Noć istraživača u Centru za stručno usavršavanje

unnamed-1

Centar za stručno usavršavanje u Šapcu u petak je obeležio Noć istraživača pod sloganom „Istraži, prikaži, znanje potraži“, u prisustvu saradnika, mladih istraživača, kreatora programa. Evropska noć istraživača obeležava se u 250 gradova Evrope, u deset gradova Srbije i Istraživačkoj stanici Petnica.

-Šabac već treću godinu učestvuje u Noći istraživača. Naš program koji se bavi vremenom sastoji se iz tri dela. Prvi deo predstavlja predavanje o vremenu sa aspekta različitih nauka: filozofije, astronomije, istorije, fizike, biologije, meteorologije itd. Zatim imamo vrlo interesantnu izložbu asocijativnih satova koja bi trebala da putuje kroz škole u gradu i Srbiji, budući da ti satovi nemaju cifre, nego neku vrstu računa i asocijacije na cifru. Ideja je da deca kroz te satove uče, a da se svi negde zapitamo da li smo se izborili sa vremenom u životu i, uopšte, u civilizacijskom smislu- rekla je direktorka Centra za stručno usavršavanje Tatjana Marković Topalović.

Ona je istakla da je u osmišljavanju programa učestvovala Škola primenjenih umetnosti, Srpska naučna televizija, kao i Omladinsko pozorište „Vožd“ iz Mišara, nastavnici OŠ „Nikolaj Velimirović“ koji su pomogli oko tumačenja satova, učenici Šabačke gimnazije, Medicinske škole i sva deca koja vole i popularišu nauku.

Svojevrsnu izložbu asocijativnih časovnika otvorio je predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić.

-Priznajem da, kad govorimo o vremenu i njegovom merenju, pa i o asocijativnim časovnicima, moja prva asocijacija je kašnjenje. Verujem da to nije slučaj sa ovom decom, jer inače ne bi bili ovako uspešni i kreativni kao što jesu. U ime grada sam im zahvalan na tome što su nas svrstali među desetak gradova u celoj Srbiji koji obeležavaju ovaj datum, na tome što su posvećeni nauci, što uče i vredno rade. Siguran sam da ovde, u Centru za stručno usavršavanje, od direktorke Tatjane Marković Topalović, imaju punu podršku da realizuju svoje stvaralačke ideje, a grad će biti tu da to podrži- rekao je Pajić.

Inspirativno predavanje o vremenu su održali članovi tima „Fiziksi“, a u programu su učestvovali glumci Omladinskog pozorišta „Vožd“.

-Kolega i ja dajemo doprinos ispred Omladinskog pozorišta „Vožd“ tumačenjem vremena kroz umetnost, kroz magiju pokretnih slika, magiju reprodukcije koje se nalazi u muzejima u Firenci, Parizu, Londonu i na kakav način je vreme ostavilo trag u samoj umetnosti. Govorićemo o postavkama koje se nalaze u Firenci, o slikama koje za svoju tematiku imaju vreme. Kroz magiju pokretih slika govorićemo o svim onim filmovima gde vreme igra presudnu ulogu od 1954. godine, gde govorimo o filmu „Anikina vremena“ nastalom po pripoveci Ive Andrića do 2011. godine, gde je Vudi Alen tumačio „Ponoć u Parizu“, inače jedan od najnagrađivanijih filmova u 2011. godini. Preći ćemo preko 80- ih i 90- ih, od tog perioda rane dekadencije 93. godine do današnjeg dana- objasnio je glumac Marko Ribić.

Deo programa direktno je prenela Srpska naučna televizija.

D.Dimitrijević

Exit mobile version