Objavnjeni  tekstovi narušavaju ugled i kredibilitet ove ustanove visokog obrazovanja

Akademija strukovnih studija Šabac – dostavljanje informacija od javnog značaja

Akademija strukovnih studija Šabac, Dobropoljska br. 5, Šabac, postupajući po Vašem zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja koje su dostavljene na službenu mejl adresu Akademije, dana 14.09.2023. godine a koji je zaveden u delovodnoj knjizi Akademije pod br. 01/288/2023, dostavlja sledeći odgovor:

Svi navodi u vašem zahtevu su špekulativnog karaktera, bazirani na neproverenim i netačnim informacijama.

Akademija strukovnih studija Šabac Dr sci med. Svetlana Karić

Z A H T E V

za pristup informaciji od javnog značaja

  1. obaveštenje da li su sledeći navodi tačni i kako ih objašnjavate:

“U okrivu ostvarivanja potencijalne saradnje sa jednom firmom iz Šapca koja posreduje u realizaciji projekta između Akademje strukovnih studija Šabac i  Austrije, a vezano za saradnju u oblasti nege pacijenata, usklađenosti kurikuluma za obrazovaje strukovnih medicinskih sestara i razmene studenata, predsednica Akademije Svetlana Karić postupa kao i do sada u ličnom interesu. Iako je jedini kriterijum posredničke firme bio, da se na obuku u Beč pošalje 5 osoba koje su zaposlene u Akademiji, koje se bave obrazovanjem strukovnih medicinskih sestara i koje poznaju engleski jezik, predsednica na obuku u Beč, planiranu za naredni mesec šalje osobe koje nemaju veze sa ustanovom i negom pacijenata.

I to: dr Branka Vujkovića – fizijatra, inače direktora Zavoda za javno zdravlje Šabac koji nije radnik Akademje, dr Marijanu Srećković, specijalistu higijene, koja takođe radi u Zavodu za javno zdravlje Šabac, a svojevremeno je radila u Akademiji i angažovana je trenutno sa 5% radnog vremena u Akademiji, Milicu Karić, svoju ćerku, inače studentkinju koja nije radnik Akademije, dr Sanju Vuletić, profesorku englesnog jezika i sebe – specijalistu socijalne medicine, što jedino može biti koliko-toliko razumljivo imajući u vidu mesto na kom se trenutno nalazi.

Od 5 predloženih članova, 2 nikada nisu imala profesionalni kontakt sa studentima Akademije, niti su njeni radnici, jedan je ranije radio sa punim radnim vremenom u Akademiji, četvrti valjda ide kao prevodilac što nije predviđeno uslovima i peta je predsednica.

Ovim postupkom kao i mnogim prethodnim, predsednica Akademije potvrđuje samovolju i „nagrađuje“ lojalne saradnike, pa i svoje bližnje, dok struku i istinske potrebe predstojećeg potencijalnog projeka stavlja u drugi plan, misleći da će doveka moći da radi bez ikakve kontrole i nadzora.”

Ivan Kovačević

S tim u vezi, Akademija nije zaključila bilo kakav posrednički ugovor o realizaciji projekta čiji je predmet kako se navodi u vašem zahtevu „saradnja u oblasti nege pacijenta, usklađenosti kurikuluma za obrazovanje strukovnih medicinskih sredstava i razmene studenata“. Ugovor nije, niti će biti zaključen sa bilo kojom firmom iz Šapca, apostrofirano u obrazloženju vašeg zahteva.

Ovom prilikom želimo da istaknemo da se sprovođenje svih projekata koji se realizuju u Akademiji vrši u skladu sa Pravilnikom o projektima i mobilnosti Akademije, br 01/19/1-11/2022 od 25. maja 2022. godine. Pravilnikom se jasno definišu vrste projekata u kojima Akademija učestvuje, dokumenti koji se zaključuju, finansijski planovi, mobilnosti zaposlenih i studenata i dr.

Upućivanje lica (zaposlenih) na obuke regulisano je Pravilnikom o službenim putovanjima zaposlenih u Akademiji, br 01-08/2019 od 26. decembra 2019. godine. (sa izmenama i dopunama br. 1-16/2021 od 16. jula 2021. godine). Pravilnikom se definiše pojam „zaposleni“ (član 2.) koji eksplicitno ukazuje na kategoriju lica koja mogu biti upućena na službeno putovanje na osnovu naloga za službeni put izdatog od strane Akademije.

Oba navedena Pravilnika nalaze se na sajtu Akademije u delu: Akademija – akta Akademija – pravilnici, kojima se u svakom trenutku može pristupiti i upoznati sa sadržinom istih.

Takođe preciziramo da su ovi projekti u kojima je Akademija jedan od učesnika, dostupni na sajtu Akademije, proverljivi i sa jasnim navođenjem identifikacionog broja radi lakše proverljivosti.

Link trenutnih projekata u fazi realizacije:  http://www.akademijasabac.edu.rs/projekti-akademije-2023-a/

Na kraju, želimo da istaknemo da se vaš zahtev može smatrati neosnovanim s obzirom na neurednost zahteva, koja se ogleda na neproverenim i netačnim informacijama, sa posebnim osvrtom na poslednju rečenicu zahteva, u kome jasno i nedvosmisleno ističete svoj negativni lični stav o radu predsednice Akademije.

Iznošenje ličnih stavova i utisaka nije niti može biti predmet zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.

S tim u vezi, obaveštavamo Vas da je Akademija prinuđena da se obrati zaštitniku građana za dobijanje stava i mišljenja sa predmetnim zahtevom.

Smatramo da, ovakav odnos i isticanje vaših negativnih ličnih stavova o radu predsednice Akademije, koje je istovremeno i medijski propraćeno u tekstovima na portalu „Podrinskih“, objavnjenim dana 13. i 14. septembra 2023. godine, narušava ugled i kredibilitet ove ustanove visokog obrazovanja.

Iznošenje lažnih i neproverenih informacijama u javnosti o radu Akademije, i kreiranjem nepovoljnog publiciteta, može imati određene posledice.

S poštovanjem

Dragica Živković, dipl. Pravnik, lice za informacije od javnog značaja

Exit mobile version