki.  A ni vladanje joj nije bilo uvek primerno!

Sada se mnogi pitaju kako je ona sa takvim ocenama uopšte mogla da upiše Učiteljsku školu??? I kakvo je znanje mogla, sve ove godine, da prenosi učenicima?

Međutim, kako Stankovićka nije jedina „neznalica“ u Srpskoj naprednoj stranci na njeno školovanje niko ne obraća pažnju. Važna je partijska knjižica.

Ocene Jelene Jevrić – sve petice

Biografija Jelene Jevrić za ponos

Za razliku od Stankovićeve, Jelena Jevrić je osnovnu školu završila kao đak generacije, vukovac – sve petice.

Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu, diplomirala sa ocenom 10, prosek master studija 9.83, odbranila master rad sa ocenom 9.

Autor i koautor brojnih udžbenika i priručnika iz istorije. Cenjena u stručnim krugovima.

Ali šta sve ovo vredi kad nema člansku kartu Srpske napredne stranke a verovatno ni neke druge partije.

NEKA PAMET I RAZUM POBEDE! DA MISLITE A NE DA VERUJETE!

Ivan Kovačević

Jelena Jevrić – đak generacije
Jelena Jevrić – vukova diploma

 

 

 

 

 

Exit mobile version